DZUBOX: Numerica Emerging Frontiers

Članek slika

Numerica Emerging Frontiers je sklad, ki premika meje pri investiranju na trgih v razvoju. Upravljavska ekipa investira v največja hitro rastoča gospodarstva trgov v razvoju, ob tem pa se ne izogiba majhnih in nelikvidnih mejnih trgov. Izredne rasti, brutalni delniški padci in večletno gibanje delniških trgov brez prave smeri so naravno okolje upravljavcev Numerica Partners.

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Kar potrjuje tudi raziskava, ki so jo naredili pri Bank of America/Merrill Lynch, po rezultatih katere se vlagatelji letos raje odločajo za investiranje na mejne trge, namesto tradicionalnih trgov v razvoju (držav BRIC). Optimistično razpoložen je celo Mark Mobius, ki velja za enega izmed najboljših upravljavcev na svetu. Pravi, da so mejni trgi tam, kjer so bili tradicionalni trgi v razvoju pred 20 leti. Se strinjate s to izjavo in zakaj? Od kje tak optimizem?

S to izjavo se strinjam. Države se nahajajajo na različnih razvojnih fazah - mejni trgi so na začetku razvojnega cikla, medtem ko so trgi v razvoju že više. Lep primer je celinski del jugovzhodne Azije oz. Indokina, kjer je Tajska najbolj razvito gospodastvo, medtem ko je Vietnam v razvojnem ciklu danes tam kjer je bila Tajska pred približno 15 oz. 20 leti, medtem ko so ostale države na razvojni krivulji še nižje. Se pa te razlike, predvsem zaradi večjega gospodarskega povezovanja (npr. integracija ASEAN) hitro zmanjšujejo oz. se je razvoj v teh državah bolj nagel.

Na slovenskem trgu ste relativno nova družba za upravljanje (DZU). Upravljate sklad z naložbeno politiko, ki je šele drug tak sklad na slovenskem trgu (za Infond Frontier). Kakšni so vaši cilji v prihodnjih letih in komu priporočate naložbo v Numerica Emerging Frontiers?

Navkljub temu da gre za novo družbo za upravljanje imamo izrazito strokovno upravljavsko ekipo z skupno več kot 30 leti izkušenj s tega področja, sam pa se z upravljanjem ukvarjam že več kot 17 let. Naši cilji so usmerjeni predvsem, če že ne kar izključno, trge v razvoju, kjer imamo največ izkušenj in tudi veliko dobrih rezultatov iz preteklosti. Naš novi sklad Numerica Emerging Frontiers je primeren za večino dolgoročnih vlagateljev, predvsem pa tiste, ki iščejo naložbe z višjimi pričakovanimi donosi in se tudi zavedajo nihajnosti takšne naložbe. Zaradi trenutno ugodnih vrednotenj nekaterih trgov v razvoju ter robnih trgov ter njihove nizke korelacije z večjimi zahodnimi trgi, sklad ponuja dobro izhodišče za donosno dolgoročno naložbo.

Ko govorite o preteklosti vemo, da ste trenutno eden najbolj izkušenih slovenskih upravljavcev, spomnimo se vas še iz časov Medvešek Pušnik DZU, kjer ste upravljali več skladov….

Kar nekaj ekonomskih ciklov je šlo mimo mene in v življenju in naredil sem kar nekaj skladov, ki še vedno dobro živijo. Kar bi želel poudariti na primeru Numerice in sklada pa je to, da družbo, predvsem pa sklad upravljajo ustanovitelji družbe. Mislim da je to standard v manjših družbah v tujini, pri nas pa ne več. Ob tem ni potrebno posebej poudariti, da je usklajenost interesov med investitorji in upravljavci v tem primeru največja.

Numerica Emerging Frontiers zaradi svoje naložbene politike spada med visoko tvegane sklade, ki lahko po drugi strani vlagateljem prinesejo visoke donose. Kakšna je vaša naložbena strategija?

Želimo iti prek tradicionalnih trgov, ki jih navadno pokrivajo skladi s podobnimi naložbenimi strategijami. V nabor naših ciljnih trgov vključujemo tudi manjše trge, ki jih večji skladi praviloma prezrejo. Na večjih, že bolj razvitejših trgih pa se poleg večjih, »blue chip« podjetij, osredotočamo tudi na manjša in srednje velika podjetja, ki so prav tako velikokrat spregledana.

Kdo bo poleg vas še skrbel za upravljanje sklada?

Drugi upravljavec sklada je Mitja Madon, ki je na Potezi BPH vodil upravljanje naložb, nato pa kot direktor divizije finančnih trgov na banki Hypo Alpe Adria vzpostavil delovanje investicijskega bančništva. Navedene dolgoletne  izkušnje mu, poleg certifikata CFA, dajejo izredno paleto dolgoletnih izkušenj iz širšega področja upravljanja naložb. Vsekakor je pomemben člen upravljavske ekipe tudi analitik Miha Zupan, ki je zelo dobro poznavanje teh trgov pridobil z izkušnjami v različnih finančnih institucijah v Hong Kongu, Južni Koreji, Mongoliji, Nemčiji in Sloveniji.

Katere države bi še posebej izpostavili kot trge, ki vlagateljem lahko ponudijo visoke donose?

Trenutno se mi zdi zelo privlačen Vietnam. Po gospodarski stagnaciji v zadnjih nekaj letih se makroekonomska slika v državi spet izboljšuje, tudi po zaslugi vladnih reform na področju bančnega sektorja. Menim da smo na dobri točki za vstop na lokalni delniški trg, saj je le-ta ugoden, sploh če ga postavimo ob bok ostalim azijskim trgom. Kot trgi v celoti se mi zdijo zanimivi še Bangladeš, Pakistan ter Šri Lanka.

Več o novem skladu Numerica Emerging Frontiers na Vzajemci.com

Preberite tudi: Mejni trgi dobra alternativa BRICu

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja