Vzhodna Evropa najbolj donosna za vlagatelje

Monitor Vzajemci.com razvijajočih se trgov

Članek slika

Med vzajemnimi skladi, ki večji del sredstev vlagajo v razvijajoče se trge, so bili v zadnjem obdobju bolj uspešni tisti skladi, ki imajo večji del sredstev naloženih na razvijajočih se evropskih trgih. Ukrajinski borzni indeks je bil novembra tudi med najbolj uspešnimi, saj je pridobil več kot 22 odstotkov (merjeno v evrih).

Pregled dogajanja na razvijajočih se trgih v preteklem tednu

Svetovne banke večajo posojilno dejavnost v Rusiji na najvišje nivoje po letu 2008

Velike svetovne banke so začele večati posojilno dejavnost v Rusiji na najvišje nivoje od leta 2008. Ruske družbe so si letos izposodile 39,6 milijarde dolarjev, kar je še enkrat več kot lani. Sberbank je pridobila 3-letno posojilo po LIBOR plus 150 bazičnih točk. To je precej ugodnejše od pribitkov za Gazprombanko in Vnesheconombanko (250 b. t.). Najceneje se sicer zadolžuje Nestle, in sicer po pribitku 12,5 b. t. 10-letna ruska obveznica prinaša le še 5 odstotkov v dolarjih. Rusija se sicer zadolžuje po pribitku, ki je za 43 b. t. nižji od povprečnega za države v razvoju. Ruska vlada pričakuje gospodarsko rast v višini 3,8 odstotka v letu 2010 in 4,2-odstotno v naslednjem. Največji proizvajalec aluminija Rusal se dogovarja za novo posojilo v višini 5 milijard dolarjev. Zadnji septembrski kreditni pribitek je znašal 450 b. t.

Brazilska brezposelnost padla na 5,7 odstotka

Brazilska brezposelnost je v novembru znašala samo še 5,7 odstotka, kar je za 0,4 odstotka manj kot oktobra. Mediana analitikov je bila postavljena precej višje, in sicer pri 6 odstotkih.

Kitajska in Brazilija se soočata z inflacijo

Kitajska in Brazilija se soočata s podobnimi težavami, saj ju pestita visoka inflacija, ki je posledica močne gospodarske rasti. Kitajski indeks je tako pod pritiskom morebitnih ukrepov, ki bi zajezili močno rast denarnih agregatov.

Kapitalski trgi so bili v preteklem tednu poplavljeni s številnimi informacijami, ki so se kopičile proti koncu tedna. Dosežen dogovor znotraj EU o podaljšanju reševalnega paketa po letu 2013 in potrditev ohranitve davčnih olajšav s strani ameriškega senata, nista bila zadostna razloga za povečanje optimizma na trgu.

Pregled vzajemcev razvijajočih se trgov

Dogajanje na svetovnih trgih je vplivalo na gibanje točk globalnih vzajemnih skladov, ki so v povprečju teden končali nad gladino. Najbolj uspešen vzajemni sklad, ki večji del sredstev vlaga v razvijajoče se trge je bil ESPA STOCK ADRIATIC, ki je porasel za pet odstotkov.

Na mesečni ravni med najboljšimi petimi skladi prevladujejo vzajemci, ki svoja sredstva vlagajo v Rusijo oz. na razvijajoče se evropske trge.
TOP 5 - Razvijajoči se trgi

Na mesečni ravni je bil najbolj uspešen vzajemni sklad Raiffeisen družbe za upravljanje RCM Russland Aktien (+ 12,50%). Naložbeni cilj Raiffeisen Russland Aktien je dolgoročna rast kapitala ob večjih (kratkoročnih) tveganjih. Sklad vlaga sredstva na kapitalske trge Rusije in v države naslednice Sovjetske zveze. Za primerjalni indeks uporablja MSCI Russia 10/40 (80%), MSCI Russia SmallCap (20%).

Sledi mu KD Russia, IAD. Glavni del sredstev vzajemnega sklada bodo sestavljale delnice ruskih družb z visoko tržno kapitalizacijo. Sklad vlaga sredstva v Rusijo in na kapitalske trge bivše Sovjetske zveze.

Med prve tri sklade zadnjega meseca se je uvrstl SGAM Equities Emerging Europe. Cilj podsklada je doseči donos z vlaganjem v delnice podjetij Vzhodne Evrope in Balkana. Podsklad investira predvsem v delnice gospodarskih družb, ki imajo sedež ali velik delež poslovanja ter so uvrščene na organiziran trg v vzhodnoevropskih državah (Češka, Madžarska, Poljska, Rusija, Hrvaška, baltske države, Romunija, Bolgarija, Slovaška, Ukrajina, Slovenija in Turčija). Za primerjalni indeks uporablja MSCI EM Eastern Europe 10/40 Index (RI)

Primerjava dveh domačih vzajemcev, ki večji del sredstev vlagata na razvijajoče se evropske trge

Vidimo lahko, da so bili v zadnjem obdobju bolj uspešni tisti skladi, ki sredstva vlagajo na razvijajoče se evropske trge. Ukrajinski borzni indeks je bil novembra tudi med najbolj uspešnimi, saj je pridobil več kot 22 odstotkov (merjeno v evrih).

Imate vprašanje?

V primeru dodatnih vprašanj in pojasnil se lahko obrnite na finančnega svetovalca Vzajemcev preko telefona 080 35 08 ali preko elektoronske pošte na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja