DZUBOX: Letos v ospredje znova Kitajska in Indija

Članek slika

Letošnje napovedi ne kažejo v prid nadaljnim obvezniškim naložbam. V ospredju tako ostajajo azijski delniški trgi, predvsem pričakovana visoka rast kitajskega gospodarstva in dolgoročni potencial Indije.

Redki analitiki si upajo kot dobro naložbeno priložnost izpostaviti korporativne ali državne obveznice, saj se obvezniške trge v letu 2013 vidi kot možen balon, kar sovpada z opozorili mnogih analitikov glede letošnjih pričakovanj na obvezniških trgih. Andrew Wells, Fidelity Worldwide Investment pravi:" Na razvitih trgih se visoko kakovostne državne obveznice zdijo precenjene. Tako bi lahko ostalo kar nekaj časa."

Naložbe s fiksnim donosom od ničnega tveganja do ničnega potenciala

Darius MacDermott meni, da so naložbe s fiksnim donosom v zadnjih letih uprizorile fenomenalno rast, ki pa po njegovem mnenju ne more trajati. "Državne obveznice me skrbijo", pravi. "Nekoč so to bile naložbe z ničnim tveganjem, sedaj pa zgolj naložbe z ničnim potencialom. Nekoliko bolje kaže visokodonosnim obveznicam, a igra vsekakor ostaja na borznem parketu delniških naložb."

Svetovalci za višjo izpostavljenost Aziji

Medtem zadnja raziskava Barings ugotavlja, da kar trije od petih finančnih svetovalcev svojim strankam svetujejo, da povečajo izpostavljenost delniškim trgom v razvoju. Baringsov naložbeni barometer kaže, da 55% finančnih svetovalcev meni, da bi njihove stranke morale povečati izpostavljenost predvsem Aziji (brez Japonske).

Kitajska bo letos najdonosnejša, a ne pozabite na Indijo

Edward Bland, direktor raziskav pri družbi Duncan Lawrie Private Bank, je v letu 2012 izpostavljal Indijo, kar se je izkazalo za pravo izbiro, saj je Indija v letu 2012 med trgi BRIC dosegla najvišjo rast borznega indeksa. Bland za leto 2013 napoveduje: "Vrednotenja Kitajske so na zgodovinsko nizkih ravneh. Prepričani smo, da bo Kitajska letos najdonosnejši trg, pri tem pa ne smemo nikakor pozabiti na izreden dolgoročni potencial Indije.

Nižja sistemska tveganja

Dr. Slim Feriani, Advance Frontiers and Advance Developing Markets, dodaja: "Lahko rečemo, da je tveganje navzdol omejeno, saj je veliko negativnih scenarijev že upoštevanih v cenah. Lahko se ponovi tržna dinamika leta 2012, a menimo, da je prav tako verjetno, da leto 2013 preseneti pozitivno, saj se sistemsko tveganje znižuje. Vlagatelji bodo zaradi tega hitreje in odločneje prepoznali priložnosti zgodovinsko nizkih vrednotenj, kar bo še dodatno stimulirala rast trgov v razvoju."

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja