Skrbi glede evroobmočja ugodne za vlagatelje v ZDA

Monitor Vzajemci.com razvitih trgov

Članek slika

V zadnjem obdobju so bili med skladi, ki svoja sredstva vlagajo na razvite trge, bolj uspešni tisti, ki imajo večino ali vse premoženje naloženih na kapitalskih trgih Severne Amerike. To je predvsem posledica skrbi vlagateljev glede nadaljenjega razvoja dolžniške krize evroobmočja.

Pregled dogajanja na razvitih trgih v preteklem tednu

Svetovni indeksi so v predhodnem tednu krožili med reševanjem evropske dolžniške krize in boljšimi makroekonomskimi podatki. Tako le še majhen delež analitikov pripisuje možnost recesiji z dvojnim dnom.

Indeks poslovne klime IFO na rekordni vrednosti

Nemški DAX je zaključil nižje za kar sta predvsem poskrbela Fresenius in Volkswagen. Delnice največjega proizvajalca aparatov za dializo so upadle za 2 odstotka, avtomobilista pa za 3,4 odstotka. Deutsche Telekom je padel za 1,7 odstotka, ker je Nomura znižala priporočilo na drži. SAP je porasel za 1,6 odstotka, ker je njegov konkurent onkraj oceana Oracle presegel plane dobička.

Indeks poslovne klime IFO je v novembru porasel na rekorno vrednost 109,9, kar je največ od združitve Nemčij in nad pričakovanji makroekonomistov. Suedzucker je pridobil 9 odstotkov in se zavihtel na najvišjo vrednost v zadnjih 4 letih. Družba je dvignila pričakovanja za celotno leto. Ob 6 milijardah prihodka bo operativnega dobička za pol milijarde. Proizvajalec tovornjakov MAN, evropski tretji največji proizvajalec poslovnih vozil, naj bi prejel več naročil od pričakovanj, dobro letino pa si obeta tudi v naslednjem letu zaradi rasti ekonomij v razvoju.

Napoveduje se zdrava gospodarska rast ZDA

Alan Greenspan ocenjuje, da bo ameriška gospodarska rast v naslednjem letu znašala med 3 in 3,5 odstotki. Prihodki podjetij so začeli rasti, prodaja na drobno se namreč povečuje, število vlog za brezposelnost se znižuje. Analitiki pričakujejo, da bo S&P porasel na 1.379 indeksnih točk kar pomeni 10-odstotno rast glede na petkov zaključni tečaj. Bernanke je izpostavil, da dvig krivulje za ameriški državni dolg napoveduje zdravo ameriško rast, a opozarja na dogodke v letu 1979, ko so donosnosti na obveznice samo v petih mesecih porasli za 400 bazičnih točk zaradi strahov proti inflaciji.

Pregled vzajemcev razvitih trgov

Dogajanje na svetovnih trgih je vplivalo tudi na gibanje točk vzajemnih skladov. Najbolj uspešen sklad razvitih trgov v preteklem tednu je bil ESPA STOCK AMERICA, ki je pridobil 3,10 odstotka. Vlagatelji so še vedno zaskrbljeni glede dolžniških težav nekaterih članic evroobmočja kar se pozna tudi pri gibanju vrednosti vzajemnih skladov. Tudi na mesečni ravni, med najboljšimi prevladujejo skladi ki svoja sredstva vlagajo na delniške trge ZDA.

TOP 5 - Razviti trgi

Na mesečni ravni je bil najbolj uspešen vzajemni sklad Societe Generali SGAM US Small Cap Value (+ 9,82%). Podsklad vlaga predvsem v ameriške družbe z nizko kapitalizacijo, ki imajo sedež ali velik delež poslovanja v ZDA in imajo po mnenju upravitelja podsklada priložnosti za povečanje donosa na kapital. Spada med visoko tvegane sklade (5 od 5 SGAM lestvica). Za primerjalni indeks se uproablja RUSSELL 2000.

Sledi mu Franklin U.S. Opportunities Fund [A]. Sklad primarno vlaga v lastniške vrednostne papirje izdajateljev iz ZDA z velikim potencialom za rast iz razlicnih sektorjev. Spada med visoko tvegane sklade. Za primerjalni indeks uporablja Russell 3000 Growth Index.

Med prve tri sklade zadnjega meseca se je uvrstl Franklin U.S. Opportunities Fund [A]. Sklad primarno vlaga v lastniške vrednostne papirje izdajateljev iz ZDA z velikim potencialom za rast iz različnih sektorjev. Spada med visoko tvegane sklade. Za primerjalni indeks uporablja Russell 3000 Growth Index. Razlika med razredi delnic skladov A in N je v različni višini vstopnih stroškov in upravljavski proviziji.

Primerjava dveh domačih vzajemcev, ki svoja sredstva vlagata v ZDA


V zadnjem obdobju so bili med skladi, ki svoja sredstva vlagajo na razvite trge, bolj uspešni tisti, ki imajo večino ali vse premoženje naloženih na kapitalskih trgih Severne Amerike. To je predvsem posledica skrbi vlagateljev glede nadaljenjega razvoja dolžniške krize evroobmočja.

Imate vprašanje?

V primeru dodatnih vprašanj in pojasnil se lahko obrnite na finančnega svetovalca Vzajemcev preko telefona 080 35 08 ali preko elektoronske pošte na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja