Mrzli veter z opcijskega trga

»Stanje ni kritično ampak zaskrbljujoče«

Članek slika

Na začetku novembra smo pisali, da stanje na opcijskem trgu nakazuje na možnost korekcije na delniških trgih. Naša napoved se je tudi dejansko začela uresničevati še isti dan.

Indeks S&P 500 je v naslednjih dneh padel za slabe 4 odstotke potem pa se je stabiliziral, medtem ko so se evropske delnice (DJ EuroStoxx 50) odrezale precej slabše zaradi Irske in se ustavile šele pri -8% zadnji dan novembra.

Slika 1: Gibanje S&P 500


Vir: Bloomberg

Slika 2: Gibanje DJ EuroSTOXX 50


Vir: Bloomberg

Od takrat je trg okreval in so ameriške delnice celo presegle prejšnji vrh. Vendar tako kot nas je zmrazilo danes zjutraj ob pogledu na termometer, ki je kazal 10 stopinj pod ničlo, nas zmrazi pogled na opcijski trg, ki daje bolj slabo napoved za dogajanje na delniških trgih v naslednjih tednih.

Najprej poglejmo stanje na opcijskem trgu čez lužo. Na sliki 3 je prikazano gibanje delniškega indeksa S&P 500 ter indeksa volatilnosti VIX v zadnjih 3 letih. Najprej opazimo, da se indeksa gibljeta inverzno kar je normalno, kajti v času rasti delnic nervoza vlagateljev pada in s tem tudi povpraševanje po opcijah, kot instrument zavarovanja. Vendar je posebnost volatilnosti v tem, da se vedno vrača k povprečju, in kot je razvidno iz slike, vsakič ko je VIX padel na 17, se je le-ta dokaj hitro odbil navzgor oziroma je sledil padec delniških trgov.

Slika 3: Gibanje S&P 500 in VIX (3 leta)


Vir: Bloomberg

Na naslednji sliki (slika 4) je prikazano gibanje 3-mesečnega 90/110 volatility skew v enakem obdobju zadnjih treh let. Z rdečo črto je označena povprečna vrednost, ki je v tem obdobju znašala 9,03, medtem ko je trenutna vrednost (7,92) skoraj na meji 1 standardnega odklona. Volatility skew nam prav tako kaže na sproščenost vlagateljev, saj je povpraševanje po put opcijah, ki jih vlagatelji uporabljajo za zavarovanje svojih delniških portfeljev, relativno nizko glede na povpraševanje po call opcijah.

Slika 4: Gibanje 3-mesečnega 90/110 volatility skew na S&P 500 (3 leta)


Vir: Bloomberg

V Evropi imamo podobno sliko. Iz slike 5 je razvidno, da vsakič, ko je indeks volatilnosti VSTOXX padel na 20, je sledila korekcija na delniških trgih. Vendar je za razliko od ZDA stanje povpraševanja po put opcijah v primerjavi s call opcijami (slika 6) v Evropi zelo blizu povprečja in ne predstavlja signala za nakup ali prodajo delnic.

Slika 5: Gibanje DJ EuroSTOXX 50 in VSTOXX (3 leta)


Vir: Bloomberg

Slika 6: Gibanje 3-mesečnega 90/110 volatility skew na DJ EuroSTOXX 50 (3 leta)


Vir: Bloomberg

Čeprav je pred nami še druga polovica veselega decembra, ki zgodovinsko velja za ugoden mesec za delnice, stanje na opcijskem trgu, sicer ni kritično ampak je zaskrbljujoče. Zato bi vlagateljem svetovali, da ohranijo trezne glave in sledijo zastavljenim ciljem ter ne poskušajo loviti preteklih kratkoročnih donosov.

Za napredne vlagatelje, ki so vajeni uporabe opcij pa bi bilo morda smiselno ponovno razmisliti o vzpostavitvi bearish in/ali long volatility pozicij, kot je recimo long put vertical, kjer kupimo put opcijo hkrati pa prodamo put opcijo z nižjo izvršilno ceno na isti osnovni instrument in z istim datumom zapadlosti. S takšno pozicijo tudi izkoristimo volatility skew, saj ima put opcija, ki jo kupimo nižjo implicirano volatilnost kot pa opcija, ki jo prodamo. Še ena možnost je long OTM put calendar, kjer kupimo put opcijo z daljšo zapadlostjo, prodamo pa opcijo z isto izvršilno ceno vendar krajšo zapadlostjo - trenutno bi lahko recimo kupili opcijo, ki zapade marca, prodali pa januarsko opcijo. Lahko pa sestavimo kombinacijo zgornjih strategij, kar bi predstavljal long put diagonal...

Možnosti je ogromno, kar je tudi glavna prednost uporabe opcij v primerjavi z delnicami ali terminskimi pogodbami (angl. futures).

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Grška kriza za vlagatelje bolj strašna od Lehman Brothers

10.11.2010

A. Fain