Negotovost zvišuje tečaje farmacevtskih delnic

Infond LIFE, upravljavka Barbara Gačnik

Članek slika

Infond Life je bil že drugo leto zapored ocenjen s petimi zvezdicami kot najbolj kakovostno upravljan sklad v kategoriji delniški. Upravljavka podsklada Infond Life, mag. Barbara Gačnik, je bila imenovana za najboljšo upravljavko leta 2011, letos pa je v tej kategoriji zasedla drugo mesto.

V ocenjevanju kakovosti upravljanja skladov, ki ga vsako leto izvede revija Moje finance, je bil Infond Life izbran za:

•  najboljši sklad sektorja delniški - farmacija leta 2011 za 3-letno obdobje;
•  najboljši sklad sektorja delniški - farmacija leta 2012 za 3-letno obdobje;
•  najboljši sklad sektorja delniški - farmacija leta 2012 za 5-letno obdobje.

KBM Infond omogoča vlagateljem pristop k skladu Infond LIFE brez vstopnih stroškov do 31.3.2013.

O naložbenem potencialu sklada smo se pogovarjali z upravljavko mag. Barbaro Gačnik.



Kaj botruje izredno uspešnem delovanju sklada navkljub gospodarski krizi? Gre za acikličnost panoge zdravstva ali so razlogi kje drugje npr. v inovacijah na področju biotehnologije?

V osnovi k uspehu sklada zagotovo pripomore dejstvo, da vlaga v defenzivno panogo, da pa je najboljši med podobnimi, pa gre zahvaliti alokaciji sredstev znotraj sklada. V primerjavi s primerjalnimi indeksi je pri Infond Life utež proizvajalcev generičnih zdravil in biotehnologije bistveno večja.

Sektor zdravstva in farmacije raste sedaj že peto leto zapored. Ali ni ponavadi to znak trenda v upadu?

Zaradi velike negotovosti na trgu in težav, ki jih imajo države (fiskalne težave, ponoven zdrs v recesijo…) investitorji iščejo t.i. varne naložbe. Farmacija kot defenzivna panoga ustreza tem zahtevam, kljub temu pa pretekle rasti sektorja ne gre kar tako prezreti. Dokler bo negotovost še vztrajala, bo verjetno tudi farmacija še aktualna, potrebna pa bo izjemna previdnost pri posameznih naložbah, saj so nekatera vrednotenja že kar visoka.

Kakšna so trenutna vrednotenja sektorja (po kazalniku P/E)?

Zaenkrat je P/E globalne farmacije še pod 10 letnim povprečjem, vendar je kazalnike potrebno presojati po posameznih podpanogah sektorja.  Vrednotenja pri biotehnologiji se že nahajajo nad povprečji, sodeč po kazalnikih so veliki farmacevti realno ovrednoteni, delnice generičnih proizvajalcev pa so še relativno ugodno ovrednotene.

Sklad sicer nima geografske omejitve, je pa več kot polovica sredstev sklada investirana v družbe s sedežem v ZDA, medtem ko so naložbe v podjetja s trgov v razvoju izredno redke. Ali to pomeni, da vodilna podjetja s področja zdravstva in biotehnologije prihajajo izključno iz ZDA?

Natanko tako. Farmacija največ prihodkov ustvari prav v ZDA, ki je največji posamični trg, tam se seveda posledično vrši tudi največ raziskav in razvoja. Razvijajoče države sicer z vidika R&D morda res niso najpomembnejše, so pa zelo pomembne za bodoče farmacevtske prihodke. Razvite države se namreč spopadajo z visokimi izdatki za zdravstvo (ZDA ,na primer, za zdravstvo porabijo kar 17,8% svojega BDP) in so zaradi fiskalnih težav prisiljena v varčevanje. Na drugi strani pa imamo razvijajoče trge, ki imajo občutno višjo rast BDPja v primerjavi z razvitimi, povečuje se tudi kupna moč prebivalstva in vse to bo močno spremenilo sliko v prihodnosti. Kitajska je še v letu 2006 predstavljala peti največji posamični trg, v lanskem letu se je povzpela med prve tri, napovedi pa kažejo, da bodo do leta 2016 na drugem mestu, neposredno za ZDA.

V članku iz lanskega leta smo pisali o družbi Seattle Genetics, kjer naj bi razvil novo obliko zdravila za boj proti rakavim obolenjem, ki je v juliju 2012 predstavljala največjo posamično naložbo sklada. Je delnica Seattle Genetics še vedno v portfelju sklada?

Delnica je predstavljala največjo posamično naložbo v skladu biotehnologije, ki smo ga v lanskem decembru pripojili Infond Life. Trenutno predstavlja zelo majhen delež portfelja in je namenjena prodaji saj je delnica že presegla svojo pošteno vrednost, je pa v lanskem letu imela skoraj 40% donos merjen v EUR.

V primerjavi z prej omenjenim podjetjem sedanji nabor 10 največjih naložb sklada sestavljajo predvsem farmacevtski "blue chipi". Gre za ugodno vrednotenje delnic ali obstaja kakšen drug razlog za visoko izpostavljenost družbam z visoko tržno kapitalizacijo?

Infond Life je med večjimi naložbami vedno imel farmacevtske »blue chipe« in sicer iz več razlogov. Zaradi patentnega prepada so bile delnice originatorjev nižje vrednotene v primerjavi s generiki oziroma biotehnologi. Nekateri si tako nizka vrednotenja sicer »zaslužijo«, kljub temu pa so predvsem zaradi rasti prej omenjenih zopet postali zanimivi za investitorje. Poleg tega je najhujši dela patentnega prepada za nami in danes je že bolj jasno, kateri originatorji so bili pri nadomeščanju izpadlih prihodkov bolj uspešni, kateri pa manj.

Ali tudi sami vlagate v sklad Infond Life?

Jasno! Infond Life predstavlja del mojega portfelja in naložba se mi je odlično obrestovala v času največje krize, prav tako pa verjamem, da bom s skladom donose ustvarjala tudi, ko bo obdobje negotovosti mimo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja