Nevidni zidovi pri trgovanju

5. Lekcija

Članek slika

Podpore in odpori povzročajo začetnikom v tehnični analizi težave, saj so sprva mnenja, da je te nivoje mogoče zelo objektivno in natančno določiti. Tako sem na začetku mislil tudi sam. Drži, da je te tehnične meje enostavno določiti, a imajo pri tem svojo vlogo tudi praktične izkušnje.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

O samem trendu bomo pisali v naslednjem članku. Trenutno se osredotočimo le na dejstvo, da gibanje tečajev finančnih instrumentov ustvarja na grafikonih vrhove in doline. Kjer se ustvarjajo vrhovi, se nahajajo odpori in obratno, kjer se ustvarjajo doline, se nahajajo podpore.

POMEMBNO: Podpore označujejo ceno, pri kateri ali v okolici katere lahko pričakujemo pojav kupcev oz. nakupnega pritiska. Padanje tečaja se pri podpori zaustavi, nakupni pritisk pa mora biti dovolj močan, da cena finančnega instrumenta ponovno zraste. Moram izpostaviti, da podpore in odpori niso natančne vrednosti, ki bi se jih gibanje tečaja vedno le dotaknilo, temveč je o njih bolje razmišljati kot o območjih.

Slika: Odpor in podpori znotraj rast tečaja EURUSD v septembru in oktobru 2010.

POMEMBNO: Odpor nasprotno kot podpora predstavlja ceno, pri kateri pričakujemo pojav prodajalcev oz. prodajnega pritiska. Rast tečaja se pri odporu zaustavi, prodajni pritiska pa mora biti dovolj močan, da cena finančnega instrumenta ponovno pade.

Na zgornji sliki EURUSD so s številkami 1,2, 3 označeni odpori, podpore pa s številkami 4, 5, 6. V naraščajočem trendu predstavljajo odpori začasno zaustavitev rasti, ki se prej ali slej nadaljuje.

Na spodnji sliki gibanja cene nafte, ob koncu leta 2008 in pričetku leta 2009, sta označena podpora in odpor, ki sta ceno zadrževala med 50 in 33 USD.

Slika: Odpor in podpora, ki sta ob koncu 2008 in pričetku 2009 označevala gibanje cene nafte med 50 in 33 dolarji za sodček.

Trende in kanale bomo podrobneje razložili v naslednjem članku, za njihovo razumevanje je najprej dobro poznati ozadje delovanja podpor in odporov. Za ponazoritev združimo tržne udeležence v tri skupine: bike, medvede in neodločene. Predstavljajmo si, da se cena nekega finančnega instrumenta, naprimer nafte na zgornji sliki, odmakne od podpore in se prične premikati višje. Poglejmo, kako se ob tem obnašajo biki medvedi in skupina neodločenih trgovalcev:

- Biki, ki so kupili pri podpori  33 USD, so rasti tečaja veseli. Istočasno jim je žal, da niso v nakup vložili še več denarja. Če bo tečaj spet padel do podporne vrednosti  33 USD, bodo opravili dodatne nakupe.

- Medvedje, ki stavijo na padec tečaja, so ob rasti spoznali, da so ujeti na napačni strani trga. Nestrpno čakajo na padec tečaja nazaj do 33 USD, ki bi jim ponudil možnost, da izstopijo iz svojih kratkih pozicij (s tem efektivno tudi oni opravijo nakup).

- Neodločene sestavljajo tisti, ki so nakupne pozicije že predčasno zaprli s premajhnim dobičkom, in tisti , ki prej niso imeli nobene pozicije.
o    Tisti, ki so pozicije predčasno zaprli sedaj prav tako upajo, da se bo tečaj ponovno približal podpori 33 USD. Tam nameravajo opraviti ponoven nakup.
o    Tisti, ki prej niso imeli nobene pozicije pa so prav tako prepoznali nakupne pritiske in nameravajo nakup opraviti ob prvem padcu do podpore 33 USD.
Vse skupine trgovalcev so osredotočene na podporo 33 USD. Če bo cena finančnega instrumenta padla do te vrednosti, bodo opravili nakup, podpora pa se bo ob tem dodatno potrdila.

NASVET: Katere kriterije upoštevati pri določanju podpor in odporov?

1) Čas zadrževanja tečaja pri tehnični vrednosti. Dlje časa, kot se tečaj zadržuje pri neki podpori ali odporu, pomembnejši postaja, saj ga opazi vse več trgovalcev.

2) Obseg prometa. Podpore in odpori so pomembnejši, če je v njihovi okolici opravljenega več prometa.

3) Bližina preteklih dogodkov. Pomen podpor in odporov, ki so se izkazali v nedavni preteklosti, je večji od tistih iz daljne preteklosti. Nedavni dogodki, vključno s tehničnimi mejami, so v spominu trgovalcev namreč bolj prisotni in se bodo nanje tudi prej odzivali.

Pomen okroglih številk in izmenjujoča vloga podpore in odpora

Okrogle vrednosti, ki se v ceni finančnega instrumenta končajo s številkami nič (recimo cena delnice 100 USD) imajo za trgovalce večji pomen. Ljudje razmišljamo podobno, zato je večja verjetnost da bo pri teh vrednosti več zbranih naročil trgovalcev za unovčvanje dobička ali realizacijo izgub.

Pri trgovanju je potrebno biti pozoren tudi na menjavo vloge tehnične meje odpora in podpore. Prebita odporna tehnična vrednost ponavadi zamenja svojo vlogo in postane podpora. Pri tem je pomembno kako odločno in kako daleč seže preboj. Na takšne sitaucije opozarjamo tudi v TradePortovi trgovalni sobi.

Slika: Rast tečaja delnice Apple Inc. Je imela na prehodu med 2008 in 2009 težave s prebojem odpora v okolici meje 100 USD na delnico.

NASVET: Izogibajte se postavljanja naročil na okrogle vrednosti. Naročilo raje nastavite nad ali pod takšen pričakovan psihološki odpor ali podporo.

Slika: Tečaj delnice Apple Inc. Je prebil tehnično mejo 100 USD na delnico. Odpor se je premenil v podporo.


POMEMBNO: Kako prepoznati oz. določiti preboj? Enotnega pravila kako prepoznati preboj ni. Sam uporabljam kriterij zaključka tečaja nad ali pod tehnično vrednostjo. Ker trgujem na kratek rok mi tako največ pomeni zaključek tečaja ob uri, upoštevam pa tudi 5, 15 in 30 minutne svečnike. Nekateri trgovalci čakajo, da tečaj za določeno vrednost preseže odpor ali podporo, spet drugi najbolj agresivni pa se odzivajo že na prvo rast ali padec tečaja pod ali nad tehnični nivo.

Kadarkoli ste v dvomih in se vam zdi, da je neko situacijo težje oceniti se spomnite zgoraj opisane dinamike razmišljanja trgovalcev. Če si boste predstavljali, kaj se dogaja v mislih posameznih skupin (biki, medvedje, neodločeni) in kako vplivajo drug na drugega, boste trgovalne odločitve sprejemali z večjo gotovostjo.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Trgovalni dnevnik in uspešno trgovanje

16.12.2010

M. Košir

Kako ugotoviti, če je trend še živ - 3.del

27.01.2011

M. Košir

Prekinjen trend ali trenutek, ko sodu izbije dno

03.02.2011

M. Košir