Tudi gnojilo lahko diši – po uspehu

Predstavitev podjetja Agrium

Članek slika

Agrium Inc (AGU CT) je eno izmed večjih svetovnih proizvajalcev umetnih gnojil. Podjetje, ki ima sedež v Kanadi, poleg fosfatnih in kalijev karbonatnih gnojil pretežno proizvaja umetna gnojila, ki bazirajo na dušiku. Na področju dušikovih umetnih gnojil je tako eden izmed največjih proizvajalcev na svetu.

Hrana in biogoriva višajo povpraševanja po umetnih gnojilih

Zaradi povečanega povpraševanja po hrani in bio gorivih se avtomatično tudi povečuje globalno povpraševanje po umetnih gnojilih. Za podjetje Agrium pa zaradi izjemne pozicije na trgu povečano povpraševanje po umetnih gnojilih pomeni kakovostno popotnico pri gradnji zgodbe o uspehu. Pri proizvodnji dušikovih umetnih gnojil največji del stroškov (80 %) predstavlja zemeljski plin, katerega cena se je od leta 2008 v ZDA in Kanadi skoraj prepolovila. Največji razlog za upad cen zemeljskega plina so na novo odkrita masovna nahajališča v zveznih državah Louisiane, Pennsylvanije in Texasa, kar je bistveno povečalo proizvodnjo le tega. Mednarodna agencija za energijo tako za leto 2011 napoveduje nadaljnje upadanje cen zemeljskega plina na trgih ZDA in Kanade. Za podjetje Agrium je to seveda izjemno ugodna napoved. Na eni strani se povečuje povpraševanje po njihovih produktih, po drugi strani se jim pa cena vhodnega materiala znižuje.

Vzhodnoevropska podjetja so največja konkurenca, a nimajo take sreče

Največjo konkurenco podjetju predstavljajo vzhodnoevropska podjetja, ki pa nimajo te sreče, da bi cene zemeljskega plina padale. Ker je transport zemeljskega plina bistveno težje izvedljiv preko oceanov kot to velja za surovo nafto, so cene zemeljskega plina bistveno višje. Podjetja v Evropi tako plačujejo skoraj dvakratno ceno za zemeljski plin v primerjavi z njihovo konkurenco v Severni Ameriki. Zaradi konkurenčne prednosti si podjejte Agrium lahko v bližnji prihodnosti obeta povečanje tržnega deleža predvsem izven ZDA in Kanade. Po ocenah investicijske banke Citigroup je Agrium ravno zaradi padanja cen zemeljskega plina v ZDA in Kanadi najbolje pozicioniran proizvajalec umetnih gnojil na svetu.

Za razliko od ostalih večjih proizvajalcev umetnih gnojil ima Agrium tudi svojo prodajno mrežo z več kot 1.200 prodajalnami v šestih državah. To podjetju omogoča, da dosegajo višje prodajne marže (ni posrednikov), ker kupci pri njih ne kupujejo zgolj gnojil, ampak tudi svetovanje, kajti kmetje in agrarne skupnosti ne želijo potrošiti ogromne količine denarja za nakup umetnih gnojil, ki ne bodo prinesle zastavljenega cilja.

Agrium trenutno predstavlja priložnost za nadpovprečno rast v prihodnosti

Podjetje je v letu 2009 realiziralo nekaj več kot 9 mrd USD prodaje. V letošnjem letu se pričakuje, da se bo dobiček povečal za 60 % na 750 mio USD. Za leto 2011 pa analitiki pričakujejo povečanje čistega dobička za 45 %, kar pomeni, da delnica trenutno za prihodnje leto kotira pri količniku P/E 11,8. To je bistveno nižje od konkurence in celotnega trga (med 13 in 15). Na podlagi predstavljenih dejstev, ocenjujemo, da je delnica dolgoročno vsekakor privlačna naložba, ki trenutno investitorju ponuja podcenjeno vrednost glede na konkurenco in zato priložnost za nadpovprečno rast v prihodnosti.

Gibanje delnice AGU CT od julija 2008 (pred začetkom finančne krize) dalje

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja