Kitajska se vrača na borzni zemljevid

Članek slika

Po silovitem začetku leta, so tokrat vlagatelji bolj zadržano spremljali dogajanje na borzah. Začela se je objava poslovnih rezultatov za zadnje četrtletje minulega leta, ki jo je tradicionalno odprl ameriški aluminijski gigant Alcoa. Kitajski izvoz se je po slabem novembru znatno okrepil v zadnjem mesecu minulega leta. ECB je na svojem prvem letošnjem zasedanju potrdila nespremenjeno obrestno mero.

Borzno dogajanje se je v tem tednu nekoliko umirilo. Ameriška politična drama o fiskalnem prepadu se je po pričakovanjih bolj ali manj uspešno zaključila. Tako se je lahko pozornost investitorjev, vsaj začasno, obrnila stran od Bele hiše od koder so v zadnjih dveh mesecih krojili borzno dogajanje.

Objave poslovnih rezultatov: Alcoa

Aluminijski gigant Alcoa je v minulem četrtletju ustvaril 242 milijonov dolarjev čistega dobička, na osnovi 5,9 milijarde dolarjev prihodkov. V enakem obdobju lani pa izgubo v višini 143 milijonov dolarjev, in 6 milijard dolarjev prihodkov. Dobiček v minulem četrtletju je okrepil enkratni prihodek iz naslova prodaje premoženja. Poslovno leto 2012 so uspeli zaključit v pozitivnih številkah, čeprav je cena aluminija lani upadla za 12 odstotkov. V letu 2012 so zabeležili več kot dvotretjinski padec čistega dobičke na vsega 191 milijonov dolarjev. Kljub temu so presegli pričakovanja in optimistično zrejo v leto 2013. Napovedujejo nadaljevanje rasti povpraševanje po aluminiju, po tem ko je bila rast v minulem letu 6,5 odstotna.

ECB z nespremenjeno ključno obrestno mero

Tudi Mario Draghi je na prvem letošnjem zasedanju ECB deloval bolje. Po pričakovanju so na zasedanju monetarnega odbora ECB, potrdili nespremenjeno ključno obrestno mero pri 0,75 odstotka. Predsednik Dragi je na tiskovni konferenci dejal, da sicer o pravem pričetku okrevanja še ne moremo govoriti, da pa se je situacija v evrskem območju le nekoliko stabilizirala. Proti koncu letošnjega leta pa bi lahko bili priča boljšim ekonomskim podatkom. Inflacija naj bi se spustila pod nivo ciljnih dveh odstotkov.

Visoka rast kitajskega izvoza

Skoraj pozabljena Kitajska se ponovno vrača na borzni zemljevid. V zadnjem mesecu minulega leta  je zabeležila 14 odstotno rast izvoza na medletni primerjavi, s čimer je močno presegla predhodne napovedi, ki so se gibale okoli štirih odstotkov. To je tudi najvišja rast v zadnjih šestih mesecih. K temu je prispevalo povečanje povpraševanje s strani največje kitajske izvozne  partnerice – ZDA.  Višjo decembrsko gospodarsko aktivnost je pospremila tudi višja stopnja rasti kitajskih cen, kar bi lahko ponovno ogrozilo izvajanje tamkajšnje ekspanzivne monetarne politike.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kitajska z dvigom obrestne mere sprožila val ugibanj

22.10.2010

A. Kavrečič