Trg surovin potopil finančne trge

Članek slika

Dogajanje na trgu surovin je v tem tednu močno zaznamovalo finančne trge. Žlahtne kovine so se znatno pocenile, zaradi razočaranja nad kitajsko gospodarsko rastjo, pričakovanji, da se bodo poleg Cipra tudi druge problematične članice evro regije odločile za prodajo zlata. Mednarodni denarni sklad je znižal napoved za svetovno gospodarsko rast iz 3,5 na 3,3 odstotke.

Kitajski gospodarski voz, ki je povlekel svet iz zadnje recesije, kaže nove znake utrujenosti. Letna rast gospodarske aktivnosti drugega največjega gospodarstva na svetu je v prvem tromesečju letošnjega leta znašala 7,7 odstotka, kar je za 0,3 odstotne točke manj od pričakovanj in za 0,2 odstotni točki manj kot v zadnjem tromesečju minulega leta. Pod pričakovanji se je znašla tudi kitajska industrijska proizvodnja, ki je v istem tromesečju dosegla »le« 9,5 odstotno rast namesto pričakovanih desetih odstotkov.

Ciper naj bi prodal 10 ton zlata oziroma 72 odstotkov vsega zlata ciprske centralne banke

Ciprski finančni minister je še v minulem tednu  potrdil, da bodo za reševanje krize posegli tudi po zlatih rezervah in na ta način zagotovili 5,8 milijarde evrov lastnih sredstev za mednarodno pomoč v višini desetih milijard evrov. Za te namene bodo prodali 10 ton zlata oziroma 72 odstotkov vsega zlata, ki je v lasti ciprske centralne banke. Ciper je prva članica, ki  bo za mednarodno pomoč prodajala zlato. Po pričakovanjih so se sprožila ugibanja ali se bodo tudi druge problematične članice evrske skupine odločile za podoben ukrep. Po podatkih, ki jih objavlja World Gold Council, bi lahko Italija razpolagala z 2.451,8 tonami zlata, Portugalska s 382,5 tonami, Španija z 281,6 tonami in ne nazadnje tudi Slovenija s svojimi 3,2 tonami zlata. Uradna svetovna zaloga zlata je v začetku leta 2013 znašala 31.694,8 ton. Zlato je samo v ponedeljkovem trgovanju izgubilo dobrih devet odstotkov in zaključilo trgovanje pri vrednosti 1.395 USD za unčo (31,1 grama). Podobno razprodaja je doletela tudi ostale plemenite in industrijske kovine.

IMF znižal napovedano gospodarsko rast za leto 2013

Mednarodni denarni sklad je zaradi vztrajne recesije v Evropski uniji in ohlajanju gospodarske aktivnosti drugod po svetu,znižal napoved za svetovno gospodarsko rast  iz 3,5 na 3,3 odstotke za leto 2013. Med glavne vzroke za znižanje so izpostavili vztrajajočo recesijo v evrski uniji in ohlajanje gospodarske aktivnosti drugod po svetu.

Slovenja popravila slab vtis

Slovenja je z zadnjo avkcijo zakladnih menic le uspela nekoliko popraviti slab vtis iz predhodne avkcije, kjer je zbrala le polovico od želenih 100 milijonov evrov. Na zadnji avkcijo je uspela izdati za 1,1 milijarde evrov 18-mesečnih zakladnih menic po enotni nominalni obrestni meri 4,15 odstotka. Cilj je bil pol milijarde evrov. Država je s predčasnim odkupom za skoraj 511 milijonov evrov zakladnih menic, ki zapadejo junija letos, zagotovila primarnim vpisnikom – večinoma domačim bankam dodatna sredstva za sodelovanje na zadnji avkciji. Po objavi rezultata avkcije je pritisk na mednarodnem trgu nekoliko popustil, zahtevana donosnost na slovenske desetletne obveznice se je spustila pod psihološko mejo sedmih odstotkov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kitajska z dvigom obrestne mere sprožila val ugibanj

22.10.2010

A. Kavrečič