Mobius: Največ potenciala je na 'frontier' trgih

Članek slika

"V letu 2014 pričakujem nadpovprečno donosnost trgov v razvoju," pravi vodilni pri Templeton Emerging Markets Group, ki je še posebej optimističen glede mejnih trgov zaradi odličnega razmerja med pričakovanim donosom za sprejeto tveganje.

Novo leto začenjamo z novo vodjo Federal Reserve. V preteklem letu je veliko negotovosti na trgih povzročila špekulacija o koncu stimulacij Federal Reserves. Bo to tudi letos največje tveganje za delniške trge?

Mislim, da ne. Mislim, da so ljudje spregledali dejstvo, da imajo največje svetovne centralne banke ogromno premoženja in ta denar je v sistemu. Tako, tudi če Fed še bolj zaostri svojo denarno politiko, bo ta velikanska likvidnost ostala v sistemu. Tako me sploh ne skrbi likvidnost. Skrbelo bi me, če bi začeli prodajati premoženje. To bi dejansko pomenilo, da se bo količina denarja v sistemu zmanjšala.

Kje torej vidite največje tveganje za trge v tem letu?

Rekel bi, da nenadno zvišanje inflacije. Če se to zgodi, bodo centralne banke prisiljene prodajati premoženje in znižati likvidnost. To bi lahko predstavljalo kratkoročno težavo. V tem trenutku ni težav in tudi nič ne napovedujem, ampak pravim da bi lahko to v prihodnje predstavljalo tveganje.

V letu 2013 so trgi v razvoju razočarali. V povprečju so izgubili okoli pet odstotkov. Ali pričakujete še eno težko leto za trge v razvoju?

Menim, da bo stanje v letu 2014 boljše. Če pogledate rezultate zadnjih desetih let, so trgi v razvoju prinesli podpovprečno donosnost v treh od teh desetih let. Tako imamo situacijo, kjer smo priča obdobjem podpovprečnih rezultatov. V letu 2014 pričakujem nadpovprečno donosnost trgov v razvoju predvsem zaradi podatka, da je veliko ljudi v preteklem letu investiralo v ameriške delnice in so njihove pozicije prevelike, glede na povprečje. Zdaj bodo morali diverzificirati in bodo sredstva investirali na tuje trge, med drugim tudi na trge v razvoju.

Kam bi vi investirali?

Predvsem na mejne trge. Če iščete alfo*, so mejni trgi tisti, kjer morate imeti investirana sredstva. Uveljavljeni trgi v razvoju so v tem trenutku zelo nepriljubljeni med vlagatelji, kot naprimer Turčija, Južna Afrika, Tajska, Indonezija, Indija, ... Če aktivno izbirate delnice, lahko na teh trgih še vedno pričakujete visoke donose. Poglejmo Indijo - ves čas prebiramo kakšne slabe novice iz Indije ampak nam je vseeno uspelo veliko zaslužiti na indijskem trgu. Obstaja veliko podjetij, ki ima cene v lokalni valuti, plačilo pa v dolarjih. Verjetno se bodo vse države, o katerih prebiramo slabe novice, ob koncu leta izkazale.

Veliko slabih novic je prevsem zaradi politične negotovosti na Tajskem, Indonezija ima tudi težave... Torej, ko se osredotočite na določeno delnico, kaj gledate? Kako izbirate?

Iščemo predvsem delnice podjetij, katerih dejavnost je usmerjena v potrošnika ker pričakujemo rast potrošnje v vseh teh državah, kljub težavam s katerimi se spopadajo. Torej, gledati moramo potrošnika in delnice, ki bodo pridobile na račun višje potrošnje in tam želimo biti pozicionirani.

Vedno, ko sva se pogovarjala, ste bili vedno optimistični glede Tajske, ki pa trenutno ni v najboljšem stanju. Tudi delniški trg je razočaral. Kaj pričakujete od Tajske v letošnjem letu?

Znebili smo se nekaj tajskih delnic, saj so postale predrage. Ampak se bomo vrnili na trg ker trenutna politična situacija ne bo ostala ista. Priča bomo spremembam, kot smo jim bili že v preteklosti. Ampak fundament in smer razvoja Tajske kaže dobro sliko.

Zdaj bi se rada osredotočila na Severno Azijo. Imamo japonski jen, ki je trenutno pomembna tema. Kako bo ta vplival na japonski delniški trg?

Menimo, da bo japonski trg še naprej rasel. Menim, da se bo depreciacija jena upočasnila. Nadaljevala se bo, ampak se bo upočasnila. In najpomembnejše je to, da se Japonska usmerja na Jugovzhodno Azijo. Vemo, da se ne morejo usmeriti na Kitajsko zaradi trenutne politične situacije, se pa lahko na Jugovzhodno Azijo. Zato smo tudi optimistični glede Tajske, Malezije, Vietnama, Indonezije, ... Vse te države bodo pridobile zaradi pretoka sredstev iz Japonske.

Torej, govorimo o Japonski in pretoku kapitala na trge Jugovzhodne Azije. Kje je torej Kitajska? Delniški trg je v preteklem letu razočaral. Analitiki pravijo, da se je rast gospodarstva v zadnjem četrtletju upočasnila. Kaj torej menite o Kitajski v letu 2014?

Kitajski trg je razočaral ne samo v letu 2013 ampak tudi v preteklih letih. Velik problem s Kitajsko je povečano število prvih izdaj delnic. Teh je bilo velko preveč. In to negativno vpliva na sekundarne trge.

Torej pravite, da se moramo izogibati Kitajske?

Ne. Selektivno morate biti prisotni na kitajskem trgu, saj se potrošniška revolucija dogaja tudi tam.

Preberite tudi:

Mobius napovedal preobrat na indijskem trgu

DZUBOX: Mobius o Indiji in Kitajski

DZUBOX: Numerica Emerging Frontiers

Mejni trgi - Kako izkoristiti priložnost?

O'Neill: MINT trgi bi lahko ponovili rast trgov BRIC

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja