Trgi v razvoju še naprej bolj zanimivi

Pomembno bo spremljati naložbe

Članek slika

Zadnji teden v preteklem letu se je končal brez pretresljivih gibanj na kapitalskemu trgu. Tudi zadnja dva dni, ko se običajno tečaji delnic dvignejo, tokrat nista prinesla posebnih poskokov delniških indeksov.

S&P500 je tako leto končal pri 1.258 indeksnih točkah ali s stagnacijo na tedenski ravni in lepo 12,8-odstotno donosnostjo v 2010.

... za 2011 napovedujemo, da bo S&P500 dosegel vrednost 1.379 indeksnih točk

Slovenskemu vlagatelju je sicer pri vlaganju v ameriške delnice pomagalo še valutno gibanje, tako da je donos indeksa preračunan v evre zelo lep, in sicer 21,9 odstotka. To lepo kaže na pomembnost upoštevanja valutnih gibanj pri vlaganju v delnice. Obenem velja omeniti, da je naša napoved za leto 2011 za ameriški indeks S&P500 dobiček na delnico 91,9 dolarja in multiplikator dobička 15. To skupaj pomeni, da za 2011 napovedujemo, da bo indeks dosegel vrednost 1.379 indeksnih točk. Še naprej se nam torej obeta rast, a pozor, leto bo po našem prepričanju ponovno nadpovprečno volatilno, zato bo pomembno spremljati naložbe in se odločati o trenutku vstopa in izstopa na trg.

V letu 2011 stavimo na trge v razvoju

Na drugi strani je nemški DAX v preteklem letu zrasel za 16,1 odstotka in končal pri 6.914 indeksnih točkah, japonski TOPIX pa je v 2011 za odstotek celo upadel. Če gledamo primerjavo med razvitimi trgi in trgi v razvoju, so v preteklem letu zmagali vlagatelji, ki so stavili na trge v razvoju, saj so dosegli več kot 6 odstotnih točk višjo donosnost. Podobno naj bi se godilo tudi v letošnjem letu, saj večinoma tuje investicijske hiše ponovno menijo, da bodo trgi v razvoju dosegli nadpovprečno rast. Pri tem velja omeniti, da za zdaj tudi mi za letošnje leto stavimo na trge v razvoju. Razlog je preprost, gospodarska rast naj bi bila nadpovprečna, obenem pa je tveganost podobna, saj imajo razvite države pogosto celo slabšo makroekonomsko sliko glede zadolženosti.

Domači trg je v letu 2010 razočaral

Glede domačega trga se na žalost naša pričakovanja za lepše leto 2010 niso uresničila, saj je slovenski trg še naprej nadaljeval svoje podpovprečno gibanje. Če so torej tuji razviti trgi v preteklem letu dosegli, preračunano v evre, okoli 18-odstotno donosnost, je SBI TOP v preteklem letu svetovnega gospodarskega in kapitalskega okrevanja upadel za 13,5 odstotka. Razlika v gibanju se je tako v zadnjem letu še poglobila, saj se je pesimizem med vlagatelji ne le ohranil, temveč celo poglobil. V marsikaterem pogledu sicer upravičeno, a po drugi strani so dobički le okrevali, prihodnji P/E na pričakovane 2011 rezultate pa znaša 13,4. Vseeno vlagateljem na domačem trgu še naprej ostaja le upanje, da bo leto 2011 prineslo že dolgo pričakovani preobrat.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja