Kapital se bo počasi selil v bolj tvegane naložbe

Zdaj je primeren čas, da vzpostavimo slovensko okolje kot privlačno

Članek slika

Trenutno vzdušje na slovenskem kapitalskem trgu razkriva, da novo leto še ni prineslo bistvenih sprememb. To pa še ne pomeni, da jih ne bo. Likvidnosti val je vse bližje in vse več je znakov, da bi bilo prav letošnje leto lahko tisto, ki bi presekalo večletni pesimizem slovenskega kapitalskega trga.

Najpomembnejše je, da na dan prihajajo škandali

Moč optimizma prihaja iz različnih strani. Najpomembnejše je, da na dan prihajajo škandali, ki kratkoročno delujejo izredno negativno, dolgoročno pa ponovno vzpostavljajo sistem vrednot. V ta sklop bi lahko uvrstili tudi čiščenje gospodarstva, ki s stečaji in prisilnimi poravnavami ustvarja nove priložnosti za podjetja, ki jih kriza ni toliko prizadela. Ljudje imamo namreč še zmeraj podobne potrebe kot pred leti, vprašanje je samo, kdo bo za nas opravil določenos storitev. In če ne bo moč nekaj kupiti pri slovenskem tehničnem trgovcu, se bomo obrnili na drugega. Poleg čiščenja podjetij bomo letos bolj zaznali tudi prodaje nekaterih naložb, kar bo sprožilo dodaten pretok kapitala, ki bo pozitivno vplival na likvidnost naložb. To bo imelo svojo ceno; nekdo bo moral realizirati izgubo. In to ne bo kupec.

Zdaj je primeren čas, da vzpostavimo slovensko okolje kot privlačno

Čeprav so v tujini obrestne mere zelo nizke, pri nas te dostopnosti ni zaznati. Bankirji sicer govorijo, da za dober projekt ni problema, toda v današnjem poslovnem  okolju vsak projekt nosi posebno tveganje. Še zmeraj je čas krize, in ne samo, da se spreminjajo nakupne navade potrošnikov, tudi pravno okolje se spreminja. Vlada je namreč že napovedala nekatere spremembe, ki bodo vplivale na delovno, pokojninsko ter zdravstveno zakonodajo, kar bo pomembno vplivalo na strošek delovne sile. Medtem ko po eni strani obljublja zategovanje in prilagodljivost, pa po drugi strani z zamislimi o zviševanju davkov ponovno postavlja Slovenijo v še manj konkurenčen položaj. Včasih so rešitve preproste, a se zaradi različnih interesov pogosto ne uresničijo. V tem pogledu bi lahko stara zamisel  o enotni davčni stopnji sprostila kapital za podporo razvojnih projektov. Zdaj je primeren čas, da vzpostavimo slovensko okolje kot privlačno, saj nam drugega ne preostane.

Kapital se bo počasi selil v bolj tvegane naložbe

Vztrajanje pri sedanjih rešitvah ni dobra podlaga za razvoj. Zato je novo leto odlično izhodišče, da se začnejo dogajati spremembe. Tudi na kapitalskih trgih, ko pri institucionalnih vlagateljih že zaznavamo vse večjo naklonjenost delnicam. Letos bomo zaznali preusmeritev dodatnega kapitala v malo bolj tvegane naložbe. Kdaj bodo sledili povprečni vlagatelji, je težko reči, dejstvo pa je, da se prihranki kopičijo (trenutno predvsem na depozitih) in se bodo enkrat preusmerili. Po treh letih krize smo pred obdobjem, kjer bo ena novica, ki bo vlagateljem vlila zaupanje, vlagateljem, da smo  poti iz krize, spremenila vse. Prodajalci se bodo pomaknili na višje ravni, kupci pa bodo želeli povečati izpostavljenost tveganim naložbam. In tako se bo začel nov cikel.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja