Ali nas čaka sončno leto 2011?

Mogoče je tudi strah pred letom 2011 pretiran

Članek slika

Konec starega leta se sprašujemo, kaj bo prineslo novo leto na področju sončne energije. Optimisti ga nestrpno pričakujejo, pesimisti se ga že zdaj bojijo. Gotovo ima vsak svoje razloge, s katerimi podkrepi svoje občutke.

V glavnih evropskih državah se načrtuje ponovno znižanje subvencij sončnim elektrarnam. Razlogi so v izboljševanju konkurenčnosti s fosilnimi gorivi in zmanjševanju finančnih obremenitev držav. Ameriški kongres je odobril enoletno podaljšanje denarne podpore projektom na področju alternativnih virov energije. Podaljšanje je pomembno za nadaljnjo rast sektorja in izboljšanje zaupanja v ZDA predvsem na področju sončne in vetrne energije. Kitajska dodatno pospešuje svoj razvoj alternativnih virov energije. Vložiti namerava 225 milijard evrov na leto v različne tehnologije, med katerimi bodo alternativni viri močno zastopani. Pomembno je, da bodo nemški in španski izpad povpraševanja po sončnih modulih prevzele nove vodilne države predvsem Italija, Francija, ZDA, Indija in Velika Britanija.

Močno izstopajo donosnosti majhnih sončnih elektrarn

Na vprašanje, ali se bo trg ustavil zaradi zniževanja subvencij, si je najlažje odgovoriti s pomočjo notranjih stopenj donosnosti (IRR) novih sončnih elektrarn. Dokler bodo donosnosti projektov višje od zahtevane donosnosti vlagateljev, se bo število sončnih elektrarn povečevalo. Obstajajo velike razlike med notranjimi stopnjami donosnosti med državami in velikostmi sončnih elektrarn (glej graf). Močno izstopajo donosnosti majhnih sončnih elektrarn postavljenih na strehah. Dokler bodo donosnosti tako visoke, se ni treba bati vpliva zniževanja subvencij. Glavni cilj sektorja je zniževanje proizvajalnih stroškov in povečevanje konkurenčnosti tehnologije na trgu.

Pomembno bo ohranjanje marž

Večji strah predstavlja rast prihodkov in dobičkov ter ali bodo dosegli pričakovanja analitikov. Če se pričakuje, da bo v letu 2011 povprečna prodajna cena padla med 10 in 15 odstotki, mora prodana količina zrasti bistveno več. Največja podjetja verjamejo, da bodo uspešno absorbirala takšen padec cen. Pomembno bo ohranjanje marž. Nekaterim podjetjem bo uspelo zniževati stroške v enakem tempu s padci cen, drugim ne. Prednost imajo azijska podjetja, vendar jih tudi zahodna lovijo s premikanjem proizvodnje v Azijo.

Poleg stroškov je pomembna delitev na razrede

Elektrarna, ki uporablja module proizvajalca 1. razreda, bo hitreje dobila odobreno posojilo. V 1. razred sodi veliko zahodnih in nekaj najboljših azijskih podjetij. Podjetja 1. razreda imajo večjo verjetnost, da bodo v letu 2011 razprodana, kljub problemu presežnih kapacitet na svetu.

Spomnim se podobnega strahu konec leta 2009. Vendar je leto 2010 spet doseglo rekordno količino novih instalacij. Mogoče je tudi strah pred letom 2011 pretiran.


Vir: Barclays Capital, Bloomberg.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja