Energetika za vsak portfelj

Članek slika

Energetika je strateško pomembna dejavnost, ki na eni strani poganja gospodarstvo energetske družbe pa so zanimive za vse vlagatelje

Tako za investicijske družbe kot za posameznike, ki prek različnih skladov plemenitijo njihova sredstva. V zadnjem desetletju so bila gibanja vrednosti točk vzajemnih skladov močno odvisna predvsem od cene nafte, zato si poglejmo kakšne so bile njene vrednosti.

Gibanje cene črnega zlata je odvisna več dejavnikov. Začne se pri gospodarski rasti, ponudbi in povpraševanju, in zalogah. Cene pa so odvisne tudi od Geopolitične situacije, naravnih nesreč ter špekulativnih namenov vlagateljev. Največji vpliv na kratkoročno gibanje cene nafte so v preteklosti povzročili nepredvidljivi dogodki in naravne nesreče kot je bil vihar Katrina. Kratkoročna nihanja so velika tudi ob geopolitičnih trenjih v državah OPEC-a. Pri tem lahko opozorimo na izstrelitev raket Severne Koreje, napad na Irak, konflikt med Izraelom in Libanonom, Iranski nuklearni načrti, napade upornikov na Nigerijske naftovode, politično kriza v severni Afriki in bližnjem vzhodu.  Tudi povečano povpraševanje po surovinah razvijajočih se trgov lahko kratkoročno precej vpliva na vrednosti nafte.

Cene nafte gor in dol

Če pogledamo na zgodovinski graf gibanje cene nafte ugotovimo, da se je le ta od sredine 80-ih do konca leta 2003 zadrževala pri ceni okrog 25 ameriških dolarjev za sodček. Od konca leta 2003 je cena zaradi gospodarske rasti in drugih dejavnikov naraščala in v juliju 2008 dosegla vrh pri 147,30 dolarja za sodček. Zaradi upočasnitve ekonomske aktivnosti in zmanjšanja  povpraševanja po surovinah je ceno nafte strmo padla in že v decembru leta 2008 dosegla najnižjo raven pri ceni 32 dolarjev za sodček.

Z okrevanjem gospodarstva in posledično zaradi povečanega povpraševanja po surovinah s strani prej omenjenih razvijajočih se trgov, na prvih mestih sta Kitajska in Indija, se je cena nafte postopoma povečevala. Nemiri v Severni Afriki in bližnjem vzhodu so povzročili, da je cena nafte v začetku leta 2011 znova dosegla ravni iz leta 2008.

Nafta se zna letos še dražiti

Na lanskoletno gibanje cen nafte je vplivala ponudba in povpraševanje, raven zalog ter podatki o gospodarskem okrevanju in negotovosti glede Evropske dolžniške krize. Kratkoročno in srednjeročno bo na gibanje cen surovin v prihodnje vplivala gospodarska aktivnost in stopnja gospodarske rasti ter nadaljevanje trenj na bližnjem vzhodu. Ob povečani gospodarski aktivnosti in ob morebitni širitvi nemirov na z nafto bolj pomembne države, kot so Savdska Arabija in Iran lahko pričakujemo, da se bo ob močnem povpraševanju in stopnjevanju napetosti rast nadaljevala. Ker so klasični viri energije, v nasprotju z alternativnimi omejeni je sektor surovin in energije ne glede na trenutno situacijo dolgoročno perspektiven.

Alternativni viri znajo biti zelo zanimivi

Po nesreči v japonski nuklearki Fukušima so se že začeli pojavljati dvomi o varni prihodnost jedrske energije. Zamrznitev jedrskih projektov je povzročilo skokovito rast cene električne energije, plina, premoga in emisijskih CO2 kuponov.  Kriza na Japonskem bo po vsej verjetnosti  povečala vlaganja narodnih gospodarstev v iskanje bolj varnega načina pridobivanja energije: gre predvsem za koriščenje vetrne in sončne energije, geotermalne toplote, plimovanja, biogoriv ter biomase. Vsekakor bodo alternativni viri energije ob politični podpori posameznih narodnih gospodarstev ob povečanih vlaganjih in subvencijah ponujali vlagateljem v prihodnje dobro naložbeno priložnost.

Vlagateljem svetujemo, da v svoje portfelje vključijo naložbe, ki imajo neposredne ali posredne koristi od naraščajočih cen nafte in alternativnih virov energije. V primeru stopnjevanja napetosti na bližnjem vzhodu bodo rasti povpraševanja po alternativnih virih energije imeli pozitivne učinke. Kljub nesreči v japonski nuklearni elektrarni  in politični krizi v Afriki in na bližnjem vzhodu so prihodnja pričakovanja na finančnih trgih pozitivna. Zadnji poslovni rezultati energetskih podjetij in makroekonomski kazalniki ponujajo dober potencial za nadaljevanje globalnega okrevanja.

Cene energentov močno vplivajo na poslovanje energetskih družb višje so, večji so dobički, dražje delnice. Od njihovih cen so zato odvisne tudi vrednosti točk vzajemnih skladov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja