Slab mesec za zlato, dober za razvite trge

Članek slika

November je trgu vzajemcev prinesel pozitiven povprečni donos in odlive sredstev. Največ so izgubili "zlati" skladi, razviti trgi pa so po donosih presegli trge v razvoju.

Povprečna donosnost vseh skladov domačih in tujih družb za upravljanje je bila novembra pozitivna.

Najdonosnejši sklad v novembru z več kot 6 odstotno donosnostjo

Med vsemi vzajemnimi skladi z dovoljenjem za trženje v RS je bil najdonosnejši sklad Amundi Funds Equity Global Luxury And Lifestyle, ki je vlagateljem prinesel 6,55-odstotno donosnost. Novembra je povprečna donosnost vseh skladov z dovoljenjem za trženje v RS znašala 0,46 odstotka.

Slab mesec za zlato, dober za potrošne dobrine

Najnižjo donosnost med vsemi skladi so beležili predvsem tisti skladi, ki sredstva vlagateljev investirajo v sektor surovin in materialov. Med delniškimi skladi so najvišje rasti vrednosti sredstev v upravljanju beležili tisti skladi, ki večji del sredstev vlagateljev investirajo v delnice podjetij, ki poslujejo v sektorju potrošnih dobrin in tisti skladi, ki sredstva vlagateljev investirajo v delnice podjetij na indijskem in japonskem trgu.

Med obvezniškimi skladi je bil najbolj donosen  RCM Osteuropa-Rent, ki je novembra pridobil 2,63 odstotka.

Največ pridobili razviti trgi

Novembra so slovenske družbe za upravljanje zabeležile nižjo rast vrednosti sredstev v upravljanju kot vzajemni skladi v upravljanju tujih družb. Povprečna donosnost vseh skladov slovenskih DZU je znašala -0,07 odstotka, medtem ko so skladi tujih upravljavcev v povprečju pridobili 0,96 odstotka vrednosti. Glede na geografsko naravnanost so najnižjo donosnost beležili skladi, ki investirajo globalno (+0,07 odstotka). Skladi, ki večji del sredstev investirajo na razvite trge so v povprečju pridobili 1,15 odstotka, medtem ko so skladi, ki sredstva investirajo v države v razvoju v povprečju pridobili 0,61 odstotka.

Na triletni ravni na vrhu ostaja Probanka Biotech, Balkan ostaja na dnu

Na triletni ravni sicer najvišjo donosnost še vedno beleži sklad Probanka Biotech, ki večji del sredstev investira v delnice podjetij, ki poslujejo v sektorju biotehnologije. Najnižje donosnosti beležijo skladi, ki investirajo v delnice družb iz regije Balkana in skladi, ki investirajo v delnice podjetij, ki poslujejo v sektorju alternativnih virov energije.

Znižanje sredstev v upravljanju in padec števila vlagateljev

Novembra so vlagatelji iz vzajemnih skladov v upravljanju domačih družb za upravljanje izplačali za 6,619 milijonov evrov sredstev, kar predstavlja 0,36 odstotka vseh sredstev investiranih v vzajemnih skladih, je razvidno iz podatkov ATVP. Višina sredstev v upravljanju se je znižala za 0,12 odstotka.

Domače družbe za upravljanje so novembra beležile padec števila vlagateljev. Število vseh vlagateljev v  slovenskih vzajemnih skladih se je novembra znižalo za 1.328 na 434.633. Število vlagateljev se je najbolj znižalo v skupini delniški skladi (-1.061). Zvišalo se je v skupinah obvezniški skladi (+148) in denarni skladi (+7). Neto denarni tok vseh vzajemnih skladov je bil negativen, saj je bilo za 6,619 milijonov evrov več izplačil kot vplačil sredstev.

Letošnja bilanca vplačil ostaja negativna

V letu 2012 beležijo vzajemni skladi domačih družb za upravljanje negativni neto denarni tok. Vlagatelji so letos izplačali za 76,683 milijonov evrov več sredstev kot pa vplačali. Višina sredstev v upravljanju se je sicer povečala za 1,50 odstotka, kar gre pripisati pozitivni donosnosti vzajemnih skladov v letošnjem letu. Število vseh vlagateljev v vzajemnih skladih se je letos znižalo že za 17.204 in znaša 434.633. Padec števila vlagateljev beležijo vse skupine vzajemnih skladov, z izjemo skupine obvezniški (+738).

Odlive sredstev v letošnjem letu beležijo vse skupine vzajemnih skladov. Največ odlivov beležijo mešani vzajemni skladi, iz katerih je bilo letos za 48,983 milijonov evrov več izplačil kot vplačil.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja