Zlato najnižje v skoraj treh letih

Članek slika

Cena zlata se je v današnjem trgovanju spustila na 1180,50 dolarja za 31,1-gramsko unčo, kar je najmanj po začetku avgusta 2010. Zlato se je že v četrtek prvič po treh letih spustilo pod mejo 1200 dolarjev, v odsotnosti inflacijskih strahov pa žlahtna kovina pri vlagateljih izgublja svoj lesk.

Od začetka leta se je tako zlato pocenilo že za skoraj 30 odstotkov. V sredini aprila je v zgodovinskem padcu v le dveh dneh zdrsnilo za 200 dolarjev, se nato spet nekoliko stabiliziralo, od začetka junija pa je cena spet nazadovala za približno 200 dolarjev.

Trenutno se cena zlata nahaja malenkost nad 1200 dolarji za 31,1-gramsko unčo, a če se bo v prihodnje še zniževala, bi lahko prišlo do največje trimesečne pocenitve v 90 letih, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudarjajo analitiki.

Ti pojasnjujejo, da zlato sijaj izgublja predvsem zaradi znakov izboljšanja razmer v ameriškem gospodarstvu in zaradi nizke inflacije. Ker tudi v prihodnje na obzorju ni inflacijskih pritiskov, žlahtna kovina izgublja svojo funkcijo ohranjevalca vrednosti.

Vlagatelji so tako zadnje mesece vse bolj pripravljeni na nakupe bolj tveganih naložb, pa čeprav ob vsakem malo večjem pretresu njihova vrednost za kratko pade.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja