Finančno orožje za množično uničevanje?

Članek slika

V svetu izvedeni finančni instrumenti veljajo za zlo tega sveta. Z njimi se ukvarjajo špekulanti (še eno "zlo" finančnega sveta), ki pa so na lestvici zla nekje med čarovnicami in vampirji.

Še najuspešnejši investitor vseh časov, Warren Buffett, je rekel, da so izvedeni finančni instrumenti finančno orožje za množično uničevanje. Nenazadnje, izvedeni finančni instrumenti so povzročili svetovno finančno krizo, ki je spravila marsikatero finančno institucijo in državo na kolena, ter za katero še vedno vsi plačujemo. Niti Slovenija se ni uspela izogniti vplivu tega zla. Se še spomnite ko so pred nekaj leti veliko prahu dvignili certifikati na slovenske delnice!? Ta zgodba je vodila do sedajnega ekstremnega zakona o obdavčitvi izvedenih finančnih instrumentov.

Sporočilo je jasno: izvedene finančne instrumente je treba izkoreniniti!

Pa poglejmo drugo plat izvedenih finančnih instrumentov.

Začetki izvedenih finančnih instrumentov segajo stoletja nazaj in osnovni namen za njihovo stvaritev ni bilo nikoli množično uničevanje ali špekuliranje, ampak varovanje pred tveganji. Ideja je preprosta, ne glede na to ali ste proizvajalec, predelovalec ali potrošnik določene surovine ali blaga ste izpostavljeni tveganju, da cena le-tega zraste/pade in vam povzroči finančno škodo. Izvedeni finančni instrumenti vam omogočajo, da se zavarujete pred različnimi tveganji, ter to storite učinkovito in z relativno majhnim denarnim vložkom oziroma vzvodom, kar je sicer še en “zlovešč” aspekt izvedenih finančnih instrumentov. Vendar vzvod je potreben ravno zaradi učinkovitosti zavarovanja, v nasprotnem primeru postane zavarovanje nesmiselno. Če bi bila, na primer, premija za kasko zavarovanje avtomobila enaka ceni avta potem bi zavarovanje izgubilo smisel.

Prav tako pa ne smemo pozabiti na špekulante, ki opravljajo zelo pomembno vlogo na trgu izvedenih finančnih instrumentov. Proizvajalec, ki se želi zavarovati pred padcem cene surovine, ki jo proizvaja, bo težko v vsakem trenutku na trgu našel predelovalca ali potrošnika te iste surovine, ki bi želel zavarovati enako količino surovine pred rastjo cene. Torej potrebujemo nekoga, ki bi bil pripravljen prevzeti to tveganje in omogočiti proizvajalcu, da se osredotoči na svojo osnovno dejavnost in se ne ukvarja s tem kam bo šla cena. Ta oseba je nihče drug kot špekulant, ki je pripravljen prevzeti tveganje z namenom doseganja dobička. Z drugimi besedami, špekulanti na trgu zagotavljajo likvidnost in omogočajo učinkovito delovanje trga (tukaj se sicer pojavi vprašanje kdaj špekulativna dejavnost prevzame trg in začne povzročati neučinkovitost, ampak pustimo to debato za drugič).

Recimo, da argument o vzvodu in špekulantih pije vodo, ampak če eden najbogatejših ljudi na svetu in najbolj uspešni vlagatelj pravi, da so izvedeni finančni instrumenti orožje za množično uničevanje potem je to definitivno res, ali ni tako!? Warren Buffett govori eno, dela pa popolnoma drugo saj istočasno sklepa milijardne posle z izvedenimi finančnimi instrumenti...hmm...zanimivo!

Prav to pa nas pripelje še do zadnje trditve o izvedenih finančnih instrumentih, in sicer, da so povzročili globalno finančno krizo. Takšna trditev je popolnoma napačna, ker povzročitelji krize niso bili izvedeni finančni instrumenti ampak ljudje. To je enako kot če bi rekli, da je pištola ubila človeka. Ne, pištola ni ubila človeka, človek je ubil človeka.

Torej izvedeni finančni instrumenti niso niti zlo finančnega sveta niti orožje za množično uničevanje, ampak so izredno pomembno orodje za upravljanje s tveganji in doseganje zastavljenih finančnih ciljev.

Potrebna je samo, tako kot pri vsem v življenu, primerna izobrazba o uporabi izvedenih finančnih instrumentov. O tem pa prihodnjič…

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Grška kriza za vlagatelje bolj strašna od Lehman Brothers

10.11.2010

A. Fain