Dobre napovedi za prihajajočo sezono rezultatov

Tedenski pregled dogajanja na finančnih trgih s strani ALTA Skladi - 50. teden

Članek slika

Tuji delniški indeksi imajo za sabo mešan teden. Poročali so o višjih prihodkih in dobičku glede na pričakovanja analitikov, obenem pa tudi za o naslednje četrtletje višji predvideni rasti prihodkov. Drugače je doma.

S&P500 je tako v preteklem tednu zrasel za 0,3 odstotka, DAX je padel za 0,3 odstotka, FTSE pa zrasel za odstotek. Pozitivna je bila večina ekonomskih objav, kakor tudi poslovni rezultat ameriškega giganta Oracla.

Dobre napovedi za prihajajočo sezono rezultatov v tujini

Poročali so o višjih prihodkih in dobičku glede na pričakovanja analitikov, obenem pa tudi za naslednje četrtletje višji predvideni rasti prihodkov, saj naj bi zrasli od 25 do 31 odstotkov glede na isto obdobje preteklega leta. Skratka dobra napoved za sezono rezultatov, ki pa bo v polnem zamahu šele v drugi polovici januarja. Na drugi strani so seveda nekateri tehnični kazalci trgov, ki kažejo na pregretost trgov. V končni fazi pa lahko temu dodamo še dejstvo, da se bližajo prazniki in s tem nižji promet, pa tudi želja po lepem koncu leta. Posledično se do konca leta težko pričakuje bistveno večje premike kapitalskih trgov, bodisi navzgor bodisi navzdol.

Drugačno stanje je doma

Drugače je doma, saj je SBI TOP zabeležil kar 4,6-odstotno rast. Če se dotaknemo še konkretnih slovenskih borznih podjetij, je Petrol v preteklem tednu podal svoje napovedi za 2011. Napovedali so osemodstotno rast prihodkov, petodstotno količinsko rast prodaje in dobiček na ravni 49 milijonov evrov, rahlo več od predvidenega dobička v letošnjem letu in rahlo manj od naših pričakovanj. Še bolj pohvalno podrobne načrte pa je razkril Mercator, ki načrtuje 5,9-odstotno rast prihodkov in čisti dobiček na ravni 41 milijonov evrov, 37 odstotkov več od čistega dobička v letu 2010. Tu sicer še bolj nestrpno pričakujemo razplet pogajanj med NLB in Mid Europa Partnersom ter proces monetizacije nepremičninskih sredstev. Pri tem velja omeniti še dejstvo, da je dividenda donosnosti trgovca okoli pet odstotkov, kar je kar lepa donosnost.

Na koncu pa se lahko dotaknemo še Aerodroma Ljubljane, kjer je trenutno največji problem usoda Adrie, njihove ključne stranke. Težave na tem področju pomeni možnost odpisov, morebiten izpad prihodkov in v končni fazi tudi posledično nižji dobiček. Skratka veliko razlogov za zaskrbljenost delničarjev. P/E omenjenih podjetij je 22,7 za Petrol, 19,3 za Mercator in 27,3 za Aerodrom.

Nad Gorenjem visi neprijetna negotovost

Ta teden pa se je začel z za zdaj neuradno novico iz Gorenja, da ga zapušča članica uprave za finance in ekonomiko. V ozadju naj bi bilo nadaljevanje spora iz novembra, ko je prišlo do nesoglasij med predsednikom uprave Gorenja in tretjim največjim delničarjem Philipom Sluiterjem. Že tedaj se je lahko sklepalo, da se bo zgodba še zelo zanimivo nadaljevala, in vsaj dokler se zgodba dokončno ne razplete, visi nad Gorenjem za delničarje neprijetna negotovost oziroma veliko vprašanj.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja