Intervju: »Pristop Risk Parity gre pri diverzifikaciji korak dlje«

Jan Auspurg, upravljavec AC Risk Parity

Članek slika

Ekskluzivno za Vzajemce so na naša vprašanja odgovarjali upravljavci AC Risk Parity strategije iz nemške družbe Aquila Capital, ki velja za začetnika risk parity strategij.

Desetletje povišane volatilnosti in podpovprečnih rezultatov delniški trgov je poskrbelo za to, da so vlagatelji začeli iskati alternativni model alokacije sredstev, saj so tradicionalni modeli postregli s podpovprečnimi donosi. Tako bi lahko Risk Parity - koncept razpršitve in uravnavanja tveganja, ki se uspešno spopada z negotovostjo in tveganji - postal zmagovita dolgoročna strategija za vlagatelje.

Ekskluzivno za Vzajemce so na naša vprašanja odgovarjali upravljavci AC Risk Parity strategije iz nemške družbe Aquila Capital, ki velja za pionirja risk parity strategij.

AC Risk Parity je nov koncept za (slovenske) vlagatelje. Kako bi opisali naložbeno strategijo zasebnemu vlagatelju, ki za to sliši prvič?

Rapršitev naložb je že dolgo časa pogoj za uspešno investiranje, ampak tradicionalni pristopi k alokaciji vloženih sredstev lahko ustvarijo portfelje z višjim tveganjem od načrtovanega. Poglejmo standardni model alokacije sredstev, ki predpostavlja 60 odstotkov delniških ter 40 odstotkov obvezniških naložb. Na prvi pogled se zdi, da je portfelj ustrezno diverzificiran, ampak v tem portfelju predstavljajo delniške naložbe kar 90 odstotkov naložbenega tveganja portfelja.

Pristop Risk Parity gre pri diverzifikaciji korak dlje. Cilja na to, da vlagatelju zagotovi tisto pravo diverzifikacijo z vnaprej določeno stopnjo tveganja in alokacijo sredstev, primerno tveganju, med nekorelirane naložbene razrede, iz katerih lahko dobimo največ za sprejeto tveganje. Tak pristop kombinira različne naložbene razrede, ki se ponavadi gibljejo nekorelirano. Torej, ko en naložbeni razred upada, drug razred ali več njih rastejo. Taka naložbena alokacija poskuša nadzorovati volatilnost ne glede na stanje na trgu. Alokacija je določena s preračunom tveganja oz. volatilnosti naložbenega razreda v celotnem portfelju in ne na podlagi pričakovanega donosa. Rezultat tega je nižje tveganje bolj tveganih delniških naložb. Na drugi strani pa je tveganje, ki ga predstavljajo bolj varne naložbe (obveznice, kratkoročni depoziti), višje.

Strategija Risk Parity in razpršitev tveganja

Rezultat risk parity pristopa je široko diverzificiran portfelj z izboljšanim razmerjem med tveganjem in potencialnim donosom. Uporaba strategije za alokacijo sredstev deluje kot pozitiven stabilizator in vir ustrezne diverzifikacije.

Za vlagatelje, ki iščejo naložbene rešitve z uravnavanjem tveganj na trgu obstaja več produktov. Kako se AC Risk Parity od njih razlikuje?

Za vlagatelje, ki iščejo produkte s podobno strategijo, obstajajo na trgu številni  produkti. Vsak ima svoje unikatne značilnosti pri izbiri strukture portfelja, naložbenih razredov in uravnavanja tveganj. Aquila Capital je vodilni ponudnik Risk Parity strategij v Evropi. Strategija, rezultate katere lahko spremljamo že od leta 2004, je likvidna, ponuja pravo diverzifikacijo in generira nekorelirane donosnosti. To se dosega z uporabo sistematičnega in preglednega postopka, ki vključuje strog pristop k upravljanju tveganj.

Kateri naložbeni razredi sestavljajo portfelj AC Risk Parity in v kakšnih deležih?

Izhodišče portfelja AC Risk Parity je alokacija sredstev med delnice, državne obveznice, surovine ter kratkoročne depozite. Vsak naložbeni razred v portfelju predstavlja 25 odstotkov tveganja. Naložbe so izbrane glede na razmerje med potencialnim donosom in tveganjem, glede na nizko korelacijo z drugimi naložbami in glede na likvidnost.

Se deleži naložbenih razredov spreminjajo ali so stalni?

Uporabljamo taktično prekrivanje naložb za dosego boljših rezultatov. Prekirvanje, ki je posledica več vedenjskih faktorjev, dovoljuje manjše odmike od 25-odstotnega deleža tveganja do 10 odstotkov v obe smeri na tak način, da se ustvari potencialen vir alfe (ugodnega razmerja med donosom in tveganjem).

Aquila znotraj AC Risk Parity nudi strategije s tremi različnimi letnimi ciljnimi stopnjami volatilnosti: 7, 12 in 17 odstotkov. Kako dosežete različno stopnjo tveganja z isto izpostavljenostjo 4 naložbenim razredom?

Drži. Strategijo ponujamo v treh UCITS skladih z dnevno likvidnostjo in visoko transparentnostjo, ki sledijo navedene stopnje volatilnosti 7,12 in 17 odstotkov. Vsak od navedenih treh skladov ima enako sestavo naložb, ki temelji na doseganju optimalne učinkovitosti vloženih sredstev. Razlika je v zavzetih pozicijah skladov, kjer sklad AC Risk Parity 17 zavzema večje pozicije, AC Risk Parity 7 pa najmanjše.

Strategija Risk Parity je v letu 2013 imela težko poletje. V drugem četrtletju, prvič po več desetletjih, je strategija prinesla ničelno oz. negativno donosnost. Strategija je sicer do avgusta nadoknadila izgubo, ampak kaj se je zgodilo junija?

Junija je Ben Bernanke, predsednik Federal Reserve, omenil, da bi lahko Fed do konca leta zaostril denarno politiko. Po tej izjavi so vsi trgi padli. V nekaj dneh so posledično vsi štirje naložbeni razredi AC Risk Parity-ja izgubili na vrednosti. Taki dogodki, ko vrednost izgubljajo vsi naložbeni razredi brez izjem, se tudi dogajajo. Na srečo so zelo redki in kratki. V preteklosti je strategija vsakič uspešno nadoknadila izgube, ki jih je utrpela med podobnimi dogodki, ki pa so, znova poudarjamo, izjemno redki.

Je tovrstna strategija primerna varčevanju za pokojnino?

Absolutno. Strategijo uporabljajo vlagatelji, ki želijo svoja sredstva razporediti glede na izpostavljenost tveganju in ne zgolj po pravilih klasične alokacije kapitala. Gre tako za zasebne vlagatelje kot tudi institucionalne vlagatelje, kot so pokojninski skladi, zavarovalnice...itd.

Več o skladih ...

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja