Bernard Madoff bo banko JP Morgan stal 1,7 milijarde dolarjev

Članek slika

Zvezni tožilec za Manhattan Preet Bharara je sporočil, da so z banko JP Morgan Chase dosegli dogovor o poravnavi v primeru kazenskega pregona zaradi zanemarjanja očitnih znamenj prevar Bernarda Madoffa, ki je zadnja leta svoje velike piramidne sheme v glavnem posloval prav s to banko.

Madoffova piramida se je podrla v času velike finančne krize

Bernard Madoff je do leta 2008 kraljeval v finančnem svetu New Yorka, saj je vlagateljem obljubljal ogromne donose in jim jih sprva tudi zagotavljal. Stare vlagatelje je plačeval z denarjem novih, piramida pa se je podrla v času velike finančne krize, ko je novih vlagateljev zmanjkalo.

Preiskava je odkrila, da je 60 milijard dolarjev, kolikor naj bi jih imel Madoff na računih, navadna fikcija, sodni izvršitelj pa je uspel na razne načine priti do skupaj 9,5 milijarde dolarjev, ki so jih razdelili opeharjenim vlagateljem.

Madoff je zločine priznal in je bil leta 2009 obsojen na 150 let zaporne kazni.

Uslužbenci JP Morgan sumili, da gre za prevaro, a nihče ni ukrepal

Sodni izvršitelj je leta 2010 vložil tožbo proti banki JP Morgan Chase, ki pa je bila leta 2012 razveljavljena na prizivnem sodišču. Pravosodno ministrstvo ZDA je vložilo kazensko ovadbo zaradi kršenja zakona o bančni tajnosti in banka je pristala v dogovor, ki jo bo stal 1,7 milijarde dolarjev, vendar pa ne bo šel nihče v zapor.

Zvezni tožilci imajo dokaze, da so številni bančni uslužbenci sumili, da je z Madoffom nekaj narobe, saj so bili njegovi obljubljeni donosi previsoki. A nihče ni ukrepal, dokler ni bilo prepozno. Preet Bharara je razložil, da bodo v skladu z dogovorom sedaj kazensko ovadbo za dve leti dali na čakanje in jo povsem pospravili, če bo banka v tem času plačala dogovorjen znesek in reformirala svoje poslovanje glede pranja denarja.

JP Morgan se v zadnjem času sooča z veliko milijardnimi poravnavami

Omenjenih 1,7 milijarde dolarjev je doslej najvišja kazen za kršitev zakona o bančni tajnosti v ZDA. Podoben dogovor je pravosodno ministrstvo doseglo z britansko banko HSBC, ki je privolila v plačilo 1,9 milijarde dolarjev in se izognila kazenski odgovornosti vodilnih zaradi kršenja sankcij proti Iranu in Libiji ter pranja denarja za mehiške mamilarske kartele.

Vodilni v bankah sicer ostajajo na svojih delovnih mestih, vendar pa to delničarje drago stane. JP Morgan je novembra lani privolila v plačilo 13 milijard dolarjev za poneverbe v zvezi s hipotekarnimi vrednostnimi papirji pred zlomom stanovanjskega trga in se sooča s številnimi drugimi tožbami, za kar je dala na stran 23 milijard dolarjev.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja