Energetski cilji v novi kitajski petletki

Članek slika

V začetku marca je Kitajska objavila novo petletko, s katero načrtuje delovanje ekonomije v prihodnjih petih letih. Letošnja je že 12. po vrsti. V naslednjih letih ima cilj doseči 7-odstotno povprečno rast BDP na leto. Tako visoka rast vpliva na povečano povpraševanje po energiji, zato je v petletki velik poudarek na energetski prihodnosti Kitajske.

Velik problem Kitajske je onesnaženo okolje zaradi hitro rastočega gospodarstva in okoljsko nerazvitih tovarn. Zato Kitajska načrtuje znižanje emisij ogljikovega dioksida na enoto BDP za 17 odstotkov in izboljšanje učinkovitosti rabe energije (merjeno s količino porabljene energije na enoto BDP) za 16 odstotkov do leta 2015. Ti cilji so v skladu z že prej objavljenimi načrti izboljšanja učinkovite rabe energije med 40 in 45 odstotki glede na leto 2005. Kitajska je kljub preteklemu dobremu razvoju v učinkovitosti rabe energije še vedno daleč za razvitim svetom. Zato je izboljšanje eden glavnih ciljev v naslednjih petih letih. Programe izboljšanja rabe energije so iz industrijskega sektorja razširili še na preostale porabnike energije. Trdno postavljeni energetski cilji na državni ravni bodo omogočili uspešno implementacijo energetskih politik na ravni pokrajin.

Do leta 2015 so si zadali cilj doseči povečanje deleža nefosilnih virov energije v celotni porabi primarne energije z današnjih 8 na dobrih 11 odstotkov. Velike dodatne kapacitete načrtujejo na področju vetrne, hidro in jedrske energije. V naslednjih petih letih nameravajo instalirati 70 GW dodatnih vetrnih kapacitet, 120 GW novih hidrokapacitet in 40 GW dodatnih jedrskih kapacitet. Za primerjavo: konec leta 2010 je bilo na svetu instaliranih 194,4 GW vetrnih kapacitet. Če Kitajski uspe doseči cilj instalacije jedrske energije, bo do leta 2020 postala država z največjimi kapacitetami jedrske energije. Premog bo sicer še vedno močno prevladoval, vendar se bo delež zmanjšal z 72 na 63 odstotkov. Podvojila se bo tudi poraba naravnega plina z današnjih 4 odstotkov na 8 odstotkov v letu 2015.

Med bolj zanimivimi odločitvami je vpeljava učinkovitega statističnega in nadzornega sistema nad emisijami toplogrednih plinov, varčevanjem energije in zniževanje emisij s ciljem doseči zastavljene energetske cilje. Upajmo, da jim uspešna implementacija sistema uspe, saj bodo s tem povečali zaupanje v kvaliteto in točnost objavljenih statističnih podatkov. Večja transparentnost podatkov posledično pozitivno vpliva tudi na kapitalski trg.

Poleg industrije alternativnih virov energije se pričakuje tudi rast v industrijah, ki se ukvarjajo z biotehnologijo, razvojem informacijske tehnologije, razvojem čistega transporta... Iz tega je razvidno, da ima Kitajska resne namene razvijati visoko tehnološko industrijo, s čimer hoče konkurirati preostalemu svetu.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja