Ljubljanska borza končno kaže nekaj več znamenj življenja

Tedenski pregled dogajanja na finačnih trgih s strani ALTA Skladi - 12. teden

Članek slika

Prejšnji teden so se umirili vplivi nesreče na Japonskem in dogajanja v Libiji na kapitalske trge. V ospredje so prišli nekateri prvi rezultati, kakor tudi makroekonomske objave. Za območje evra bo predvsem pomembno dogajanje v povezavi s Portugalsko, katere težave bi lahko ponovno prinesle šibitev evra.

Vseeno to za zdaj vlagateljev na valutne trge in kapitalske trge ni pretirano prestrašilo. Ameriški S&P 500 je zrasel za 2,7 odstotka, nemški DAX za 2,3 odstotka, ob tem pa se je razmerje med evrom in ameriškim dolarjem gibalo med 1,425 in 1,4. Skratka, za zdaj so vlagatelji ponovno bolj optimistično razpoloženi, bo pa ta teden zanimivo spremljati odziv vlagateljev v Nemčijo na lokalni poraz krščanskih demokratov in zmago zelenih. Slednje je v veliki meri tudi posledica nesreče na Japonskem, kar obenem kaže na izredno kratkoročen pogled volilcev.

Očitno pa se prebuja tudi slovenska borza

Še pred dobrim tednom je bila namreč vrednost osrednjega delniškega indeksa SBI TOP pod 800 točkami, kar je tudi pod nivoji iz marca 2009, a indeks je v petek končal pri 852 indeksnih točkah. Razlog je predvsem v odličnem petku, ko je cena delnice NKBM zrasla za 6 odstotkov, Petrola za 11 odstotkov, Telekoma in Luke Koper za 3 odstotke ter Gorenja za 2 odstotka. V bistvu je bila iz večje rasti izvzeta predvsem delnica Krke, ki pa je v preteklem tednu vseeno nekoliko zrasla. Kaj je sprožil večji optimizem vlagateljev, je težko natančno določiti, saj zadnje objave rezultatov nikjer niso posebej pozitivno izstopale. Petrol je tako objavil čisti dobiček v višini 35,5 milijona evrov, kar je sicer krepko več kot leto prej, a vseeno manj, kolikor je sam napovedoval in kolikor so pričakovali analitiki.

Razloga sta tako lahko predvsem dva

Prvič, številne delnice so v zadnjih dveh letih nadaljevale svojo depresivno pot navzdol, kljub okrevanju svetovnih trgov in gospodarstev. Posledično se marsikateremu vlagatelju, domačemu ali tujemu, zdi vstop pri trenutnih cenah dolgoročno zanimiv.

Drugič, ponovno se pojavljajo špekulacije o prevzemih, kar se še posebej pozna pri nekaterih delnicah, ki niso zajete v osrednjem indeksu. Številni večji lastniki slovenskih družb so namreč bolj ali manj prisiljeni v prodajo, kupec tega deleža pa bi moral objaviti prevzemno namero, od katere bi imeli koristi tudi manjšinski delničarji. A medtem ko prvi razlog stoji na solidnih temeljih, seveda ne za vse delnice, je drugi izredno špekulativen, saj se je v preteklosti še prevečkrat zgodilo, da od prodaj ni bilo nič. Vseeno nekaj optimizma borza in vlagatelji potrebujejo, zato so takšni tedni dobrodošli.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja