Delnica Deutsche Telekom: speči velikan?

Članek slika

Benjamin Graham, avtor znamenite knjige Modri investitor je nekoč dejal, da je vlaganje v vrednostne papirje, v bistvu, precej dolgočasno. Nasprotno od prepričanja večine ljudi, da je treba delnice in obveznice v portfeljih večkrat menjati, je slavni analitik prisegal na strategijo kupi in drži. Podcenjenih papirjev, seveda. Tak pristop pa povprečnemu vlagatelju le redkokdaj ustreza saj pri tem pristopu manjka adrenalina.

Če papir v doglednem času ne zraste ali njegova cena celo pada, običajnega vlagatelja kaj hitro začne skrbeti o primernosti svoje naložbe in razmišljati o morebitni prodaji. Eden od takih je delnica Deutsche Telekom, vodilnega nemškega telekomunikacijskega podjetja, ki je v večinski lasti države.

Vlagatelji so Deutsche Telekom v preteklih letih zanemarjali

Veliki institucionalni vlagatelji in mali investitorji so v preteklih letih omenjeni papir pošteno zanemarjali, vsakdo zaradi svojega razloga. Profesionalci zaradi premajhnega potenciala rasti tako prihodkov kot dobičkov, amaterji pa zaradi tega, ker so se z delnico pred mnogimi leti večinoma opekli. Pred dobrimi desetimi leti je, namreč, ob velikem medijskem pompu telekom šel v javno prodajo in cena je na višku, konec 90-ih let, dosegla skorajda 100 evrov. Danes se njegova cena giblje okoli 10 evrov na delnico. Pri vlaganju je tako, da ko se množice vlagateljev opečejo potem se zlepa več ne vrnejo k investiciji, ki jim je ostala v bolečem spominu – ne glede na fundament. Razumna razlaga dogajanj bi se najbrž glasila, da je 100 evrov bilo morda preveč, medtem ko je 10 evrov za ta papir verjetno premalo.

Nemški Telekom ima precej dobrih lastnosti

Nemški Telekom ima precej dobrih lastnosti, ki jih trg po mojem mnenju precej zanemarja. Prva in ne najpomembnejša je stabilno visoka dividenda, ki se že nekaj časa giblje na nivoju 7 odstotkov od tržne vrednosti delnice. Graham bi ob stabilnem trgu in bodočih obetih v takem papirju videl glavno tveganje v tem, ali so take in podobne dividende zagotovljene tudi v prihodnosti? Ob pozitivnem odgovoru bi bil njegov odgovor za tak papir na dlani. Presojo o tem vprašanju pa si naj vsakdo da sam. Poznavajoč Nemce bi rekel, da …

Druga okoliščina, ki govori v prid »nepopularnemu« blue-chipu je prav njegova nepopularnost. V zgodovini je bilo dostikrat tako, da so imela velika podjetja z blagovnimi znamkami svoje vzpone in padce. Poznamo primer Coca-Cole, ki je bila v 70-tih letih krepko podcenjena, podobno Apple v 90-ih letih, da danes ne omenjamo velikih farmacevtov.

V takih razmerah naj bi za zagon papirja zadostovala le še rahlo pozitivna novica

Kostolany bi glede DT komentiral, da se nahaja v čvrstih rokah kar je samo po sebi dobra okoliščina. V takih razmerah naj bi za zagon papirja zadostovala le še rahlo pozitivna novica.

In ta se je tudi pojavila. Pred tednom dni je za mnoge kot strela iz jasnega v javnost prišla  informacija o prodaji hčerinskega podjetja DT v ZDA, T-Mobile USA ameriškemu konkurentu AT&T. Posel naj bi znašal 39 milijard; 25 milijard bi se izplačalo v gotovini, 14 milijard dolarjev pa v delnicah AT&T-ja. Reakcija je bila pričakovana - delnica nemškega giganta je samo v enem dnevu skočila za 14 odstotkov. Znano je, da je dezinvestiranje oziroma prodaja naložb na borzi običajno pospremljeno kot dobra novica za delnico prodajajočega podjetja, čeprav je marsikdo nad tako logiko presenečen. In četudi bo Telekom s tem poslom ustvaril minimalni dobiček borzni trgi vseeno sprejemajo novico z naklonjenostjo.

Zanimiva je tudi rast delnic AT&T-ja

Zanimiva je tudi rast delnic AT&T-ja v zadnjih dneh, čeprav delnica kupca ponavadi ne profitira. Razlog je bržkone omenjeni del kupnine v višini 14 milijard dolarjev, ki se bo plačal z delnicami. Možno je dvoje: ali hoče AT&T povečati sklad lastnih delnic, ker jih za realizacijo posla na zalogi nima dovolj in jih mora kupovati, ali pa hoče umetno dvigniti svoje delnice, da bo zanj končna kupnina realno nižja. Karkoli je res je dejstvo, da dokler AT&T raste, gre to v prid končni realizaciji prodaje T-Mobile-a USA kar bi v končni posledici moralo dobro vplivati tudi na delnice DT. Posel mora namreč odobriti še ameriški protikartelni urad.

Primerov zanimivih delnic je še veliko

Ni namen članka poveličevati DT in agitirati v prid njegovemu nakupu. Bolj bi rad izpostavil primer, ki je lahko ilustrativen za razmišljanja vlagateljev ob drugih podobnih priložnostih. Primerov zanimivih delnic je še veliko. Po eni strani te že sedaj lastnikom prinašajo solidne dividende, po drugi strani pa v primeru združevanj oz. prevzemov (teh je danes kar nekaj) obetajo borzne skoke.

In delnice slovenskih podjetij? Verjetno, bi o tem več vedela povedati kakšna »šlogarca«.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Svetovne borze: Vse drugo bi bilo presenečenje

08.05.2013

Z. Turkovic