Intervju: Novartis je v Slovenijo vložil 2,2 milijarde evrov

Vojimir Urlep, predsednik uprave Leka

Članek slika

Novartis je v Slovenijo vložil 2,2 milijarde evrov, Lek pa je dober primer, kako uspeti z domačim znanjem in tujim kapitalom, je v pogovoru za STA ob prejemu priznanja za dolgoletno prisotnost v Sloveniji povedal predsednik uprave Leka Vojimir Urlep. Ob tem je dejal, da Slovenija danes ni konkurenčna in ni stimulativno okolje za tuja vlaganja.

Agencija Spirit je tudi letos podelila priznanja najboljšim tujim investitorjem v Sloveniji. Med velikimi podjetji je slavil Simobil, družba Akers Valji Ravne je prejela nagrado v kategoriji uspešnih poslovnih rezultatov, v kategoriji novih začetnih investicij je zmagalo podjetje Cecomp, priznanje za dolgoletno prisotnost v Sloveniji pa je dobil Lek.

Lek se vsako leto uvršča v sam vrh po uspešnosti med slovenskimi družbami. Kako bo v letu 2013?

Napovedi o poslovanju skladno Novartisovim pravilom in borznimi zahtevami zaradi enakomerne obveščenosti vseh delničarjev Novartisa ne moremo dajati. Lahko pa povem, da smo v prvih devetih mesecih letos kljub nadaljevanju zaostrenih pogojev na svetovnih farmacevtskih trgih, ko se države soočajo z vedno večjimi pritiski na zniževanje stroškov za zdravstvo, poslovali skladno z načrti. Poslovali smo v skladu z uveljavljeno organizacijo in poslovnim modelom kot vodilni razvojni in eden ključnih proizvodnih centrov Sandoza.

Lek je še vedno največja posamična tuja naložba v Sloveniji, pa tudi ena najbolj uspešnih. Kakšen bi bil po vašem mnenju Lek, če ne bi bil pod okriljem Sandoza/Novartisa?

Lek je že od nekdaj uspešna farmacevtska družba. Ko nas je kupil Novartis, smo imeli že več kot 50-letno tradicijo, znanje in izkušnje. Bili smo prva generična farmacevtska družba iz srednje in vzhodne Evrope, ki je na najzahtevnejši svetovni farmacevtski trg, trg ZDA, prišla s končnim izdelkom in začela z razvojem t.i. podobnih bioloških zdravil. Ta sodijo med najbolj obetavna v nadaljnjem razvoju generične industrije.

Nehvaležno je ugibati, kaj bi bilo, če bi bilo, in tega tudi nikoli nismo želeli. Usmerili smo se v to, da tudi znotraj ene največjih globalno delujočih farmacevtskih družb potrdimo naše predhodne uspehe in dokažemo, da lahko s slovenskim znanjem, izkušnjami in prizadevnostjo uspemo v najzahtevnejših pogojih delovanja.

Naš lastnik je vse to nadgradil z vlaganji - od konca leta 2002, ko je Novartis kupil Lek, do danes je švicarski lastnik v svoje delovanje v Sloveniji vložil več kot 1,3 milijarde evrov. Od tega je bila polovica sredstev namenjena za razvojne projekte, druga polovica pa za posodobitev in razširitev proizvodnih zmogljivosti. Če k temu prištejemo še kupnino v višini 900 milijonov evrov, je Novartis v Slovenijo vložil že 2,2 milijarde evrov. Število razvojnih projektov se je v teh desetih letih podvojilo in Sandozov Razvojni center Slovenija, ki deluje v Ljubljani in Mengšu, je postal vodilni Sandozov razvojni center. V njem poteka tretjina vseh Sandozovih razvojnih projektov z jasno usmeritvijo na najzahtevnejša tehnološka področja. Znanje in bogate izkušnje naših sodelavcev so edini pravi temelj, na katerem lahko gradimo naše uspehe.

Pri tem je pomembno poudariti, da nam je vključitev v generično divizijo Sandoz, ki ima razvejano globalno trženjsko in prodajno mrežo, omogočila dostop do vseh trgov, na katerih obstaja potreba po naših izdelkih, tako da danes delujemo resnično globalno in boste težko našli izdelek z oznako 'Narejeno v Sloveniji' na večjem številu svetovnih trgov, kot to velja za naša zdravila.

Vlaganja lastnika v delovanje v Sloveniji niso zastala niti v obdobju splošne finančno gospodarske krize. Tako tudi letos nadaljujemo z obsegom vlaganj, ki je potreben za podporo rasti poslovanja in nam omogoča nemoten razvoj in osvajanje novih tehnologij in znanj.

Kaj so prednosti tujega lastnika, kaj slabosti?

Ne morem govoriti o prednostih ali slabostih tujega ali domačega lastnika, saj razlikovanja na tej osnovi načeloma ne bi smelo biti. Raje govorim o odgovornih in neodgovornih lastnikih. Odgovoren lastnik, kot je npr. Novartis, vlaga v svoje zaposlene, v njihov razvoj, ima odgovoren odnos do svojih zaposlenih in okolja, v katerem deluje. Vlaga v razvojne projekte, proizvodnjo, posluje etično in trajnostno.

Žal smo šli v Sloveniji skozi obdobje, ki se še ni povsem končalo, ko domači lastniki niso delovali odgovorno v zgoraj navedenem pomenu. Zaposleni v družbah, ki imajo odgovorne lastnike, se ukvarjajo predvsem z razvojem in iskanjem novih tržnih priložnosti ter tako kreativno udejanjajo svoja znanja, izkušnje in potencial.

Pri tem imajo številne možnosti dodatnega usposabljanja in osebnostne rasti, ki se potrjuje tudi s prevzemanjem najzahtevnejših strokovnih in/ali vodstvenih funkcij v okviru globalno delujočih družb. Odgovornega lastništva ne moremo enostavno enačiti le s tujim kapitalom, a je žal zgoraj omenjenih lokalno specifičnih primerov slovenskega tranzicijskega obdobja enostavno preveč in zato številne analize in študije kažejo na večjo poslovno uspešnost podjetij s tujim kapitalom.

Naša zgodba o uspehu lepo pokaže, da je lahko domače znanje, podprto s tujim kapitalom, ena od poti iz krize.

Koliko delavcev ste zaposlili od prevzema in za koliko povečali prihodke in dobiček?

Lek je imel 31. decembra 2002 2400 zaposlenih, 31. decembra lani pa več kot 2700. Pri tem je pomembno poudariti, da smo šli skozi več obdobij optimizacije organizacije in procesov, kjer smo z notranjim prestrukturiranjem povečali kadrovski potencial predvsem na najzahtevnejših področjih našega delovanja (razvoj, proizvodnja, kakovost) ter izboljšali učinkovitost vseh procesov.

V Leku se zaposleni zavedamo, da s svojim dobrim delom in odgovornim ravnanjem na vseh področjih ustvarjamo pogoje za nadaljnje uspešno delo kot del globalne farmacevtske družbe. Na naši strani delamo vse, kar je v naši moči za ohranjanje delovnih mest, prizadevamo si tudi za nenehno izboljševanje naše učinkovitosti in produktivnosti.

Vendar se moramo zavedati, da je ohranjanje delovnih mest odvisno tudi od tega, ali država zagotavlja primerne okoliščine. Slovenija pa danes ni konkurenčna in ni stimulativno okolje za tuja vlaganja.

Dobičkonosnost poslovanja se skladno Novartisovim pravilom in organizaciji meri na ravni divizij. Naša temeljna vloga je na učinkovit način uspešno razvijati in izdelovati nove zahtevne izdelke za najzahtevnejše trge, ki jih potem trži Sandoz skozi svojo razvejano globalno trženjsko mrežo.

Novartis, Sandoz in Lek so na znanju temelječe družbe, koliko naložb bo šlo za razvoj in znanje v prihodnjih petih letih v Sandozu in koliko v Lek?

Lek se že vrsto let uvršča med tista slovenska podjetja, ki največ in najbolj sistematično vlagajo v izobraževanje zaposlenih - že enajstič smo prejeli priznanje TOP 10 izobraževalni management. Farmacevtska industrija je panoga, ki temelji na znanju, zato brez nenehnih vlaganj v veščine in kompetence naših zaposlenih ne moremo ostati konkurenčni na globalnem trgu. Ob tem izkoriščamo sinergije in prednosti, ki jih lahko našim zaposlenim ponudimo kot del Novartisovega globalnega sistema.

Obseg sredstev, namenjenih izobraževanju in razvoju zaposlenih, ostaja nespremenjen kljub zaostrenim gospodarskim in finančnim razmeram. Izobraževanje vseh zaposlenih na vseh ravneh je ključnega pomena za rast in napredek naše družbe.

Koliko so zasedene vaše proizvodne zmogljivosti? Je potreba po povečanju, kakšni so načrti na tem področju?

Lek nenehno povečuje in posodablja svoje proizvodne zmogljivosti. Polovico od vloženih 1,3 milijarde evrov je naš lastnik namenil temu delu našega poslovanja. Naši proizvodni obrati v Ljubljani, Mengšu, Lendavi in na Prevaljah so med vodilnimi Sandozovimi proizvodnimi obrati, ne samo po kakovosti, ampak tudi po obsegu proizvodnje. Proizvodne zmogljivosti nenehno povečujemo in prilagajamo potrebam, dodajamo pa tudi nove za še zahtevnejše izdelke in tehnologije.

Ker okolje, v katerem delujemo, ne sodi med stroškovno ugodnejše, se usmerjamo na področja najzahtevnejših tehnologij in izdelke z visoko dodano vrednostjo, ki je pogosto podprta z lastnimi inovativnimi rešitvami. Danes smo tako eden dveh najkompleksnejših delov Sandoza in Novartisa. Razvijamo in proizvajamo učinkovine za izdelavo zdravil, končne oblike zdravil in posebno skupino t.i. podobnih bioloških zdravil, ki sodijo v sam vrh zahtevnosti sodobne farmacevtske industrije.

Tako kompleksnih sistemov te velikosti tudi v svetovnem merilu ne boste našli prav veliko. Številne presoje in inšpekcije na področju kakovosti pa potrjujejo, da vse to počnemo na način, ki zagotavlja vrhunsko kakovost naših izdelkov, skladno vsem svetovnim standardom, ki veljajo v tej panogi.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja