Indijska rupija - najbolj donosna valuta preteklega meseca

Članek slika

Indijska rupija je septembra končno okrevala. Po več mesecih padanja se je njena vrednost septembra okrepila.

Indijska rupija je septembra pridobila devet odstotkov proti ameriškemu dolarju; zrasla je tudi v primerjavami z vsemi ostalimi svetovnimi valutami. Gibanje indijske rupije je uspešno napovedal Mark Mobius, ki je 3. septembra za CNBC izjavil: "Menim, da je najhujše že za nami. Vrednost valute se je verjetno preveč znižala in bo sledila korekcija navzgor. Pri zadnjem padcu so veliko vlogo odigrali hedge skladi in različni finančni inštrumenti. Menim, da je najhujše že mimo."

Rast vrednosti valute in stabilizacija razmer na kapitalskem trgu se je odrazila tudi v vrednosti točk vzajemnih skladov, ki sredstva vlagateljev investirajo v Indiji. Med šestimi najdonosnejšimi skladi meseca septembra, so kar štirje taki, ki sredstva vlagateljev investirajo v Indiji.

Vzajemni sklad Sprememba septembra v %
Amundi Funds Equity India Select 11,02
Amundi Funds Equity Japan Target 9,68
Franklin India Fund [A] 9,44
Franklin India Fund [N] 9,39
ALTA TURKEY 9,16
ALTA INDIA 8,64

Zvišanje vrednosti rupije je nekoliko spodbudil tudi Fed. V nasprotju s pričakovanji analitikov, odprti odbor ameriške centralne banke ni zmanjšal obsega stimulacijskega programa z odkupom obveznic v višini 85 milijard dolarjev na mesec.

Težav še ni konec. Politika gre v pravo smer.

Trend, ki smo mu bili priča v zadnjem mesecu še ne pomeni tega, da je Indija popolnoma okrevala. Je pa to vseeno dober znak, da gre politika indijskih oblasti v pravo smer. V začetku septembra je vodenje indijske centralne banke prevzel Raghuram Rajan, nekdanji glavni ekonomist Mednarodnega denarnega sklada. V Rajana, 50-letnega sina diplomata, ki v lokalnih medijih velja za "zvezdo" med ekonomisti, so zdaj uprte oči vlagateljev. Ti namreč pričakujejo, da bo predstavil politike, ki bodo pomirile živčne trge in stabilizirale rupijo.

V prihodnjih meseci bodo analitiki in vlagatelji še bolj pozorni na politiko v Indiji. Kot je povedal Mobius: "Najbolj pomembno je to, da oblasti storijo vse kar lahko, da izkoristijo ogromen potencial, ki ga ima Indija. Dejstvo je, da je Indija država, ki je odvisna od izvoza. Ne sme nas skrbeti trenutni primanjkljaj in izogibati se moramo nepremišljenjim dejanjem. Vlada mora poskrbeti za investicijam prijazno okolje. Zmanjšati morajo vmešavanje javnega sektorja v gospodarstvo in pustiti, da za investicije poskrbi zasebni sektor. To bi lahko vodilo v povišanje produktivnosti, posledično pa tudi na rast gospodarstva in vrednosti valute. Povedal bi tudi, da je vlada končno naredila prve korake k liberalizaciji invesiticijskega okolja."

Amundi Funds Equity India Select 11,02
Amundi Funds Equity Japan Target 9,68
Franklin India Fund [A] 9,44
Franklin India Fund [N] 9,39
ALTA TURKEY 9,16
ALTA INDIA 8,64

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja