JP Morgan Chase bo plačal rekordnih 13 milijard dolarjev kazni

Članek slika

Ameriški bančni velikan JP Morgan Chase se je z ameriškimi oblastmi dogovoril o največji poravnavi za posamezno podjetje v zgodovini ZDA. Zaradi zavajanja vlagateljev glede izvedenih finančnih instrumentov, oblikovanih na podlagi drugorazrednih hipotekarnih posojil, bo tako plačal 13 milijard dolarjev (9,6 milijarde evrov) kazni.

Eden najpomembnejših igralcev na Wall Streetu je načelni dogovor o poravnavi dosegla že sredi oktobra, z ameriškim pravosodnim ministrstvom in predstavniki nekaterih zveznih držav pa so podrobnosti usklajevali še nekaj tednov.

Poravnava poleg JP Morgan Chase vključuje še nasedli banki Bear Stearns in Washington Mutual, ki ju je bančni velikan prevzel v času krize, poročajo tuje tiskovne agencije.

JP Morgan vlagatelje zavajal glede izvedenih instrumentov

V JP Morgan Chase pravijo, da poravnava 13 milijard dolarjev rešuje vse odprte civilnopravne vladne postopke proti banki, prav vključitev preteklih spornih poslov obeh nasedlih bank pa je bila največji kamen spotike v pogajanjih.

Gre za največjo poravnavo za posamezno gospodarsko družbo v zgodovini ZDA, spremlja pa jo tudi priznanje banke, da je drugorazredna in tvegana hipotekarna posojila v okviru procesa, znanega pod nazivom listinjenje, združevala v izvedene finančne instrumente in te vlagateljem ponujala kot visoko kakovostno naložbo.

JP Morgan Chase je ob tem priznal, da je javnost in vlagatelje zavajal glede teh izvedenih instrumentov in prikrival njihovo visoko tvegano naravo.

Zlom nepremičninskega trga leta 2008 je pripeljal do tega, da so popolnoma ničvredni postali tudi ti vrednostni papirji, to pa je najprej pripeljalo do propada investicijske banke Lehman Brothers in nato zamajalo svetovne finančne trge. Finančna kriza se je nato prelevila v gospodarsko, resne posledice pa velik del razvitega sveta čuti še pet let po tem.

"Ravnanje, ugotovljeno v tej preiskavi, je nedvomno zasejalo seme propada hipotekarnega trga," je novico o poravnavi komentiral ameriški pravosodni minister Eric Holder. Opozoril je tudi, da aktivnosti ministrstva v pregonu finančnih prevar še zdaleč niso zaključene in da nobeno podjetje ni nad zakonom.

"Poravnava je velik korak na poti k obnovi zaupanja v naše finančne trge. Ne glede na to, kako velik si, za krištev pravil boš odgovarjal," je povedal državni tožilec zvezne države New York Eric Schneiderman. Ta je dogovor opisal kot zgodovinski, podobne poravnave pa v primeru drugih bank pričakuje v naslednjih mesecih.

Devet milijard bo šlo ministrstvu za pravosodje, štiri pa za pomoč imetnikom hipotekarnih posojil

Dogovor predvideva, da bo banka plačala skupno devet milijard dolarjev ministrstvu za pravosodje, zveznim državam New York, Kalifornija, Delaware, Illinois in Massachusetts, zveznemu regulatorju finančnega trga FDIC združenju National Credit Union Administration ter podržavljenima hipotekarnima bankama Freddie Mac in Fannie Mae.

Štiri milijarde dolarjev pa bo JP Morgan Chase namenil v obliki pomoči oz. razbremenitve imetnikov hipotekarnih posojil, ki so se zaradi zloma hipotekarnega trga znašli v težavah.

Na račun pravdanja oblikovali za 23 milijard dolarjev rezervacij

JP Morgan Chase je v minulih četrtletjih na račun pravdanja z državo že oblikoval za okoli 23 milijard dolarjev rezervacij, za borznike pa je dogovor prišel kot neke vrste olajšanje.

Tega pa za zdaj še ni za banko, saj kazenski postopki proti JP Morgan Chaseu in nekaterim njegovim zaposlenim še naprej tečejo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja