Kako naprej

Članek slika

Bližajoča se zasedanja centralnih bank že burijo domišljijo vlagateljev. Nadaljevanje težkih gospodarskih razmer na stari celini, sproža nova ugibanja o dodatnih ukrepih, ki bi jih morala Evropska centralna banka (ECB) sprejeti, da omili padanje gospodarske aktivnosti znotraj regije. Na drugi strani Atlantika se vse bolj krepijo pričakovanja, da bo šef Ameriške centralne banke posredoval nove namige, ki bi lahko nakazovali na predčasen začetek umika izrednih ukrepov, ki so jih sprejeli v luči f

Zaostrenim gospodarskim razmeram v evroobmočju, kot kaže, še ne bo konec. Prav nasprotno. Zaradi varčevalnih programov in kreditnega krča, se je po prvih ocenah gospodarska aktivnosti v prvem četrtletju letošnjega leta ponovno skrčila. Stopnja brezposelnosti pa dosegla nov rekord.

Po podatkih Statističnega urada RS se je slovenski BDP na medletni ravni skrčil za 4,8 odstotka, kar uvršča Slovenijo na vrh lestvice članic z največjim padcem BDP. Tudi v prihodnjih mesecih lahko pričakujemo podoben trend. Bruselj je sicer pozdravil slovenske ukrepe za odpravo makroekonomskih neravnovesij, a je hkrati uvrstil Slovenijo na seznam »problematičnih« držav članic, kar pomeni, da bo Slovenija odslej pod poostrenim nadzorom. Bruselj je v Slovenijo poslal še devet priporočil, s katerimi se lahko Slovenija izogne grškemu scenariju. Izpostavili so predvsem, čiščenje bančnih bilanc, problematiko prezadolženih podjetij in pospešitev ter zaostritev izvedbe pokojninskega sistema in trga dela.

Brezposelnost evroobmočja brez večjih sprememb

Upad gospodarske aktivnosti se odseva tudi na trgu dela. Eurostat je sporočil, da se je stopnja brezposelnosti v evroobmočju aprila v primerjavi z marcem povečala za 0,1 odstotno točko na 12,2 odstotka, kar predstavlja 26,59 milijona brezposelnih. Le dve leti nazaj se je stopnja brezposelnosti gibala pod desetimi odstotki. Zaradi zaostrenih razmer na stari celini se pritiski na ECB stopnjujejo, kajti očitno je, da se razmere ne gibljejo v želeno smer.

Bolje gre ZDA

Z boljšo gospodarsko klimo se lahko pohvalijo ZDA, kjer beležijo pozitivno gospodarsko aktivnost in nižanje stopnje brezposelnosti. Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je v svojem zadnjem poročilu, potrdila, da naj bi ZDA letos dosegle 1,9 odstotno gospodarsko rast. V prihodnjem letu naj bi se okrepila še za slabo odstotno točko.

Borzni trgi so v zadnjih mesecih dosegli nove rekorde. Del zaslug lahko pripišemo tiskanju denarja. Ali se bo tiskanje nadaljevalo je odvisno od centralnih bank. Tega je bilo največ v ZDA, zato so tam zabeležili tudi višjo gospodarsko aktivnost. Kot so borzni trgi nakazali v tem tednu, se vse bolj krepi predvsem bojazen, da bi lahko FED na podlagi dobrih gospodarskih podatkov, že na junijskem zasedanju, namignil na predčasno zmanjšanje tiskanja denarja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kitajska z dvigom obrestne mere sprožila val ugibanj

22.10.2010

A. Kavrečič