Evropska komisija bankam naložila za rekordnih 1,7 milijarde evrov kazni

Članek slika

Evropska komisija je danes šestim mednarodnim finančnim ustanovam zaradi sodelovanja v nezakonitih kartelnih dogovorih glede izvedenih finančnih instrumentov naložila za rekordnih 1,71 milijarde evrov kazni. V sporne posle je bilo sicer vpletenih osem bank.

Kot so danes pojasnili v Bruslju, so štiri izmed institucij sodelovale v kartelu evrskih obrestnih izvedenih finančnih instrumentov, šest pa jih je bilo vpletenih v enega ali več dvostranskih kartelov, povezanih z obrestnimi izvedenimi finančnimi instrumenti v japonskih jenih.

Obrestni izvedeni finančni instrumenti ključni za milijone dnevnih finančnih transakcij

Obrestni izvedeni finančni instrumenti so sicer finančni produkti, ki jih banke ali podjetja uporabljajo za upravljanje tveganja spremembe obrestnih mer.

Z njimi se trguje po vsem svetu in imajo ključno vlogo v svetovnem gospodarstvu. Njihova vrednost se določi glede na primerljivo obrestno mero, kot je npr. londonska medbančna obrestna mera libor, ki se uporablja za različne valute, tudi za japonski jen, ali evrska medbančna obrestna mera euribor.

Po ocenah, ki jih navaja francoska tiskovna agencija AFP, so ti instrumenti, ki torej temeljijo na indeksih, kot so libor, euribor in kazalci, na katerih temeljijo cene surovin, referenca za finančne instrumente in pogodbe, vredne več kot milijon milijard evrov.

Obrestni izvedeni finančni instrumenti so tako ključni za milijone dnevnih finančnih transakcij in delujejo kot referenca za najrazličnejše storitve - od hipotekarnih posojil do kreditnih kartic.

Almunia: Manipuliranje in skrivno sodelovanje med bankami je šokantno

Kot je danes dejal evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia, je šokantno ne le manipuliranje z obrestnimi izvedenimi finančnimi instrumenti, temveč tudi skrivno sodelovanje med bankami, ki bi morale tekmovati ena z drugo.

"Zdrava konkurenčnost in transparentnost sta nujni za ustrezno delovanje finančnih trgov," je poudaril in pristavil, da mora trg nuditi storitve realnemu gospodarstvu, ne pa le nekaj posameznikom.

Najvišja globa za nemško Deutsche Bank

Najvišje globe so doletele nemško banko Deustche Bank, francosko Societe Generale in britansko Royal Bank of Scotland (RBS). Deustche Bank bo morala plačati 725 milijonov evrov, Societe Generale 446 milijonov evrov, RBS pa 391 milijonov evrov kazni.

Ameriški banki JP Morgan Chase in Citigroup sta doleteli globi v višini 80 in 70 milijonov evrov, britansko borznoposredniško hišo RP Martin pa globa v višini 247.000 evrov.

Švicarska banka UBS in britanska banka Barclays sta denarnim kaznim ušli, in to zato, ker sta pomagali razkriti kartele.

Sumi so bili prisotni že leta 2008

Sumi, da prihaja do nepravilnosti, so bili prisotni že ob izbruhu krize leta 2008, škandal pa je v polni meri izbruhnil lani. Tedaj se je namreč razvedelo, da so banke več let manipulirale z medbančnimi merami tako, da jim je to v določenih okoliščinah koristilo.

Banke Barclays, RBS in UBS so morale zaradi vpletenosti v manipulacije že plačati skupaj več kot 2,5 milijarde dolarjev kazni. Nizozemska Rabobank pa je oktobra sporočila, da bo plačala kazen v višini 774 milijonov evrov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Oskarji: milijoni za zmagovalce, milijarda za "poraženko"