Skladi razvitih trgov minuli mesec zrasli v povprečju za dobre tri odstotke

Monitor Vzajemcev: Razviti trgi

Članek slika

Vlagatelji so še vedno nekoliko zaskrbljeni glede dolžniških težav nekaterih članic evroobmočja, toda stanje se umirja, kar se pozna tudi pri gibanju vrednosti vzajemnih skladov.

Pregled dogajanja na razvitih trgih v preteklem tednu

Potrošniško zaupanje in cene nepremičnin v ZDA navzdol

Zaupanje potrošnikov v ZDA se je decembra kljub drugačnim napovedim zmanjšalo. Kazalec potrošniškega zaupanja se je znižal s 54,3 točke na 52,5 točke, informacije o padcu zaupanja pa so zaustavile rast indeksov, menijo borzni analitiki.

Cene stanovanjskih nepremičnin v ZDA medtem padajo, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Padec je močnejši v velikih mestih, kjer je tudi v prihodnjem letu pričakovati nadaljnji padec. Indeks Case Shiller, ki ga objavlja agencija Standard & Poor's, se je oktobra v primerjavi s septembrom znižal za 1,3 odstotka.

Vrsta pozitivnih kazalcev iz ZDA

Vrsta gospodarskih poročil vlade in zasebnih agencij, ki so bila objavljena v četrtek, utrjuje prepričanje gospodarskih analitikov, da se je gospodarska rast v ZDA v tekočem četrtletju pospešila na med 3,5 do štiri odstotke.

Ministrstvo za trgovino je med drugim poročalo, da je prodaja novih stanovanj in hiš v novembru porasla za 5,5 odstotka na letno prilagojeno raven 290.000 enot, kar pa je še vedno le polovica številke, ki bi po mnenju analitikov kazala na zdravo gospodarstvo.

Japonska vztraja v deflacijskem trendu; predstavili rekordni proračun za 2011

Japonska je novembra že 21. mesec zapored na letni ravni zabeležila padec cen življenjskih potrebščin, tako da tretje največje svetovno gospodarstvo ostaja v deflacijskem trendu. Ob šibkem domačem povpraševanju pa bolj spodbudne novice prihajajo iz industrije, kjer se je proizvodnja novembra prvič v šestih mesecih okrepila. Cene življenjskih potrebščin so novembra v primerjavi z istim mesecem lani nižje za 0,5 odstotka, vendar pa je bil to vseeno za odtenek manjši padec od pričakovanj analitikov.

Japonska vlada je sprejela rekorden 92.410 milijard jenov oziroma 1100 milijard dolarjev težak predlog proračuna za naslednje poslovno leto. Ta je usmerjen v spodbujanje rasti gospodarstva, vendar pa hkrati povečuje javni dolg, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Japonska naj bi za financiranje proračuna izdala nove obveznice v vrednosti 44.300 milijard jenov. To pomeni, da bodo novi dolgovi že drugi leto zapored večji od davčnih prihodkov. Ti naj bi se zvišali na skoraj 41.000 milijard jenov. Japonski javni dolg pa je že zdaj ocenjen na okrog 200 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP).

Pregled vzajemcev razvitih trgov

Dogajanje na svetovnih trgih je vplivalo tudi na gibanje točk vzajemnih skladov. Vlagatelji so še vedno nekoliko zaskrbljeni glede dolžniških težav nekaterih članic evroobmočja, toda stanje se umirja, kar se pozna tudi pri gibanju vrednosti vzajemnih skladov. Na mesečni ravni je bil najboljši sklad Pioneer Investments Austria PI Austria Stock, ki je pridobil 9,46 odstotka. Povprečna mesečna donosnost vseh skladov, ki imajo sredstva naložena v razvitih gospodarstvih 3,44 odstotka. Na letni ravni pa se ta nahaja pri 7,47 odstotka.

TOP 5 - Razviti trgi

Na mesečni ravni je bil najbolj uspešen vzajemni sklad PI Austria Stock (+ 9,46%). Investicijski sklad Pioneer Funds Austria - Austria Stock je delniški sklad, ki nalaga pretežno v delnice in delnicam enakovredne vrednostne papirje avstrijskih izdajateljev. Za investicijski sklad je dovoljeno kupovati tudi zamenljive obveznice in opcije. Sklad je visoko tvegan in je namenjen izkušenim vlagateljem. Priporočena doba vlaganja je najmanj 6 let.

Sledi mu SGAM Equities US Rel. Value (+ 8,49%). Podsklad vlaga predvsem v delnice podcenjenih gospodarskih družb (to je družb, katerih delnice imajo v času nakupa nižjo tržno ceno kot je njihova resnična vrednost, pri čemer se pričakuje, da bodo ves čas ostala znotraj teh omejitev) v različnih gospodarskih panogah, ki imajo sedež ali velik delež poslovanja v ZDA. Za benchmark se uporabla S&P500 indeks. Sklad spada med visoko tvegane sklade in je priporočljiva doba vlaganja najmanj 5 let.

Med prve tri sklade zadnjega meseca se je uvrstl SGAM US Small Cap Value (+ 8,11%). Podsklad vlaga predvsem v ameriške družbe z nizko kapitalizacijo, ki imajo sedež ali velik delež poslovanja v ZDA in imajo po mnenju upravitelja podsklada priložnosti za povečanje donosa na kapital. Za benhmark uporablja Russell 2000 indeks. Sklad je visoko tvegan in je priporočljiva doba vlaganja najmanj 5 let.

Primerjava KD Severna Amerika in ALTA EUROSTOCK





Vlagatelji so še vedno nekoliko zaskrbljeni glede dolžniških težav nekaterih članic evroobmočja, toda stanje se umirja, kar se pozna tudi pri gibanju vrednosti vzajemnih skladov. Povprečna mesečna donosnost vseh skladov, ki imajo sredstva naložena v razvitih gospodarstvih 3,44 odstotka. Na letni ravni pa se ta nahaja pri 7,47 odstotka. Zmagovalec meseca pa je bil sklad PI Austria Stock.

Imate vprašanje?

V primeru dodatnih vprašanj in pojasnil se lahko obrnite na finančnega svetovalca Vzajemcev preko telefona 080 35 08 ali preko elektoronske pošte na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja