Pogled naprej

Poslovni optimizem se je zmanjšal zaradi katastrofe na Japonskem in dogodkov v arabskem svetu

Članek slika

»Prav v trenutku, ko je svetovno gospodarstvo začelo beležiti znatno oživitev rasti, strašna katastrofa na Japonskem in nedavni dogodki v arabskem svetu pomenijo tveganje za stabilen gospodarski razvoj v območju evra«.

•   1,8 odstotna rast BDP v območju evra
•   Nadaljnji dvig cen nafte lahko negativno vpliva na oživitev
•   Zmerno pozitivna gospodarska napoved za ZDA
•   Nadaljnje višanje inflacije do poletja
•   Negativen vpliv katastrofe na japonsko borzo
•   Dvig obrestne mere ECB pomeni pritisk na trge obveznic in upravičuje  večjo utež delnic pri razpršitvi premoženja

»Prav v trenutku, ko je svetovno gospodarstvo začelo beležiti znatno oživitev rasti, strašna katastrofa na Japonskem in nedavni dogodki v arabskem svetu pomenijo tveganje za stabilen gospodarski razvoj v območju evra,« pravi Valentin Hofstätter, raziskovalni analitik pri Raiffeisen Bank International AG (RBI). Valentin Hofstätter zato ostaja dokaj previden pri svoji napovedi za leto 2011 in za območje evra pričakuje 1,8 odstotno rast BDP.

»Dolgoročni potencial rastočih trgov ostaja nedotaknjen. Zaradi korekcije v zadnjih šestih mesecih so te države znova privlačne,« razlaga raziskovalna analitičarka Veronika Lammer. Zdi se, kot da je želeno umirjanje občasno preživahne gospodarske rasti uspešno v večini gospodarstev. Veronika Lammer izhaja iz predpostavke, da bodo tako delniški trgi kot nekateri trgi obveznic to nagradili z zvišanji tečajev.

Spremenljive ravni gospodarske oživitve v območju evra

Analitiki iz oddelka Raiffeisen Research še naprej pričakujejo različno dinamiko gospodarske oživitve v  območju evra. »Medtem ko države izvoznice, kot so Nemčija, Nizozemska, Finska in Avstrija, s pridom izkoriščajo občutno rast svetovnega gospodarstva, pa države, kot sta Španija in Irska, skušajo prebroditi posledice, ki so nastale zaradi poka nepremičninskih balonov in pospešene proračunske konsolidacije,« pojasni Valentin Hofstätter. Poleg tega bo v zgodnji fazi oživitve prišlo do številnih hkratnih šokov, kot še nikoli poprej: »Neposredna posledica katastrofe na Japonskem bo verjetno nekoliko manjša rast, vendar pa ima lahko tudi negativen psihološki učinek na območje evra, kot je na primer preložitev naložb in potrošnje« pravi Valentin Hofstätter. Po mnenju analitikov pa največjo nevarnost za gospodarsko aktivnost predstavlja morebitna nadaljnja rast cen nafte zaradi sedanjih nemirov v arabskem svetu. Poleg tega finančne krize povsod še niso v celoti prebrodili in proračunska konsolidacija bo še naprej neizogibna v celotnem območju evra, kot se je nedavno izkazalo na Portugalskem.

ZDA: Gospodarstvo se še vedno upira čelnemu vetru

Raziskovalni analitiki tudi v prihodnje napovedujejo zmerne pozitivne obete za gospodarsko aktivnost v ZDA, vendar ob predpostavki, da se bodo povečevala tudi tveganja. »Še vedno ne dvomimo v našo napoved rasti BDP za letošnje leto v višini skoraj 3 odstotkov. Skrbelo pa bi nas, če bi se cena nafte še naprej zviševala,« pravi Valentin Hofstätter.

Inflacija ostaja visoka

Nedavna strma rast inflacije – tudi v industrijsko razvitih državah – je še povečala skrbi glede inflacije. V Avstriji je na primer indeks cen življenjskih potrebščin v februarju dosegel 3 odstotke na leto. Podobna raven obstaja tudi v območju evra in v ZDA, medtem ko anualizirana stopnja inflacije v območju evra znaša 2,4 odstotka, kar je nad ciljno zgornjo mejo Evropske centralne banke (ECB) v višini 2 odstotkov letno. »To rast je večinoma povzročila cena nafte in še ni dosegla svojega vrha: tudi če se cena nafte letos ne bo več zviševala in se bo ustalila nekoliko nad 100 USD za sodček, bodo  dejanski učinki povzročili naraščanje indeksa cen življenjskih potrebščin proti 3 odstotkom do poletja,« razloži Valentin Hofstätter. Predvideva, da se bo stopnja inflacije znatno znižala v primerjavi s prejšnjim letom šele od druge polovice leta naprej in da bi se v letu 2012 lahko ustalila na približno 2 odstotkih.

ECB vztraja pri obrestnih merah

Če se nobena od navedenih nevarnosti za gospodarsko aktivnost ne bo uresničila, analitiki v Raiffeisen Research še naprej verjamejo, da utegne ECB  7. aprila zvišati ključno obrestno mero za četrtino odstotne točke. Do konca leta lahko nato sledi zvišanje obrestne mere proti 2 odstotkoma. Valentin Hofstätter izhaja iz predpostavke, da bo v drugem četrtletju zagotovljen lažji dostop do likvidnosti centralne banke, vendar pa lahko v drugi polovici leta postopoma izpuhti. Nasprotno pa se bo sedanja ključna obrestna mera ameriških zveznih rezerv (Fed) v višini od 0 do 0,25 odstotka ohranila nekoliko dlje, pri čemer se bo tam ključna obrestna mera zvišala šele ob koncu leta 2011/na začetku leta 2012, ko se bodo  razmere na ameriškem trgu dela izboljšale. »Različni odzivi ECB in zveznih rezerv bodo koristili evru v naslednjih nekaj mesecih. Pri tem bodo možne ravni do EUR/USD 1,50,« analizira Valentin Hofstätter.

Državne obveznice so še naprej pod pritiskom

Državne obveznice so marca začasno bile deležne podpore zaradi vrste kriz, zlasti katastrofe na Japonskem, kar jim je omogočilo, da so nadomestile nekatere izgube, ki so jih utrpele  do začetka februarja. Toda strokovnjaki iz oddelka Raiffeisen Research domnevajo, da se lahko ti padci tečajev ponovijo v  drugem četrtletju. Za prihodnje obdobje treh do dvanajstih mesecev Valentin Hofstätter še naprej priporoča izogibanje predvsem daljšim ročnostim, kajti pri njih bodo izgube tečajev, ki se pričakujejo pri vseh ročnostih, verjetno nesorazmerno visoke v primeru zvišanja donosnosti. Namesto tega še naprej priporoča naložbe v trg 'near-money', dokler ne bo prišlo do močnejšega zvišanja donosnosti.

Delnice v območju evra še naprej beležijo pozitivno rast

V območju evra bodo letos dobički podjetij solidni v višini 10 do 20 odstotkov, čeprav analitiki v Raiffeisen Research pričakujejo nižje stopnje rasti kot lani. »Pričakujemo, da bodo delniški trgi v območju evra v drugem četrtletju dobro podprti, saj pozitivni dejavniki vpliva, kot sta aktivnost in dinamika dobička, ostajajo nedotaknjeni. Kratkoročno pa kot največjo nevarnost vidimo naraščajočo ceno nafte. Trenutno ne dvomimo v nadaljnji razvoj delniških trgov v območju evra,« razloži Veronika Lammer.

Ameriški delniški trg je najuspešnejši

Ameriški delniški trg od jeseni lanskega leta beleži občudovanja vredne rezultate; analitiki Raiffeisen Research pričakujejo, da bo med najuspešnejšimi tudi v drugem četrtletju. »Ameriška podjetja so v zadnjem četrtletju svoje dobičke ponovno usmerila v dolgoročni trend naraščanja, četrtletna poročila pa še naprej prinašajo pozitivna presenečenja,« pravi Veronika Lammer.

Japonska borza: katastrofa je vse zasenčila

»Zaradi tragedije, ki je prizadela ljudi, stanje na japonskem delniškem trgu morda ni prva novica, toda posledice potresa, cunamija in jedrske nevarnosti so povzročile popolno sesutje delnic,« pravi Veronika Lammer. »Glavna indeksa Nikkei 225 in Topix sta zgolj v dveh dnevih doživela najhujši padec od leta 1987. Glede na strukturne slabosti, kot sta nizka gospodarska rast v višini zgolj 1,1 odstotka v realnem smislu v zadnjih 20 letih in padajoče število prebivalcev, dolgoročno ne pričakujemo večje možnosti rasti« pove analitičarka.

Delniški trgi v rastočih gospodarstvih: dolgoročna rast ostaja nedotaknjena

Rastoče trge izven Evrope so v zadnji polovici leta prizadele visoke stopnje inflacije in s tem vse višje obrestne mere na denarnem trgu. »Sedaj je očitno, da bo želeni cilj postopne slabitve rasti v smeri dobrih dolgoročnih stopenj rasti dosežen na Kitajskem in v Braziliji, dveh največjih gospodarstvih v njunih regijah. Zato so se izboljšale napovedi dolgoročne rasti; skrbi zaradi izredno velikega pregrevanja in morebitnih zaviralnih manevrov pa se zmanjšujejo,« razloži Veronika Lammer. Negativne posledice krize na Japonskem bi morale hitro miniti, srednjeročno pa bo obnova imela pozitiven učinek na azijsko regijo in na Brazilijo, ki je bogata s surovinami. Veronika Lammer zato pričakuje, da bo v drugem četrtletju poslovanje delniških trgov v rastočih gospodarstvih ponovno uspešno.

Razpršenost naložb: najljubše naložbe v delnice

Gospodarska oživitev v ZDA in v območju evra, naraščajoča inflacija in s tem povezan pričakovan dvig obrestne mere ECB bodo na splošno pomenili pritisk na tečaje obveznic. Veronika Lammer pričakuje, da se bo donosnost nemških državnih obveznic povečala na 3,6 odstotka. »Zato obveznice tehtamo za 5 odstotkov manj in so nam ljubše naložbe v delnice,« priporoča.  »Kljub spremembi v denarni politiki bi likvidnost na borzah morala ostati visoka, saj so šele pred kratkim številni vlagatelji znatno povečali svoje kvote delnic. Nedavno so se dobički podjetij za leto 2010 izkazali kot presenetljivi, prav tako pa pričakujemo nadaljnjo rast dobička za prvo četrtletje. V skladu s tem je mogoče pričakovati tudi rast izplačila dividend.« Naraščajoče zanimanje za transakcije, povezane z združitvami in prevzemi, bi moralo v ZDA in v območju evra odpreti cenovni potencial. Strokovnjakinja poleg tega napoveduje povečano investicijsko aktivnost podjetij, kot znak dobrih obetov za prihodnost, s tem pa je padec gospodarske aktivnosti manj verjeten.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja