Zakaj se bodo 5-letni donosi delniških skladov kmalu podvojili?

Članek slika

Ko razmišljamo o katastrofah, obletnice ponavadi prinesejo le slabe spomine. Letošnja zgodba pa je nekoliko drugačna.

Delniške vzajemce je propad banke Lehman Brothers pred petimi leti zelo prizadel. Ameriški indeks Dow Jones je v 18 mesecih po 15. septembru izgubil približno 50 odstotkov. Podobne padce smo beležili tudi pri ostalih svetovnih indeksih in posledično tudi pri vzajemnih skladih. Tako so tečaji delniških vzajemcev nekaj časa po 15. septembru stalno padali.

Tisti, ki so padce izkoristili za poceni nakupe, so danes zadovoljni

In tisti, ki so te padce izkoristili za nakup poceni točk delniških vzajemnih skladov, so danes zelo zadovoljni. Pri pregledu donosov teh vzajemcev krize skoraj ne opazimo. Izjema so le skladi, ki investirajo sredstva vlagateljev v Sloveniji in na Balkanu.

Povprečna 5-letna donosnost vseh delniških vzajemnih skladov, ki se tržijo v Sloveniji trenutno znaša 24,43 odstotka* kar pomeni 4,55-odstotno letno donosnost*. Če ne upoštevamo dogajanja v nekaj mesecih po propadu Lehman Brothers, se ta donosnost več kot podvoji. Povedano drugače: če pričakujemo 0,00-odstotno donosnost do konca leta, bo 5-letna donosnost delniških vzajemcev znašala 63,31-odstotka* kar pomeni 10,49-odstotno letno donosnost* za tiste, ki so točke skladov kupili v času upadanja tečajev.


5-letna donosnost v % Povprečna letna donosnost v %
na dan 19.9.2013 24,43 4,55
na dan 31.12.2013 63,31 10,49


Kot pravi Warren Buffett:

»Boj se, ko so drugi pohlepni in bodi pohlepen, ko so drugi prestrašeni.«

Seznam delniških vzajemnih skladov z dovoljenjem za trženje v RS.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja