Nov val prevzemov prestižnih blagovnih znamk?

Tema meseca marec: Luksuzne dobrine

Članek slika

Luksuzne dobrine se ločijo od osnovnih dobrin po dohodkovni elastičnosti povpraševanja, zaradi katere se povpraševanje po njih ob višjem dohodku relativno bolj poveča. S povečanjem osebnega premoženja se povpraševanje po določenem segmentu luksuznih dobrin lahko preneha povečevati, saj posameznik prične posegati po dobrinah, ki si jih prej ni mogel privoščiti. Klasičen primer je povpraševanje po avtomobilih, ki jih potrošnik kupuje do neke mere, nadaljnje povečanje osebnega dohodka pa prelije v

Svetovne blagovne znamke

LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton je največji svetovni proizvajalec luksuznih dobrin z več kot petdesetimi blagovnimi znamkami, ki vključuje tudi največjega svetovnega oblikovalca Louis Vuitton. V letu 2010 mu je uspelo prodati za 20,3 mrd EUR izdelkov, kar je pomemben mejnik v zgodovini podjetja. Še vedno večino prihodkov ustvari v Evropi, sledijo pa ji ZDA. Ker je rast povpraševanja močno odvisna od osebnega premoženja potrošnikov je zaradi visoke gospodarske rasti v Azijskih državah (brez Japonske) rast prihodkov največja v tej regiji. Po segmentih je največjo rast prihodkov in dobička beležila divizija ure in nakit, sledi pa divizija mode in usnjenih izdelkov.

Skupina LVHM s 70 % lastniškim deležem obvladuje tudi blagovno znamko Christian Dior, ki je v zadnjih letih zgradila imidž na področju parfumerije, kozmetike in osebne nege, v lanskem letu pa je ustvaril za več kot 21,1 mrd EUR prihodkov.

Hermes International je najbolj poznan po usnjenih torbicah, katerih cena je tudi desetkrat večja od Louis Vuittonovih. Zaradi visokih marž in pričakovane nadpovprečne rasti poslovanja v prihodnjih letih, je v zadnjem kvartalu lanskega leta v lastniško strukturo vstopil LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, zaradi česar je morala družina, ki obvladuje podjetje, sprejeti obrambno strategijo pred prevzemom. Prihodki od prodaje so v lanskem letu znašali 2,1 mrd EUR.

Tiffany & Company je največji svetovni draguljar, katerega prihodki so v lanskem letu presegli 2,2 mrd EUR. Največjo rast prihodkov, ki je znašala nad 20 %, je podjetje ustvarilo v azijsko-pacifiškem prostoru. Najbolj pa se je povečala prodaja v višjem cenovnem segmentu, kar se zaradi višjih marž odraža na poslovnem rezultatu podjetja.

Bulgari je italianski draguljar, ki je v lanskem letu ustvaril 1,0 mrd EUR prihodkov. Največjo rast beleži v diviziji nakit, kjer podjetje ustvari približno 42 % celotnih prihodkov, sledita pa diviziji ure z 24 % in parfumi ter kozmetika z 23 %. V letošnjem letu je podjetje napovedalo 35 % rast prihodkov v diviziji nakit, geografsko pa je največji generator rasti prihodkov Evropa in Azija.

Relativno vrednotenje

P/E P/CFDividendna donosnost
trenutno 16,5 7,75 1,66
prihodnje leto 12,9 7,64 2,11
mediana 2 leti 25,9 7,17 2,3
mediana 5 let 18,5 7,75 1,87
mediana 10 let 20,5 7,8 1,6

Vir: Bloomberg

Iz zgornje tabele je razvidno, da je sektor vseh potrošnih dobrin glede na velikost ustvarjenih dobičkov podjetij v zadnjem letu v primerjavi s preteklimi nivoji podcenjen (primerjava trenutnega kazalnika P/E z 2, 5 in 10 letno mediano). Sektor potrošnih dobrin zaradi nihanja uspešnosti poslovanja podjetij glede na gospodarski cikel uvrščamo med ciklične sektorje, kar pomeni, da so dobički podjetij v času gospodarskega okrevanja nadpovprečni, v času recesije pa podpovprečni. Dividendna donosnost in kazalnik P/CF podjetij od preteklih nivojev bistveno ne odstopata. Uvodoma smo pojasnili, da je rast prihodkov podjetij s področja luksuznih dobrin močno odvisna od rasti osebnega premoženja, zaradi česar pričakujemo nadpovprečne poslovne rezultate v prihodnosti.

V spodnji tabeli so prikazani nekateri kazalniki vrednotenj uvodoma predstavljenih podjetij. Glede na povprečje trenutnega in pričakovanega kazalnika P/E v prihodnjem letu, bi lahko sklepali, da so navedena podjetja trenutno precenjena (povprečje P/E, ki znaša 24,4 iz desne tabele primerjamo z istim kazalnikom v levi zgornji tabeli 16,5). Izjema je podjetje Christian Dior, katerega 70 % lastnik je LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton. Vendar nizki trenutni in pričakovani kazalnik EV/EBITDA v prihodnjem letu (desna tabela) razkrivata, da so podjetja potencialno zanimiva za prevzeme. Podjetji Hermes International in Bulgari SPA, za katera je LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton javno že izrazil interes za prevzem, imata zaradi izrazite rasti cene delnic tudi ta kazalnik vrednotenja precej neugoden. Obe podjetji imata napovedano nadpovprečno dolgoročno rast dobička iz poslovanja (L/T Growth).

P/E P/E v prihodnjem letu PEG EV / EBITDA EV / EBITDA v prihodnjem letu dolgoročna rast
CHRISTIAN DIOR 15 13,1 1 6,5 5,1 15,1
LVMH MOET HENNESSY L. V. 17,9 16,3 1,7 12,6 9,2 11
HERMES INTERNATIONAL 45,2 33 2,1 16,9 18 18,4
POLO RALPH LAUREN CORP 20,3 19,1 1,5 8,9 9,4 14
TIFFANY & CO 23,7 18,7 1,4 10,1 9,4 14,9
BULGARI SPA ni podatka 39,5 2,5 24,8 20,2 29,4
Povprečje 24,4 23,3 1,7 13,3 11,9 17,1

Vir: Bloomberg

Prevzemi v industriji

V ponedeljek 7.3.2011 je podjetje LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton objavilo nakup kontrolnega deleža v italijanskem izdelovalcu ur in nakita Bulgari. Celoten posel naj bi znašal 3,7 mrd EUR, kar je 60 % nad petkovo tržno vrednostjo podjetja, del kupnine pa bo opravljene z izmenjavo delnic. Prevzem se je zgodil v času, ko se je rast prihodkov močno povečala hkrati pa je prišlo do preobrata v dobičkonosnosti poslovanja. Konsenz analitikov predvideva povečanje operativne marže za 10 odstotnih točk, vendar le-ta še vedno ostaja pod povprečjem primerljivih podjetij.


Vir: Bloomberg

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Politično orožje v rokah Kitajske

11.01.2011

P. DZU