Mercator v prostem padu

Članek slika

Ob koncu prejšnjega tedna in predvsem v začetku tega tedna je bila najbolj vroča delnica na Ljubljanski borzi delnica Mercatorja – žal ne vroča v pozitivnem smislu, saj je tečaj v le treh dneh upadel z 80 na 58 evrov.

Glede na dejstvo, da je bila konec tedna objavljena odločba slovenske Agencije za varstvo konkurence, ki je soglašala s koncentracijo Agrokorja in Mercatorja na slovenskem trgu in s tem Agrokorju prižgala zeleno luč za prevzem Mercatorja, je bila reakcija tečaja delnice Mercatorja zelo nenavadna.

Agrokorju še ni uspelo zapreti finančne konstrukcije

Očitno je investitorje zmotila petkova novica, ki je zaokrožila po slovenskih medijih, da s prevzemom ne bo nič, saj Agrokorju še ni uspelo zapreti finančne konstrukcije. Ob le nekoliko povečanem prodajnem pritisku in predvsem plitvi globini trga na strani povpraševanja je tečaj praktično zgrmel. Kdo so bili najbolj panični prodajalci, bo znano šele iz prihodnjih delniških knjig, glede na razdrobljenost naročil pa gre po vsej verjetnosti za »večje« fizične osebe. Zanimivo bo tudi spremljati odziv Mercatorja oziroma samo dejstvo, ali se bo Mercator odločil prek Seoneta pojasniti »razloge« za padec, s čimer bi vsaj nekoliko umiril panično prodajo in stabiliziral tečaj delnice.

Ljubljanska borza zaustavila trgovanje z vrednostnimi papirji domačih bank

Glede panične prodaje bančnih delnic pa je ukrepala kar Ljubljanska borza, ki se je rahlo nepričakovano odločila za ustavitev trgovanja z vsemi vrednostnimi papirji bank NLB, Nove KBM, Abanke, Factor banke, Probanke in Banke Celje. Tako je do nadaljnjega ustavljeno trgovanje z vsemi delnicami in obveznicami teh družb, ki kotirajo na Ljubljanski borzi. Ob tem je treba poudariti, da je večina teh papirjev praktično brez vrednosti, na nakupni strani se pojavljajo izključno špekulativni kupci. V bilancah bank je namreč preveč neznank, da bi se resni investitorji odločili za bolj dolgoročno naložbo v te finančne instrumente. Če bi se tudi špekulativni kupci umaknili iz povpraševanja, bi postali papirji praktično brez likvidnosti in ukrep Ljubljanske borze ne bi dosegel nobenega namena. Kdaj bo trgovanje spet sproščeno, je praktično nemogoče oceniti, morda bo pa več znanega po 13. decembru, ko bodo znani rezultati bančnih obremenitvenih testov.

Pozitivna Letrika

Za to, da pa ni vse tako slabo, kot se zdi, je v preteklem tednu poskrbela goriška Letrika, ki je objavila, da je podpisala dolgoročno pogodbo z enim največjih proizvajalcev kmetijske mehanizacije – ameriško korporacijo John Deer, s čimer bo Letrika realizirala 70 milijonov evrov prihodkov in ustvarila tudi nova delovna mesta.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja