Pri kupovanju zlata je potrebno biti previden

Članek slika

Tudi minuli teden so delniški indeksi nadaljevali svojo rast. Ameriški indeks S&P500 je tako končal pri 1240 indeksnih točkah, kar pomeni 1,3-odstotno tedensko rast. Na drugi strani je DAX zrasel za 0,8 odstotka, FTSE za 1,5 odstotka, indeks trgov v razvoju MSCI EM pa je tokrat padel za 0,6 odstotka.

Kot rečeno, optimizem je za zdaj visok, vseeno pa se že bližamo nivojem, ko je mogoča tudi kakšna tehnična korekcija. Na žalost se pozitivnemu trendu ni pridružila Slovenija, saj je SBI TOP ponovno padel za 2,2 odstotka.

Pojavlja se veliko vprašanj glede zlata

Zadnje čase se veliko vprašanj pojavlja glede zlata in njegove usode v letu 2011. Zlato je sicer zanimiva naložba, še zlasti z vidika diverzifikacije portfelja oziroma obrambe pred visoko inflacijo ter do neke mere pred recesijo. Posledično se trenutno hitro najdejo razlogi, zakaj vlagati v zlato, saj številne skrbi, kako visoko inflacijo bodo povzročile trenutne ekspanzivne monetarne politike, drugi razglabljajo o posledičnem upadu vrednosti dolarja, tretji pa o bojazni, da bodo vseeno gospodarstva v kratkem ponovno izgubila svoj zagon, predvsem zaradi težav z zadolževanjem. Skratka, upravičene skrbi.

Na svetu ne velja več zlati standard

Dodatno lahko temu dodamo še argument, kako močno bi se povečala povpraševanje in cena zlata, če bi posamezne centralne banke začele na veliko odkupovati zlato za svoje rezerve. A pri tem se zdi, da se pozablja, da na svetu ne velja več zlati standard in da je rast cene zlata vse bolj vezana tudi na finančne kupce. Te lahko imenujemo dolgoročni vlagatelji ali vlagatelji, ki želijo svoj obstoječi portfelj z zlatom dopolniti, lahko jih imenujemo tudi špekulanti. In tu velja naslednje pravilo: ko večina vlagateljev že ima neko naložbo in o njej govori z visokim zanosom, kako bo cena še zelo zrasla, potem je le vprašanje časa, kdaj bo prišlo do korekcije. Še več, lahko se vprašamo, kakšna bo reakcija teh vlagateljev, ko bodo enkrat spoznali, da lahko tudi cene zlata močno padejo.

Pri kupovanju je potrebno biti previden

Morda je to pokazal že minuli teden, saj je zlato padlo za 8 dolarjev po tistem, ko je bilo objavljeno, da bi utegnila Kitajska zaradi inflacijskih pritiskov dvigniti obrestne mere, in ko so na dan prišli spodbudni podatki o tekočem računu plačilne bilance ZDA. Državne obveznice so namreč lahko nadomestilo za zlato, ki pa v nasprotju z zlatom med letom prinašajo obresti. Višje obresti, večja privlačnost državnih obveznic glede na zlato.

Obenem velja opomniti, da je trenutno povprečje napovedi glede cen zlata na Bloombergu za leto 2012 pri 1300 dolarjih na unčo. Zato še naprej velja: pri kupovanju zlata pri 1390 dolarjih na unčo je treba biti zelo previden.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja