Kitajski potrošnik na pohodu

Predstavitev Parkson Retail Group

Članek slika

V letih, ki so pred nami, bo rast globalne ekonomije v veliki meri odvisna od uspešnosti prestrukturiranja svetovnega gospodarskega modela.

Potrošnja bo pomembna za nadaljevanje uspešne zgodbe

Za nadaljevanje uspešne zgodbe na Kitajskem bo potrebna preobrazba iz izvozno usmerjenega gospodarstva v model, kjer bo glavna sila večja domača potrošnja. Že danes je rast privatne potrošnje, ob upoštevanju višjih rasti plač in mlajšega prebivalstva v državah v razvoju, višja v primerjavi z razvitim svetom. Samo v zadnjem letu se je povprečen realen dohodek kitajskega delavca povečal za 15 odstotkov. Delež srednjega razreda, ki je zmožen povečati potrošnjo se v celotni strukturi prebivalstva na Kitajskem z leti povečuje; analiza ameriške banke Morgan Stanley pravi, da je že danes v državah BRIC (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska) število gospodinjstev z razpoložljivim dohodkom več kot 10.000 ameriških dolarjev enako številu takšnih gospodinjstev v ZDA ali v EU. V naslednjih 5-ih letih bo po njihovih napovedih število gospodinjstev z razpoložljivim dohodkom več kot 10.000 ameriških dolarjev v državah BRIC večje kot v ZDA in EU skupaj.

Vlagatelj se lahko trendu izpostavi na različne načine

Vlagatelj se lahko trendu rasti števila urbanih prebivalcev na Kitajskem in s tem povezano višjo potrošnjo izpostavi na različne načine.  Možen je nakup delnice podjetja, ki je s svojimi proizvodi prisotna na globalni ravni oziroma prek nakupa delnic kitajskih podjetij, ki zagotavljajo potrošne dobrine.

V drugo skupino sodi tudi največja trgovska veriga na Kitajskem Parkson Retail Group. Podjetje deluje pod znamkama Parskon in XTRA v 44 veleblagovnicah z raznovrstnim prodajnim programom - od oblačil, športnih pripomočkov, kozmetike do gospodinjskih aparatov in elektronike.  Družba je začela kotirati na borzi v Hongkongu avgusta leta 2005 pod oznako 3368 HK, trenutna tržna kapitalizacije je 36,5 milijard hongkonških dolarjev oz. 3,5 milijarde evrov.  Rast prodaje v obstoječih trgovinah je v letu 2010 znašala okrog 11 odstotkov, družba bo v obdobju 2010 in 2011 vsako leto na novo odprla 5 veleblagovnic, rast dobička bo v istem časovnem obdobju znašala okrog 25 odstotkov. Donos na kapital družbe znaša 25 odstotkov, bruto marža je v tretjem četrtletju dosegla vrednost 72 odstotkov, kazalnik PE (dobiček v obdobju naslednjih 12 mesecev) znaša okrog 23,3, kazalnik P/B  je 5,6 in dividendna donosnost znaša okrog 2 odstotka. Med glavna tveganja delnice podjetja uvrščamo povečano konkurenčnost na Kitajskem in poslabšanje makroekonomskih razmer in s tem povezano nižjo privatno potrošnjo.

Vir za podatke o tečaju delnice: Bloomberg

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja