Tudi za leto 2011 so napovedi optimistične

Večina slovenskih podjetij napoveduje izboljšanje poslovanja

Članek slika

Tuji trgi so v zadnjem tednu nadaljevali svojo pot navzgor in za zdaj kaže, da bodo lahko tako vlagatelji kot trgovci z decembrom zelo zadovoljni.

S&P500 je tako v preteklem tednu zrasel za odstotek in se je v decembru skupaj povišal že za 6,5 odstotka. Nemški DAX je prav tako v preteklem tednu zrasel za 1,1 odstotka, kakor tudi indeks trgov v razvoju MSCI EM. Vseeno se je v decembru bolj povečal indeks razvitih trgov kot indeks trgov v razvoju.

Tudi za leto 2011 so napovedi optimistične

Indeks S&P500 je torej trenutno pri 1257 indeksnih točkah, kar je zelo blizu naše pred letom dni podadane napovedi, da bo vrednost indeksa konec leta 1292. Povprečje napovedi s strani tujih investicijskih hiš je bilo rahlo bolj pesimistično, in sicer 1225 indeksnih točk, pri čemer so posamezne ocene variirale od 1120 do 1325 indeksnih točk.

Skratka, bolj pravilno napoved so podali optimisti. Kar zadeva napovedi za leto 2011, pa so za zdaj pričakovanja med 1250 in 1550 indeksnimi točkami, s povprečjem pri 1370 indeksnih točkah. Se pravi, večina tujih investicijskih hiš je tudi za naslednje leto zmerno optimističnih, kar se vidi tudi po priporočanju delnic iz cikličnih dejavnosti, seveda pa obstajajo izjeme. Naša napoved pa bo znana v začetku januarja.

Večina slovenskih podjetij napoveduje izboljšanje poslovanja

Kar zadeva domači trg, je SBI TOP tokrat ponovno razočaral, saj je padel za dobra dva odstotka. Nadaljevale so se objave slovenskih podjetij glede načrtov za 2011. Gorenje je objavilo, da naj bi prihodki zrasli za 6 odstotkov brez upoštevanja nedavnega prevzema Aska in 14 odstotkov z upoštevanjem tega skandinavskega podjetja. Glede na načrte in napovedi menedžmenta, naj bi že v 2011 Asko pozitivno vplival tudi na marže podjetja. Vseeno naj bi dobiček iz poslovanja zrasel za 10 odstotkov, torej manj od prihodkov, kar pomeni, da se pričakuje rahlo poslabšanje marž brez upoštevanja Aska. Čisti dobiček naj bi znašal več kot 21 milijonov evrov.

Tisto, kar je pozitivno z vidika denarnega toka, je, da naj bi bile investicije manjše od amortizacije, prosti denarni tok pa naj bi se uporabil za odplačevanje dolga. Luka Koper prav tako pričakuje šestodstotno rast prihodkov na podlagi 7 odstotkov višjega pretovora, čisti dobiček pa naj bi znašal 7,6 milijona evrov.

Večina slovenskih podjetij tako napoveduje izboljšanje poslovanja oziroma rast prihodkov in dobička, NKBM pa izdajo dodatnega kapitala in kotacijo na varšavski borzi. Na drugi strani pa lahko vlagatelji upajo na boljše leto z vidika donosov, saj je bilo v zadnjem letu na trgu dosti negativnih novic in pesimizma, posledično pa je slovenski indeks razočaral in bil po donosnosti med slabšimi na svetu. V letošnjem letu namreč beleži celo 14,4-odstotni padec.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja