Tudi minuli teden uspešen za globalne vzajemne sklade

Monitor Vzajemci.com globalnih skladov

Članek slika

Pretekli teden je bil uspešen za globalne vzajemne sklade. Na mesečni ravni imajo trije najbolj uspešnimi skladi skupno lastnost - velik del sredstev vlagajo na kapitalskih trgih ZDA. Triglav Hitro Rastoča podjetja, ki je na mesečni ravni med globalnimi skladi daleč pred ostalimi, vlaga sredstva v podjetja z nizko tržno kapitalizacijo (Small Cap).

Pozitivno v zadnji teden starega leta

Dogajanje na borznih trgih je bilo tudi v letošnjem predbožičnem tednu nekoliko bolj umirjeno. Zmanjšan promet na borzah in trenutno nezainteresiranost vlagateljev za unovčevanje dobičkov pred novim letom je glavne borzne indekse obarvalo zeleno.

• Kitajske državne  oblasti so v začetku tedna potrdile sodelovanje pri reševanju evropske dolžniške krize. Za ta namen bodo v naslednjem letu porabili samo za nakup portugalskih obveznic med 4 in 5 milijard EUR.

• Pri bonitetni hiši Fitch so znižali oceno Portugalski za en nivo iz »AA-« na »A+«. Ob tem so izpostavili povečevanje proračunskega primanjkljaja, ki je četrti največji znotraj evro regije.

• Revizija ameriške gospodarske rasti za tretje četrtletje je pokazala, da se je gospodarstvo za odstotno točko bolje odrezalo od prvotno objavljenih podatkov.

• Nekaj več negotovosti je bilo na azijskih trgih, kjer so bile v ospredju skrbi glede nadaljnjih ukrepov kitajskih oblasti za obvladovanje inflacijskih pritiskov. V podobnem položaju se nahaja tudi Brazilija.

Pregled globalnih vzajemcev

Dogajanje na svetovnih trgih je vplivalo na gibanje točk globalnih vzajemnih skladov, ki so v teden končali večinoma nad gladino. Na mesečni ravni smo med TOP 5 skladi zabeležili spremembe na 3., 4. in 5. mestu, medtem ko sta Triglav Hitro Rastoča Podjetja in Perspektiva: SpecialOpportunities ostala na prvih dveh mestih. Slednji je bil tudi najbolj uspešen globalni sklad preteklega tedna (+ 3,76%).

Na mesečni ravni med najboljšimi petimi skladi prevladujejo domači vzajemci.
TOP 5 - Globalni skladi

Najbolj uspešen je bil vzajemni sklad Triglav družbe za upravljanje Triglav Hitro Rastoča podjetja (+ 9,84%). Naložbe podsklada so usmerjene pretežno v delnice podjetij z nizko tržno kapitalizacijo (Small Cap) ter v enote premoženja oziroma delnice investicijskih skladov s podobno naložbeno usmeritvijo kot je usmeritev samega sklada.  Največji del sredstev sklada, kar 53,16%, je naložen na kapitalskih trgih v ZDA.

Sledi mu Perspektiva: SpecialOpportunities. Vzajemni sklad ima fleksibilno določeno naložbeno politiko, kar pomeni, da naložbeno strukturo prilagaja vsakokratnim razmeram na kapitalskih trgih skladno z oceno upravljalca. Večina sredstev vzajemnega sklada je prav tako naložena na kapitalskih trgih Severne Amerike (76,67%).

Med prve tri sklade zadnjega meseca se je uvrstl NLB Skladi - Globalni delniški (+ 8,14%). Osnovni naložbeni cilj vzajemnega sklada NLB Skladi - Globalni delniški sklad je doseganje nadpovprečne donosnosti naložb ob sprejeti ravni tveganja, ki je za delniške investicijske sklade nadpovprečna. Največ sredstev ima tako kot prva dva sklada tudi ta v ZDA (27,50%).

Primerjava Triglav Hitro Rastoča Podjetja in Perspektiva: SpecialOpportunities

Pretekli teden je bil tako uspešen za globalne vzajemne sklade. Na mesečni ravni med tremi najbolj uspešnimi skladi opazimo skupno lastnost - velik del sredstev je naložen na kapitalskih trgih v ZDA. Triglav Hitro Rastoča podjetja, ki je na mesečni ravni med globalnimi skladi daleč pred ostalimi, obenem vlaga sredstva v podjetja z nizko tržno kapitalizacijo (Small Cap).

Imate vprašanje?

V primeru dodatnih vprašanj in pojasnil se lahko obrnite na finančnega svetovalca Vzajemcev preko telefona 080 35 08 ali preko elektoronske pošte na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja