Wall Street vzpodbudil podatek o rasti BDP-ja

Dnevni pregled finančnih trgov za 22. 12. 2010

Članek slika

Na največji ameriški borzi se je trgovanje z delnicami v sredo končalo z zelenimi številkami. Na rast je med drugim vplival popravljen podatek o gospodarski rasti ameriškega gospodarstva v tretjem četrtletju. Trgovanje na vodilnih evropskih borzah se je v sredo končalo neenotno. Umirjeno trgovanje borni posredniki pripisujejo predvsem predprazničnemu vzdušju. Trgovanje na Ljubljanski borzi se je že drugi dan zapored sklenilo s padcem indeksa najpomembnejših podjetij SBI TOP. Tečaji delnic na pom

ZDA

Wall Street s skromno rastjo

Na največji ameriški borzi se je trgovanje z delnicami v sredo končalo z zelenimi številkami. Delniški indeks Dow Jones je trgovanje sklenil pri 11.559,72 točke, kar je za 26,56 točke oz. 0,23 odstotka višje kot v torek. Tehnološki indeks Nasdaq je prav tako pridobil, in sicer 3,87 točke oz. 0,15 odstotka in se ustavil pri 2671,48 točke.

Na rast je med drugim vplival popravljen podatek o gospodarski rasti ameriškega gospodarstva v tretjem četrtletju. Zraslo je za 2,6 odstotka oz. 0,1 odstotne točke več, kot je znašala ocena ministrstva za trgovino iz novembra, medtem ko so analitiki pričakovali, da bo rast dosegla 2,8 odstotka, potem ko je rast BDP-ja v drugem četrtletju znašala šibkih 1,7 odstotka.. V drugem četrtletju se je ameriški bruto domači proizvod (BDP) okrepil za 1,7 odstotka.

Tudi podatki o prodaji rabljenih stanovanj in hiš so pokazali, da je le-ta novembra narasla za 5,6 odstotka na letno raven 4,68 milijona, kar je malenkost nižje od pričakovanj analitikov. Kljub temu, da je prodaja precej pod tisto v najboljših letih desetletja, investitorji ocenjujejo, da je dovolj velika, da prepreči padanje cen.

Ocene in pričakovanja za zadnje letošnje četrtletje so nekoliko boljši zaradi podaljšanja davčnih olajšav in 600 milijard dolarjev svežega denarja, ki ga gospodarstvu z odkupom obveznic ministrstva za finance kupuje ameriška centralna banka.

(*) Ameriška gospodarska rast malenkost boljša od prejšnjih ocen

(*) Tožba zoper Ernst&Young zaradi Lehman Brothers

(*) Ameriška zvezna komisija za komunikacije proti omejevanju spletnega dostopa

(*) Čisti dobiček Nikea v četrtletju navzgor za petino

Jerry Seib in Alan Murray razglabljata, kako bo Obama sodeloval z republikansko večino v predstavniškem domu v letu 2011. John Shipman razmišlja o rasti BDP-ja in se sprašuje, ali bo nadaljnja rast cene nafte, ki je presegla 90 dolarjev za sodček, ogrozila gospodarsko okrevanje.


Znani so podatki o rasti ameriškega BDP-ja v tretjem četrtletju. Cena nafte pa še naprej raste. Mark Hulbert pravi, da je med vlagatelji, ki jih spremlja in imajo najboljše pretekle rezultate, čutiti bikovsko razpoloženje.
Jedrski sporazum z Rusijo je tik pred  potrditvijo v ameriškem senatu. V zadnjih dneh iztekajočega se leta, upravljavci premoženja poskušajo ujeti primerjalne borzne indekse.



Evropa

Evropske borze sklenile neenotno

Trgovanje na vodilnih evropskih borzah se je v sredo končalo neenotno. Umirjeno trgovanje borni posredniki pripisujejo predvsem predprazničnemu vzdušju, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Na borzi v Parizu je indeks CAC 40 izgubil 0,20 odstotka in trgovanje sklenil pri 3919,71 točke, londonski FTSE 100 je ob 0,53-odstotni rasti zaključil pri 5983,49 točke, frankfurtski DAX pa se je oblikoval pri 7067,92 točke, kar je 0,14 odstotka manj kot v torek.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je zdrsnil za 0,26 odstotka in se ustavil pri 2869,63 točke.

Na dunajski borzi je indeks ATX pridobil 0,58 odstotka in se oblikoval pri 2911,44 točke, züriški SMI je zdrsnil za 0,07 odstotka na 6553,70 točke, milanski FTSE Italia-All-Share pa je trgovanje sklenil pri 21.449,47 točke, kar je 0,06 odstotka več kot v torek.

Na borzah v Budimpešti in Zagrebu so bili vlagatelji razpoloženi optimistično, medtem ko je bilo v Beogradu vzdušje nekoliko slabše. Indeks BUX se je okrepil za 1,79 odstotka na 21.527,74 točke, indeks Crobex je pridobil 0,43 odstotka in trgovanje sklenil pri 2044,93 točke, indeks Belex pa je zdrsnil za 0,35 odstotka na 665,09 točke.

(*) Grški parlament zaključuje razpravo o proračunu za 2011

(*) Švedska bo jamčila za 400-milijonsko posojilo Volva pri EIB

Se bo angleška centralna banka (BoE) v letu 2011 morala ukvarjati z inflacijo?





Slovenija

Ljubljanska borza: SBI TOP tudi v sredo navzdol

Trgovanje na Ljubljanski borzi se je že drugi dan zapored sklenilo s padcem indeksa najpomembnejših podjetij SBI TOP. Indeks se je znižal za 4,59 točke oz. 0,54 odstotka na 848,36 točke. Najbolj so se pocenile delnice Petrola in NKBM, v indeksu pa so se podražile le delnice Gorenja.

Vlagatelji so opravili za 980.170 evrov prometa. Največ zanimanja so pokazali za Krkine delnice, s katerimi so sklenili za 630.810 evrov poslov. Njihov zaključni tečaj se je znižal za 0,24 odstotka na 62,80 evra.

V indeksu se je sicer pocenila večina delnic. Največ so izgubile delnice Petrola (40.380 evrov; -1,50 odstotka na 263 evrov) in NKBM (15.670 evrov; -1,24 odstotka na 10,32 evra). Padec so zabeležile še delnice Telekoma Slovenije (29.400 evrov; -0,23 odstotka na 85,80 evra).

Med blue chipi so se tako podražile le delnice Gorenja (75.500 evrov), ki so pridobile 0,22 odstotka in pristale pri 13,40 evra, medtem ko se zaključni tečaj delnic Mercatorja ni spremenil in je ob prometu v višini 3240 evrov ostal pri 162 evrih.

Preostali delnici v prvi kotaciji sta trgovalni dan zaključili z razmeroma veliko rastjo in velikim padcem. Zaključni tečaj Intereurope je pri prometu 14.870 evrov pridobil 2,84 odstotka in sklenil pri 3,98 evra, zaključni tečaj Luke Koper pa se je pri prometu 22.820 evrov znižal za 1,15 odstotka na 17,20 evrov.

V standardni kotaciji pravega povpraševanja po delnicah ni bilo. Največ prometa je bilo tako z delnicami Pozavarovalnice Sava (7510 evrov), pri čemer je ta delnica izgubila 0,62 odstotka in se ustalila pri 8,06 evra.

Tudi preostali zaključni tečaji delnic v tej kotaciji so bili večinoma obarvani rdeče. Največji padec so tako zabeležile delnice Pivovarne Laško (3650 evrov; -5,41 odstotka na 14,70 evra), delnice Salusa (760 evrov; -4,75 odstotka na 381 evrov) in delnice Etola (3.420 evrov; -3,06 odstotka na 95 evrov).

Objave nekaterih borznih družb

Uprava družbe Mlinotest je na podlagi pozitivnega mnenja nadzornega sveta sprejela poslovni načrt za leto 2011, po katerem bo čisti dobiček podjetja v prihodnjem letu znašal 708.000 evrov, je Mlinotest sporočil preko spletnih strani Ljubljanske borze.

Nadzorni svet podjetja Košaki TMI je obravnaval poslovne rezultate družbe za obdobje med januarjem in oktobrom ter se seznanil z osnutkom poslovnega načrta za leto 2011. Obravnaval je tudi finančni načrt projekta nove predelave v Mariboru, pri čemer je podprl nadaljnje aktivnosti uprave pri tem projektu. Vodstvu podjetja je naložil še, naj s potencialnimi kupci opravi razgovore za odprodajo objektov in pripadajočega stavbnega zemljišča v Slovenji vasi ter mu podal soglasje za najem posojila v višini 100.000 evrov.

Z oceno poslovanja v letu 2010 ter poslovnim načrtom skupine za leto 2011 se je seznanil tudi nadzorni svet družbe Iskra Avtoelektrika. Družba naj bi letos zabeležila čisti dobiček v višini 2,17 milijona evrov, prihodnje leto pa v višini 2,64 milijona evrov.

Luka Koper pa se je preko spletnih strani Ljubljanske borze odzvala na navedbe v medijih, da naj bi borzne hiše, ki so zanjo upravljale premoženje, poleg delnic Abanke Vipa kupovale tudi delnice drugih podjetij, v katerih državni lastniki presegajo prevzemni prag.

Kot so zapisali predstavniki podjetja, je upravljavec njihovega premoženja res sklenil več nakupnih in prodajnih transakcij z delnicami slovenskih izdajateljev, o čemer je Luka Koper Agencijo za trg vrednostnih papirjev že obvestila. Zatrdili so še, da niso imeli namena pridobiti teh delnic in da upravljavcu premoženja niso posredovali nikakršnih naročil za nakup ali prodajo teh delnic.

Iz Ljubljanske borze pa so sporočili, da bo v četrtek izvedena uskladitev prikaza podatkov o tečajih vrednostnih papirjev, izraženih v evrih, v tečajnici s podatki v trgovalnem sistemu Xetra. V tečajnici bodo vrednosti tečajev navedenih vrednostnih papirjev prikazane na tri oziroma dve decimalni mesti, tečaji za svežnje pa na štiri decimalna mesta natančno.

(*) Nadzorniki NKBM za uvrstitev na varšavsko borzo v letu 2011

(*) Nadzorniki NLB po sredini prekinitvi znova v petek

(*) Moody's ohranil bonitetno oceno skupine Telekom Slovenije

(*) Hypo banka za Potezo Skupino namesto prisilne poravnave predlaga stečaj

(*) Iskra Avtoelektrika v prihodnjem letu z višjimi prihodki in dobičkom

(*) Prodaja zbirateljskih in spominskih kovancev znova v rokah DBS

(*) ZSSS: Svetlik zavrnil dvig minimalne plače do praga revščine

(*) Razmere v gospodarstvu na Celjskem so se letos poslabšale




Azija

Večinoma pozitivna gibanja na borzah v Aziji

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Aziji so v sredo sledili rasti na ameriškem Wall Streetu ter se večinoma zvišali. Podražile so se tako delnice v Južni Koreji kot na Tajvanu, Novi Zelandiji in v Singapuru, pocenile pa so se v Tokiu in Šanghaju.

Na vodilni azijski borzi v Tokiu se je indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, znižal za 0,23 odstotka na 10.346,48 točke. Z 0,2-odstotno rastjo je trgovanje sklenil indeks Hang Seng hongkonške borze. Južnokorejski Kospi pa je pridobil 0,1 odstotka. Trgovanje je bilo v povsem prazničnem vzdušju in prav nič živahno. V četrtek bodo japonski finančni trgi zaradi državnega praznika zaprti.

(*) Japonska pričakuje skromnejšo rast




Surovine, valute in zlato

Cene nafte na najvišjih ravneh v zadnjih dveh letih

Trgovci z nafto so bili v sredo bolje razpoloženi. Cene črnega zlata so se povzpele na najvišjo raven v zadnjih dveh letih, predvsem zaradi zelo hladnega vremena ter povečane porabe na Kitajskem in v ZDA. Izredno mrzlo je tako v Evropi kot na severovzhodu ZDA, tako pa bo po napovedih ostalo še vsaj do konca leta.

Cena zahodnoteksaške lahke nafte z dobavo v februarju se je zvišala za 67 centov na 90,49 dolarja za 159-litrski sod, severnomorska nafta vrste brent pa se je v Londonu podražila za 60 centov na 93,80 dolarja za sod, kar je največ po oktobru 2008.

Z ameriškega naftnega inštituta so v torek sporočili, da so se zaloge nafte v ZDA prejšnji teden znižale za 5,8 milijona sodov, kar je še enkrat več od napovedi analitikov.

V torek objavljeni podatki o potrošnji nafte na Kitajskem so poleg tega za november pokazali rekordno porabo, namreč 9,33 milijona sodov dnevno. To je 14 odstotkov več kot pred letom dni in najvišja rast po letošnjem februarju.

Evro v primejavi s frankom na rekordno nizki ravni

Evro je v sredo nekoliko izgubil in med trgovanjem zdrsnil pod vrednost 1,31 dolarja. Skupna evropska valuta je na borzi v Frankfurtu trenutno vredna 1,3090 dolarja, medtem ko je Evropska centralna banka (ECB) referenčni tečaj evra v sredo postavila pri 1,3112 dolarja, v torek pa pri 1,3155 dolarja.

Tečaj evra je v primerjavi s švicarskim frankom je v sredinem trgovanju padel rekordno nizko. Med trgovanjem se je vrednost evra za krajši čas spustila pod 1,25 franka, saj se vlagatelji zaradi javnofinančnih težav nekaterih članic območja evra ozirajo po drugih valutah. Po padcu na 1,2493 franka se je evro okrepil nad 1,25 franka. ECB je referenčni tečaj evra postavila pri 1,2502 franka, v torek pa pri 1,2613 franka.

Steve Russolillo razlaga, zakaj sta borzna indeksa Dow Jones in S&P 500 končala na dvoletnih vrhovih, ko je cena nafte prekoračila mejo 90 dolarjev za sodček.





Vrednosti pomembnih kazalnikov za 22. 12. 2010

Ime Področje Vrednost Δ %
SBI TOP LJSE 848,36 - 4,59 - 0,54
Dow Jones Industrial Average
NYSE 11.559,49
+ 26,33
+ 0,23
S&P 500 NYSE 1.258,84
+ 4,24
+ 0,34
Nasdaq Composite Nasdaq 2.671,48
+ 3,87
+ 0,15
Eurostoxx 50 Evropa 2.869,63
- 7,36
- 0,26
FTSE 100 London 5.983,49
+ 31,69
+ 0,53
DAX Frankfurt 7.067,92
- 10,07
- 0,14
CAC 40 Paris 3.919,71
- 7,78
- 0,20
Nikkei 225 Tokio 10.346,48 - 24,05
- 0,23
Hang Seng Hong Kong 23.045,19 + 51,33
+ 0,22
EUR/USD valute 1,3108
+ 0,0004
+ 0,03
USD/JPY valute 83,5650
- 0,18
- 0,21
Nafta* surovine 90,62
+ 0,14
+ 0,15
Zlato** žlahtne kovine 1.386,80


10-letne ame. držav. obveznice obveznice 3,3460 + 0,02
+ 0,60
* - cena za 159-litrski sodček, ** - cena za unčo (troy ounce), ki tehta 31,1035 g

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja