Z lastnim razvojem in prevzemi na vrh

Predstavitev Teva Pharmaceuticals Industries Ltd.

Članek slika

Teva Pharmaceuticals Industries Ltd. (TEVA US) je globalna farmacevtska družba, ki razvija, proizvaja in trži tako generična kot tudi zdravila iz lastnega razvoja. Dodatno je družba na trgu prisotna kot ena izmed vodilnih ponudnikov farmacetskih učinkovin. Teva namreč spada med 15 največjih svetovnih farmacevtskih družb in je največji proizvajalec generičnih zdravil na svetu.

Status največjega so dosegli iz več razlogov

Družba je dosegla status največjega proizvajalca generičnih zdravil na svetu iz več razlogov. Vsekakor je prvi in najbolj pomemben razlog njihov razvojni oddelek za njegovo delovanje letno namenijo 6 % celotne prodaje, ki je družbi omogočil prodor na številne trge po vsem svetu, predvsem v ZDA in EU. Drugi razlog pa je stabilno poslovanje družbe, kar jim je omogočilo izpeljavo dveh prevzemov, na račun katerih so povečali in hkrati utrdili svoj tržni položaj v ZDA in EU. V letu 2009 so prevzeli enega izmed večjih generičnih proizvajalcev zdravil v ZDA, Barr Pharmaceuticals. V letu 2010 pa je družba prevzela drugega največjega nemškega generičnega farmacevta Ratiopharm. Zaradi tega je družbi v zadnjih petih letih uspelo povečati prodajo iz 5,2 mrd USD na več kot 15 mrd USD. Čisti dobiček so več kot potrojili, in sicer na 3 mrd USD. Največ izdelkov (65 %) prodajo na trge severne Amerike, prodaja na trgih EU, Švice in Norveške predstavlja 23 % celotnih prihodkov, preostal del (12 %) pa prodajo v domačem Izraelu, vzhodni Evropi in na azijskih trgih. Na njihovem največjem trgu, v ZDA, Tevina generična zdravila predstavljajo 22 % vseh generičnih zdravil na recept. Na trgih EU pa so s prevzemom Ratiopharm prav tako postali največji generični proizvajalec zdravil. Danes družba proizvaja in trži preko 400 generičnih zdravil.

Razvijajo tudi lastna zdravila

Poleg generičnih zdravil, ki predstavljajo 65 % celotne prodaje, družba razvija tudi svoja lastna (originalna) zdravila, ki danes predstavljajo 21 % celotne prodaje. Najbolj znano zdravilo, ki je rezultat lastnega razvoja, je Copaxone. Copaxone je najbolj prodajano zdravilo na svetu za zdravljenje multiple skleroze in tako predstavlja kar 19 % celotne prodaje. Drugo lastno zdravilo, ki so ga začeli prodajati leta 2005, je pa Axilect,ki pa je namenjen zdravljenju Parkinsonove bolezni.

Poleg razvoja generičnih zdravil se v razvojnem oddelku posvečajo predvsem razvoju lastnih zdravil s področja nevrologije, avtoimunskih bolezni, kot je npr. sladkorna bolezen, in s področja rakavih obolenj. Trenutno imajo v družbi 5 zdravil, ki so v zadnji fazi testiranja, in še vrsto zdravil v zgodnjih fazah testiranja. Družba ima zaradi razvejane prodajne mreže na področju generičnih zdravil določeno konkurenčno prednost pri trženju produktov iz lastnega razvoja.

Delnica je nedvomno dolgoročna investicija

Predvidena rast prihodkov v višini 15 % na leto in naraščajoče povpraševanje po generičnih zdravilih zaradi praznih zdravstvenih blagajn po celem svetu, družbo Teva postavlja v prve vrste najbolj perspektivnih svetovnih proizvajalcev zdravil. Zaradi tega družba tudi kotira pri nekoliko višjem P/E od panoge, kar pa v tem določenem primeru ne pomeni precenjene delnice, ampak zgolj pošteno vrednotenje, kajti družba dosege mnogo višjo rast prodaje od povprečja panoge. Delnica je nedvomno dolgoročna investicija in ni namenjena kratkoročnim špekulativnim namenom.

Gibanje delnice TEVA US in primerjalnega indeksa v zadnjem letu.

Vir: Bloomberg

Podsklada NFD Zdravstvo in NFD Evro/Amerika imata v portfelju delež v podjetju Teva Pharmaceuticals Industries Ltd.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja