Trgi nadaljujejo pot navzgor

Tedenski pregled dogajanja na finačnih trgih s strani Ilirike DZU - 7. teden

Članek slika

Začetek tedna je postregel z rastjo svetovnih kapitalskih trgov, kar gre v pretežni meri pripisati novici o odstopu egiptovskega predsednika Mubaraka. Ta teden so začele rasti tudi azijske borze, ki so poleg omenjene novice zrasle predvsem zaradi podatka o japonskem BDP.

Japonski BDP, proračun ZDA, evropski sklad za stabilnost evra ter inflacija glavne novice tedna

Ta se je v zadnjem četrtletju glede na letno raven znižal za 1,1 odstotka, medtem ko so analitiki pričakovali dvoodstotno krčenje. Veliko neenotnosti je bilo v nadaljevanju tedna, kjer so vlagatelji tehtali, kaj bo prinesel predlog proračuna za naslednje fiskalno leto, ki ga je v torek predstavil Barack Obama. Proračun za leto 2012 je vreden 3730 milijard dolarjev, imel pa bo več kot 1000 milijarde dolarjev primanjkljaja.

Na drugi strani se s podobnimi težavami ubada Evropa. Šef evrske skupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker, je tem tednu v Bruslju sporočil, da je dosežen dogovor o obsegu stalnega mehanizma za zagotavljanje stabilnosti evra, kjer bo njegova posojilna zmožnost znašala 500 milijard evrov. To je dvakrat toliko, kot znaša posojilna zmožnost začasnega sklada za zaščito evra.

Na Kitajskem največ preglavic gospodarstvu predstavlja inflacija. Kitajska inflacija je januarja na letni ravni znašala 4,9 odstotka, kar je več od decembrske, ko je znašala 4,6 odstotka in manj od pričakovane 5,4-odstotne. Ta še naprej ustvarja pritiske na kitajsko centralno banko, da nadaljuje dvige obrestnih mer, da ne pride do pregrevanja gospodarstva. S podobno problematiko se soočajo tudi v Veliki Britaniji. Cene življenjskih potrebščin v Veliki Britaniji so se januarja v primerjavi z januarjem lani zvišale za štiri odstotke, kar je največ v več kot dveh letih. Višja inflacija, ki je v glavnem posledica dviga DDV in višjih cen nafte, naj bi povečala pritiske po dvigu obrestnih mer.

Pozitivni makroekonomski kazalci višali tečaje delnic po svetu

Pozitivni makroekonomski podatki so bili v tem tednu glavna gonilna sila za rast tudi na evropskih kapitalskih trgih. V Frankfurtu je bila v tem tednu v ospredju objava indeksa ZEW, ki kaže, da je 300 nemških profesionalnih vlagateljev še naprej optimistično naravnanih. Vrednost indeksa ZEW je namreč februarja zrasla četrti mesec zapored, vrednost se je povzpela z januarskih 82,8 točke na 85,2 točke.

Sredi tedna se je negativno končalo trgovanje na Wall Streetu, čemur na kar je vplivala predvsem objava o obsegu ameriške maloprodaje. Ameriški potrošniki so januarja za različne nakupe porabili skupno 318,6 milijarde dolarjev, kar je 0,3 odstotka več kot decembra lani. Obseg trgovine na drobno se je tako povečal že sedmi mesec zapored, čeprav za manj od napovedi analitikov.

V sredo je za rast azijskih trgov ponovno poskrbela Japonska. Japonska centralna banka je dvignila napoved za japonsko gospodarstvo prvič po devetih mesecih.

Partnerstvo med Microsoftom in Nokio v ospredju

V tem tednu je bilo v ospredju dogajanje partnerstvo med Microsoftom in Nokio. Microsoftov operacijski sistem Windows Phone 7 bo postal primarni sistem za Nokiine pametne mobilnike, toda podjetje bo moralo še prepričati vlagatelje, da pri partnerstvu z Nokio ne gre le za to, da želita dva poraženca sestaviti zmagovito celoto, kar je dokazal tudi padec Nokie za 14 odstotkov v tem tednu.

Največji svetovni indeksi v tem tednu močno zrasli

Vrednost največjih svetovnih indeksov je v tem tednu močno zrasla. Indeks DAX je teden končal 0,7 odstotka višje in je v sredo dosegel najvišjo vrednost po zlomu trgov pri 7419 indeksnih točkah. Francoski indeks CAC40 je končal 1,4 odstotka višje, medtem ko je angleški indeks FTSE100 v tem tednu pridobil odstotek vrednosti. Ameriška indeksa SP500 in Dow Jones sta v sredo trgovanje končala 1,45 in 0,75 odstotka višje glede na pretekli teden. Na drugi strani pa se je indeks NASDAQ v tem tednu podražil za 1,1 odstotka vrednosti ter v sredo dosegel 2387 indeksnih točk.

Nafta cenejša, evro in zlato dražja

Pozitivni makroekonomski podatki v Evropi so okrepili vrednost evra, ki se je v sredo v razmerju do dolarja gibal pri 1,3555. Vrednost nafte se še naprej nevzdržno ceni, saj je tudi v tem tednu izgubila 2,2 odstotka in v sredo pristala pri 84,9 dolarja za sod. Močno pa narašča zlato, ki je v tem tednu pridobilo 1,4 odstotka in v sredo pristalo pri 1373 dolarjih za unčo. Trgi presenečajo iz tedna v teden in dosegajo nove vrhove. Vsekakor pa rast trgov počasi izgubljajo moč, zaradi česar je potrebna dobršna mera previdnosti pri vlagatelji.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Visoka volatilnost trgov s pozitivnim razpletom

03.02.2011

R. Gomboc