Več kot zgolj zdravilstvo

United Laboratories

Članek slika

Čas je, da postanemo bolj detaljni in se dotaknemo področja za katerega se pričakuje, da bo zaradi ugodnih dejavnikov makrookolja po rasti presegel povprečje.

O potencialu kitajskega farmacevtskega trga

O potencialu kitajskega trga in njegovi čudežni zgodbi o uspehu je bilo napisanih že tone besed. Zato je čas, da postanemo bolj detaljni in se dotaknemo področja za katerega se pričakuje, da bo zaradi ugodnih dejavnikov makrookolja po rasti presegel povprečje. Gre za kitajski farmacevtski trg, ki naj bi po napovedih mednarodne agencije (IMS Health) v naslednjih nekaj letih v povprečju beležil 20-odstotno letno rast. Razlog za napovedano izjemno rast je v reformiranju tamkajšnjega zdravstvenega sistema in masovnem vlaganju mednarodnih družb na to področje. K reformam zdravstvenega sistema je kitajska vlada vidneje pristopila proti koncu leta 2008 (v času zadnje globalne gospodarske krize), njihov glavni cilj pa je napraviti zdravstvene storitve dostopnejše. Kitajski farmacevtski trg je v veliki meri v rokah velikih tujih farmacevtskih družb, nekaj prostora pa so si le izborili lokalni igralci med katerimi je tudi podjetje United Laboratories.

Predstavitev United Laboratories

Gre za družbo ustanovljeno leta 1990, katere tržna kapitalizacija trenutno znaša okoli 2 milijardi evrov in je po tem kriteriju med večjimi lokalnimi farmacevtskimi družbami. Podjetje je vodilno na področju aktivnih farmacevtskih učinkovin (API market), sestavin ki se uporabljanjo v nadalnji proizvodnji zdravil, s prodajo katerih je družba v letu 2009 ustvarila skoraj 2/3 svojih prihodkov. Poleg tega ima podjetje pod streho tudi integrirano proizvodnjo končnih izdelkov s fokusom pretežno na enem izmed hitreje rastočih področij medicine - trgu antidiabetičnih zdravil. Večino prihodkov, okoli 78 odstotkov, podjetje ustvari s prodajo na domačem trgu, vendar se v zadnjem obdobju postopoma širi izven domačih meja pretežno na trge sosednjih azijskih držav.

Atraktiven proizvodni program in izpogajana diskrecijska pravica pri določanju cen nekaterih ključnih proizvodov bo podjetju v prihodnje omogočilo nadpovprečne rasti prihodkov. Splošni konsenz je, da naj bi prihodki podjetja v naslednjem srednjeročnem obdobju rasli v povprečju okoli 15 odstotkov letno, stopnja rasti dobička pa naj bi bila še nekoliko višja. Podjetje trenutno kotira pri okoli 12,7 P/E (upoštevane napovedi dobička v letu 2011) in okoli 4-kratniku knjigovodske vrednosti delnice in glede teh kazalnikov kotira z diskontom glede na zgodovinsko povprečje. Delnice podjetja so uvrščene na borzi v Hong Kongu pod oznako 3933 HK.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja