Američani začasno odpravili prepoved

Članek slika

Tehnološki velikani kot so IBM, Google in Apple so objavili poslovne rezultate za minulo četrtletje. Med temi je najbolj razočaral Apple. Ameriški politiki so dosegli kompromis in začasno odpravili prepoved javnega zadolževanja nad mejo 16.000 milijard USD. Na stari celini so vse glasnejši angleži, ki se že spogledujejo z morebitnim referendumom o izstopu iz Evropske unije,Slovenja pa ponovno drvi proti novim predčasnim volitvam.

Vlagatelji so tokrat svojo pozornost namenili ameriškim tehnološkim velikanom, ki so s poslovnimi rezultati za minulo četrtletje precej začinili dogajanje na borznih trgih. Google in IBM sta z vidika čistega dobička presegla pričakovanja trga, medtem ko sta na prihodkovni strani rahlo razočarala. Prvi je ustvaril 2,9 milijarde USD čistega dobička, kar je za 6,7 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2011. Prihodke je povečal za 36 odstotkov na14,42 milijard USD, s čimer je za las zgrešil pričakovanja analitikov. Drugi je čisti dobiček povečal za 6 odstotkov na 5,8 milijarde USD, na podlagi 29,3 milijarde USD prihodkov. Slednji so se v primerjavi z letom 2011 skrčili za dobrega pol odstotka.

Apple razočaral

Medtem ko sta Google in IBM razveselila vlagatelje je Apple z objavo rezultatov razočaral. Prihodke so v minulem četrtletju povečali za 18 odstotkov na 54,5 milijard USD, kar je bilo pod pričakovanji trga. Bruto dobiček je znašal 21,1 milijarde USD, bruto marža pa 38,6 odstotka. Slednja se je že četrtič zapored znižala in nič ne kaže na to, da bi se trend zniževanja ustavil. Napovedi podjetja za trenutno četrtletje tudi niso presegle pričakovanja trga. Prihodki bodo v razponu med 41 in 43 milijardami USD, bruto marža pa med 37,5 in 38,5 odstotki. Razočaranje na trgu je bilo očitno. Tečaj je po večtedenskem drsenju na dan objave izgubil še dodatnih 12 odstotkov ter dan zaključil pri vrednosti 450,50 USD/delnico.

Začasna prepoved javnega zadolževanja ZDA velja do 19. maja

Američani lahko začasno zadihajo s polnimi pljuči. Vsaj do 19. maja, ko poteče začasna prepoved javnega zadolževanja nad mejo 16.000 milijard USD. Začasno prepoved so dosegli s prejetjem zakona, ki pa na drugi strani zahteva, da Kongres do konca 15. aprila sprejme proračun za tekoče poslovno leto, ki se je začelo že prvega novembra lani. Sicer pa ZDA brez pravega proračuna delujejo že skoraj štiri leta.

Dolgoročno možen referendum o izstopu Velike Britanije iz EU

Britanski premier David Cameron je razkril svojo pogled na prihodnost EU in vloge Velike Britanije v njej. Premier je v svojem nagovoru ljudstvu napovedal referendum o izstopu Velike Britanije iz EU, če bo bodo konservativci zmagali na volitvah 2015. Hkrati je poudaril, da je njegov namen, da Velika Britanija ostane v uniji vendar se mora odnos znotraj EU spremeniti. Mnogi politični analitiki so Cameronovo napoved o referendumu pričakovali in jo označilo kot predvolilno kampanjo, zato večjih pretresov na mednarodnih trgih ni bilo.

Slovenska politika na drugi strani daje vtis, da tekmuje v tem kako bi lahko uničili to kar ni uničila gospodarska kriza. Nestabilne politične razmere gospodarstvu škodijo več kot, pasivno čakanje na jutrišnji dan. Tudi za politiko bi moral ponovno veljati slovenski rek, ki pravi: Tisto, kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kitajska z dvigom obrestne mere sprožila val ugibanj

22.10.2010

A. Kavrečič