Kako pravilno izgubljati na borzi

3. lekcija trgovanja

Članek slika

Eden izmed ključnih in precej zanemarjenih elementov trgovalnega plana je upravljanje z denarjem in tveganjem oz. angleško »money and risk management«. Ta pravila nas rešijo pred enim večjim slabim poslom oziroma pred serijo slabih poslov in nam omogočajo ohraniti trgovalni kapital za prihodnje priložnosti.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Money Management

S temi pravili dejansko določimo velikost posamezne pozicije. Ker ne želimo imeti »vseh jajc v eni košari«, želimo na posamezen posel tvegati le določen manjši odstotek portelja.

V praksi se največkrat uporabljata dva načina določanja velikosti pozicije. Prvi na podlagi določenega odstotka portfelja, kar pri delniškem trgovanju z vzvodom najpogostje predstavlja odstotke med 10%-20%. Drugi način pa je preko določanja odstotka portelja, ki smo ga pripravljeni izgubiti na posamezen posel. Ti odstotki se gibljejo med 1%-3%.

Sam uporabljam oba pristopa. Ko je gibanje tečajev relativno mirno, vedno uporabljam drugi način določanja vrednosti pozicije, saj upošteva vnaprej pripravljene vstopne in izstopne nivoje in to vse na podlagi grafične analize tečaja instrumenta.

V praksi pogosto prihaja tudi do hitrejših in močnih premikov, ko z drugim načinom pogosto zamudimo precej dobičkonosne posle. Zato se v takih primerih odločim za prvi način določanja velikosti pozicije, saj na ta način hitreje izračunam potrebno število lotov. Torej kljub temu, da v trenutku vstopa v pozicijo še ne poznam natančnega izstopnega nivoja, grem lahko z uporabo omenjenega načina izračuna velikosti pozicije še vedno v posel in se držim pravil upravljanja z denarjem.

POMEMBNO: »Kljub temu, da je izjemno težko trgovati dolgoročno uspešno brez negativnih poslov, ima večina začetnikov precej psiholoških težav s sprejemanjem izgub. Zato je potrebno vedeti, kako izgubljati na "pravi način"«.

Prikaz izračuna količine oziroma vrednosti pozicije na podlagi odstotka portfelja:

Vzemimo primer, da imamo na trgovalnem računu 30.000 EUR. Na podlagi trgovalne strategije se nam ponuja priložnost za nakup izbranega finančnega instrumenta po ceni 100 EUR, v primeru napačne odločitve bomo postavili stop naročilo na 95 EUR. Odločimo se, da bomo v ta posel alocirali 20% portfelja.

Velikost pozicije = 30.000 EUR × 20% = 6.000 EUR

Število trgovalni lotov = 6.000 EUR ⁄ 100 EUR = 60 lotov


Prikaz izračuna količine oziroma vrednosti pozicije na podlagi odstotka portfelja, ki smo ga pripravljeni izgubiti na posamezen posel:

Vzemimo primer, da imamo na trgovalnem računu 30.000 EUR. Na podlagi trgovalne strategije se nam ponuja priložnost za nakup izbranega finančnega instrumenta po ceni 100 EUR, v primeru napačne odločitve bomo postavili stop naročilo na 95 EUR. Odločimo se, da bomo pripravljeni tvegati 1% portfelja.

Tveganje na posel = 30.000 EUR × 1% = 300 EUR

Tveganje na enoto FI = 100 − 95 = 5 EUR

Velikost pozicije = tveganje na posel ⁄ tveganje na enoto FI = 300 ⁄ 5 = 60 lotov

Slika 1 - Določanje velikosti pozicije

Določanje velikosti pozicije

Poleg tveganja na posamezno pozicijo je po pravilih trgovalnega plana potrebno imeti zapisano tudi maksimalno število odprtih pozicij oziroma maksimalen odstotek portfelja, ki ga bomo tvegali na vseh odprtih pozicijah. Ta odstotek se običajno giblje med 8% - 12%.

Omenjena pravila upravljanja z denarjem in tveganji nam poleg že omenjenih pozitivnih učinkov omogočajo tudi to, da si pridobimo čas za pridobivanje izkušenj, za prilagoditev strategij ter za psihološko borbo v obdobju padca vrednosti portfelja, saj bomo morali narediti relativno veliko slabih poslov, da pride do večjega negativnega premika v portfelju. Takrat pa nastopi čas za podrobnejšo analizo trgovalnega plana.

NASVET: »prvi korak do uspešnega dolgoročnega trgovanja je nadzor nad tveganjem in šele nato ustvarjanje čim višjih donosov. Pravilen način izgubljanja nam pomaga lažje prebroditi slaba obdobja, do katerih zagotovo bo prišlo, in nas reši pred katastrofalnimi izgubami. Zato pregovarjanja glede uporabe teh pravil NI! Pravila so nujno potrebna!«

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja