Na vrhu Japonska in sektor industrije

Mesečni pregled Vzajemcev: februar 2013

Članek slika

V februarju so se najvišjih donosnosti veselili vlagatelji na Japonsko in v sektor industrije. Drugi mesec zapored so razviti trgi beležili boljše rezultate od trgov v razvoju.

Povprečna donosnost vseh skladov domačih in tujih družb za upravljanje je bila februarja pozitivna.

Na vrhu Eurizonov japonski sklad s slabimi 10 odstotki mesečnega donosa

Med vsemi vzajemnimi skladi z dovoljenjem za trženje v RS je bil v februarju najdonosnejši delniški sklad EEF Equity Japan LTE - RH, ki je vlagateljem prinesel 9,26-odstotno donosnost. Februarja je povprečna donosnost vseh skladov z dovoljenjem za trženje v RS znašala 1,17 odstotka.

Med panogami najvišje industrija, geografsko na vrhu Japonska

Najnižjo donosnost med vsemi skladi so v februarju beležili delniški skladi, ki sredstva vlagateljev investirajo v sektor surovin in materialov. Med delniškimi skladi so najvišje rasti beležili skladi, ki večji del sredstev vlagateljev investirajo v delnice podjetij, ki poslujejo v sektorju Industrije in skladi, ki sredstva vlagateljev investirajo v delnice japonskih podjetij.

Na vrhu obvezniških vzajemcev Franklin Templeton

Med obvezniškimi skladi je bil najdonosnejši Templeton Global Total Return Fund - acc [N], ki je februarja pridobil 4,71 odstotka. Najdonosnejši mešani sklad pa je bil Infond Alfa, ki je v februarju pridobil 3,13 odstotka.

Domači donosnejši od tujih

Februarja so slovenske družbe za upravljanje zabeležile višjo rast vrednosti sredstev v upravljanju kot vzajemni skladi v upravljanju tujih družb. Povprečna donosnost vseh skladov slovenskih DZU je znašala 1,27 odstotka, medtem ko so skladi tujih upravljavcev v povprečju pridobili 1,07 odstotka vrednosti.

Razviti trgi znova donosnejši od trgov v razvoju

Glede na geografsko naravnanost so v februarju v povprečju najnižjo donosnost beležili skladi, ki investirajo na trge v razvoju, in sicer 1,04 odstotka. Skladi, ki večji del sredstev investirajo na globalne trge pa so februarja v povprečju pridobili 1,68 odstotka. Februarja so v povprečju največ pridobili skladi, ki sredstva investirajo v države razvitih trgov. V povprečju so pridobili 2,43 odstotka.

Povečanje sredstev v upravljanju

Februarja so vlagatelji v vzajemne sklade vplačali 435.000 evrov sredstev, kar predstavlja 0,02 odstotka vseh sredstev investiranih v vzajemnih skladih, je razvidno iz podatkov ATVP. Višina sredstev v upravljanju se je povečala za 0,78 odstotka.

Manj vlagateljev v delniške sklade, več v obvezniške

Družbe za upravljanje so februarja beležile padec števila vlagateljev. Število vseh vlagateljev v  vzajemnih skladih se je februarja znižalo za 780 na 430.815. Število vlagateljev se je najbolj znižalo v skupini delniški skladi (-521). Zvišalo se je v skupini obvezniški skladi (+114) in skupini denarni skladi (+2). Neto denarni tok vseh vzajemnih skladov je bil v februarju pozitiven, saj je bilo za 435.000 evrov več vplačil kot izplačil sredstev.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja