Mešani rezultati ameriških bank

Članek slika

Evropski poslanci podprli predlog strožjih pravi za delo bonitetnih agencij. Ameriške banke razkrivajo poslovne rezultate za minulo četrtletje. Zaupanje v gospodarsko okrevanje okrepile ZDA in Kitajska.

Po pričakovanjih, se napoveduje sprememba vloge, ki jo imajo bonitetne agencije. Evropski poslanci so na torkovem zasedanju podprli predlog strožjih pravil za delo bonitetnih agencij. Po mnenju nekaterih so bonitetne hiše Moody`s, Fitch in Standard & Poor`s svoje ocene namesto na dejstvih pogosto dodeljevale na podlagi ugibanj oziroma lastnih interesov. V času krize so njihove ocene dodatno zaostrile dogajanje na finančnih trgih, kjer se je vsak negativen namig s strani bonitetnih agencij močno odražal na trgu. Običajno so bile te ocene objavljene prav v najslabšem možnem času. Z uvedbo strožjih pravil želijo evropski poslanci zajeziti vpliv bonitetnih hiš v bodoče. Med drugim bodo omejili število objav, ki jih bodo lahko agencije izdajale v obliki nenaročenih bonitetnih ocen držav. Ob izdaji ocene bodo morale agencije pojasniti vire, ki so jih uporabile pri pripravi ocene. V primeru resnih kršitev pri pripravi ocen, bodo bonitetne agencije tudi odškodninsko odgovarjale.

Poslovni rezultati največjih bank ZDA mešano

Na drugi strani Atlantika so začele največje ameriške banke razkrivat poslovne rezultate za minulo četrtletje. Goldman Sachs in JP Morgan sta navdušili, medtem ko sta Bank of Amerika in Citigroup objavili rezultate pod pričakovanji analitikov. Danes v poznem popoldanskem času bodo rezultate objavili tudi pri banki Morgan Stanley. Goldman Sachs je v zadnjem četrtletju minulega leta krepko presegla pričakovanja analitikov. Prihodke so v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2011 povečali za 53 odstotkov na 9,24 milijarde USD, čisti dobiček pa so skoraj potrojili. Le ta je v minulem četrtletju dosegel 2,89 milijard USD. K rasti so prispevale vse divizije poslovanja. Pričakovanja analitikov je presegla tudi največja ameriška banka po bilančni vsoti JP Morgan Chase. Prihodke so povečali za 10 odstotkov na 24,4 milijard USD, medtem ko so čisti dobiček povečali za 53 odstotkov na 5,7 milijarde USD. Po poročanju Deutsche Bank, so pri JP Morgan Chase največjo pozitivno razliko ustvarili na področju investicijskega bančništva. Ameriška banka Citigroup je v minulem četrtletju zabeležila 25 odstotkov višji dobiček kot v zadnjem četrtletju 2011. Vendar so bili rezultati veliko pod pričakovanji. Bank of Amerika je zabeležila 63 odstotni padec dobička in prav tako razočarala analitike. Tako Citigropu kot Bank of Amerika  pestijo težave s hipotekarnimi posojili in izgubljene tožbe in sodne poravnave, ki jima kvarijo poslovne rezultate.

Intel razočaral

Prvi med tehnološkimi velikani je svoje rezultate za minulo četrtletje objavil Intel. Prihodki so jim upadli za 3 odstotke na 13,5 milijarde USD. Dobiček se je zaradi upada prodaje osebnih računalnikov skrčil za 27 odstotkov na 2,47 milijarde USD. Čeprav je Intel zabeležil znaten padec dobička,  to ni presenetilo analitikov, ki so pričakovali še težje razmere za največjega svetovnega proizvajalca čipov.

Vlagatelje razveselili ekonomski podatki iz ZDA in Kitajske

Če so četrtletne objave dale mešane občutke, so vlagatelje nekoliko bolj razveselili ekonomski podatki iz ZDA in Kitajske. Podatki iz ameriškega nepremičninskega trga kažejo na nadaljevanje gospodarskega okrevanja. Število začetih novih gradenj stanovanjskih nepremičnin se je v decembru, po novembrskem padcu, ponovno okrepilo. Število začetih gradenj novih stanovanj in hiš je na letni ravni doseglo 954,000 enot, kar je primerljivo z nivojem iz junija 2008.  Število novih prosilcev  nadomestil za brezposelnost je v minulem tednu upadlo na najnižji nivo v zadnjih petih letih. Kitajska gospodarska aktivnost se je v zadnjem četrtletju minulega leta okrepila za 7,9 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem leta 2011. V letu 2012 se je kitajski BDP okrepil za 7,8 odstotka, medtem ko so v letu 2011 zabeležili 9,3 odstotno rast. Prvotna pričakovanja so se gibala okoli 7,5 odstotka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kitajska z dvigom obrestne mere sprožila val ugibanj

22.10.2010

A. Kavrečič