DZUBOX: Mobius o Indiji in Kitajski

Članek slika

"Največ vprašanj dobim o Indiji in Kitajski predvsem. ko kažeta znake upočasnjevanja gospodarske rasti. Mislim, da je zdaj dobra priložnost, da odgovorim na nekaj najbolj pogostih vprašanj o teh dveh državah."

Mark Mobius investira na trgih v razvoju že več, kot 40 let. Je tudi predsednik Templeton Emerging Markets Group. Velja za enega izmed najboljših in najbolj vplivnih investitorjev na svetu. Zadnjo objavo na svojem blogu je posvetil Indiji in Kitajski.

Kitajska

Ali pričakujete da se bo kitajsko gospodarstvo še bolj ohladilo?

Kitajsko gospodarstvo se je na letni ravni (Year over Year, gledano po koncu drugega četrtletja) okrepilo za 7,5 odstotka. Čeprav gospodarstvo morda res raste počasneje, kot v prvem četrtletju, ko se je BDP okrepil za 7,7 odstotka, ostaja rast gospodarstva še vedno močnejša kot v drugih večjih gospodarstvih. Poleg tega pa so vse manj odvisni od izvoza in so vse bližje stabilni rasti.

Obstaja nekaj razlogov, zakaj jaz in moja ekipa menimo, da bo Kitajska močno rast beležila dalj časa. Kitajski srednji razred zasluži vse več denarja in ga bo tako tudi več namenjenega varčevanju in investicijam. Nadaljuje se tudi proces urbanizacije. Poleg vsega pa pričakujemo, da bo vlada še naprej izvajala potrebne ukrepe, da bo gospodarstvo še manj odvisno od izvoza in bolj od visoko izobražene delovne sile.

Indija

Indijska rupija je avgusta dosegla rekordno nizko vrednost v primerjavi z drugimi svetovnimi valutami. Je med največjimi poraženci med valutami v letošnjem letu. Kaj menite o tem?

Res je, da se je vrednost rupije znižala. Menimo, da je to bolj posledica slabe politike in investicijskega okolja. Če se to popravi, bo indijska rupija postala bolj stabilna. Šibkost valute pa je lahko tudi dobra za določene investicije. Naprimer: nizka vrednost valute je dobra za industrijo, ki ima cene v lokalni valuti, plačilo pa v dolarjih. Tako je naše zanimanje za tovrstna podjetja večje.

Obstajajo špekulacije o znižanju bonitetne ocene. Kakšne so možnosti, da se to res zgodi?

Agencije gledajo trenutno dogajanje v državi in na podlagi tega podajo svoje ocene. Na vladi je, da poskrbi, da ostanejo dolgoročni obeti države nedotaknjeni.

Ali pričakujete, da se bodo inflacijski pritiski okrepili?

V moji ekipi menimo, da se mora vlada spopasti z inflacijskimi pritiski z višjo produktivnostjo. To se trenutno tudi dogaja. Ni razloga, da država, ki proizvaja skoraj najcenejša in najbolj kvalitetna zdravila na svetu, in ki ima zelo močno tehnološko in storitveno industrijo, ne bi mogla tržiti svojih storitev po konkurenčnih cenah.

Kaj lahko stori indijska vlada v boju z depreciacijo valute, visokim primanjkljajem in upočasnjevanjem gospodarske rasti?

Najbolj pomembno je to, da oblasti storijo vse kar lahko, da izkoristijo ogromen potencial, ki ga ima Indija. Dejstvo je, da je Indija država, ki je odvisna od izvoza. Ne sme nas skrbeti trenutni primanjkljaj in izogibati se moramo nepremišljenjim dejanjem. Vlada mora poskrbeti za investicijam prijazno okolje. Zmanjšati morajo vmešavanje javnega sektorja v gospodarstvo in pustiti, da za investicije poskrbi zasebni sektor. To bi lahko vodilo v povišanje produktivnosti, posledično pa tudi na rast gospodarstva in vrednosti valute. Povedal bi tudi, da je vlada končno naredila prve korake k liberalizaciji invesiticijskega okolja.