Slovenski blue chipi letos za 5,7 odstotka navzdol

Članek slika

V času, ko je cela Slovenija lovila zdaj že najdeno bivšo predsednico uprave Vegrada, so precej bolj pomembne novice za vlagatelje prihajale iz tujine.

V četrtek 23. maja, se je zgodil globalni padec delniških trgov, pri čemer se je vrednost japonskega indeksa Nikkei 225, merjena v lokalni valuti, zmanjšala za 7,32%. Neprijeten, a za marsikoga, ki je spremljal fantastično rast japonskih delnic v zadnjih mesecih, pričakovan dogodek, je spodbudil vlagatelje, da preverijo vzdržnost omenjenega padca ter identificirajo področja, kjer bi bila morebitna negativna korekcija najobsežnejša. Za slovenske varčevalce spadajo med relevantne naložbene razrede tudi slovenske delnice. Poglejmo, kako trenutno stojijo slovenski "blue-chipi."

Krka na pozitivni ničli, največja izguba NKBM

V letošnjem letu (do vključno 23. maja) se je vrednost indeksa SBITOP zmanjšala za 5,69%, če pa v izračun vključimo še izplačane dividende, pridemo do padca v višini 3,96%. Rezultati posameznih delnic, vključenih v indeks, so naslednji (v oklepaju so donosnosti ob upoštevanju dividend): NKBM -40,00% (-40,00%), Mercator -23,20% (-23,20%), Petrol -10,28% (-5,93%), Krka 0,00% (0,00%), Telekom Slovenije +0,52% (+4,61%), Gorenje +10,16% (+10,16), Zavarovalnica Triglav +12,42 (+12,42%).

Povprečni P/E se je zmanjšal z 11,5 na 9,7

Glede na ceno, ki jo vlagatelj plača za določeno enoto poslovanja podjetja, so delnice naštetih podjetij nekoliko cenejše kot na začetku leta. Velja omeniti, da so omenjeni cenovni količniki izračunani kot razmerje med ceno delnice in zadnjim dostopnim letnim rezultatom poslovanja podjetja. Če izključimo podjetja, ki so imela negativne ali izjemno nizke rezultate poslovanja, dobimo naslednje rezultate: povprečni P/E se je zmanjšal z 11,5 na 9,7, povprečni P/CF s 4,5 na 4,1, povprečni P/B pa je ostal nespremenjen na ravni 0,7. Glede na to, da je zmanjšanje vrednosti cenovnega količnika rezultat spremenjenega sentimenta vlagateljev, ki vsaj delno temelji na objektivnih podatkih, je smiselno pogledati, kaj se je zgodilo s poslovanjem teh podjetij. Podatki o čistem dobičku na delnico za leto 2012 kažejo naslednje: pozitivno rast je uspelo doseči Zavarovalnici Triglav (+54,1%), Telekomu Slovenije (+28,5%) in Petrolu (+3,6%), rezultati drugih podjetij so bili negativni: Krka -0,8%, Gorenje -99,4%, NKBM je za 8,1% povečala izgubo, Mercator pa je zabeležil izgubo (relativno gledano za 543,8% slabši rezultat).

Razum vlagateljev ocenjuje trenutno poslovno okolje v Sloveniji kot bolj tvegano

Na podlagi opisane grobe analize lahko sklepamo, da kolektivni razum vlagateljev ocenjuje trenutno poslovno okolje v Sloveniji kot bolj tvegano kot pet mesecev nazaj, pri čemer osnovni kazalniki poslovanja slovenskih podjetij ne izpostavljajo vsa podjetja kot problematična.                         

Korelacija med donosnostjo indeksa SBI TOP in evropskih, ameriških, azijskih ter globalnih delniških indeksov razkriva, da se slovenski delniški trg giblje skoraj neodvisno od ostalih trgov. Popolna "neusklajenost" slovenskega delniškega trga s tujimi sicer ni novost, zadnji dogodki pa še enkrat več dokazujejo, da bo tako tudi ostalo.      

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja