Obama bi kongresniku kupil torto. Se bodo delnice zdaj vzpenjale?

Članek slika

Pozitivno ozračje je bilo zaslediti, ko se je sešel Obama s predsednikom kongresne večine Bohnerjem. Tema: fiskalni klif. Resda dogovor o davčnih počitnicah in proračunskih zategovanjih še ni ad acta, vendar je tudi tam bilo mogoče zaslediti diplomatski besednjak, ki nakazuje na, za borze, pozitiven razplet dogajanj.

Glavni kupci na delniških trgih so danes finančne institucije. Gibanje tečajev na glavnih svetovnih borzah je zato v tesni povezavi z ravnanjem teh velikih udeležencev na finančnih trgih. Če je po fundamentu že nekaj časa očitno, da so delnice v povprečju podcenjene in bi po zgodovinskih standardih morale kotirati višje, pa prihajajoča regulacija bančnega sektorja, ki se imenuje Basel 3, omejuje aktivnost bank na finančnih trgi.

Preprosto povedano, če bodo banke hotele kupovati ali investirati, bodo morale imeti večji odstotek lastnega kapitala. Tak ukrep ima na borzi enak učinek kot višanje obrestnih mer centralne banke in je za borze negativen.

Basel 3 je že nekaj časa na mizi in njegova vsebina je znana. Z letom 2013 naj bi se pričela prva faza, po kateri bi se osnovni kapital Tier 1 iz 4-ih odstotkov dvignil na 6,5 odstotkov. Do leta 2015 naj bi bila zahteva po višjem kapitalu v celoti implementirana.  Z letom 2016 naj bi se začel še postopek, ko bi banke morale poleg kapitalskih zahtev uvesti še posebne 2,5 odstotne varnostne rezerve. Te bi, v času kreditne ekspanzije, nacionalni regulatorji lahko dvignili za dodatnih 2,5 odstotkov.

Če bi se začelo te ukrepe izvajati 1. Januarja, bi to verjetno negativno vplivalo na kreditno ekspanzijo, kar se pa po zadnjih političnih premikih v ZDA, verjetno, ne bo zgodilo. Tam, kot kaže, želijo omenjene reforme odložiti za leto ali dve. Enako prošnjo so na Evropsko komisijo pred kratkim naslovile tudi evropske banke, združene v European Banking Federation. V njej prosijo za odlog začetka uvajanja Basela 3 do 1.januarja 2014.

Ali bo prošnja sprejeta ali ne ostaja odprto, vendar gledano neformalno, možnosti za to so dobre. Možnosti so s tem dobre tudi za borzne tečaje, če gledamo na finančne trge z vidika bančništva.

Glavni razlog, da utegne Evropa počakati z zaostrovanjem kapitalskih zahtev za banke, je trenutna recesija, ki je po zadnjih podatkih potrkala tudi na nemška vrata. Dodatno obremenjevanje bank, bi padanje podjetniške aktivnosti le še pospešilo.

Borzni vlagatelji so v tej igri kolateralni igralec, ki ima lahko od teh dogajanj precejšnje koristi. Če se bo skozi nižje kapitalske zahteve bankam vlivalo več denarja v gospodarstvo, bo nekaj tega denarja prišlo tudi na borze. Borze lahko dodatno podžge tudi še naprej nizka raven obrestnih mer (zaradi večje svobode bank) in izvijanje gospodarstva iz recesijskega krča.

Glavni nemški finančni regulator, doktorica Elke Konig je po drugi strani posvarila pred odlašanjem Basela 3. Istočasno pa je predstavnik za tisk Evropske komisije je dal odgovor, ki lahko nakazuje da se bo EU le odločila za odlog. Njegove besede so bile diplomatske in sicer: »Pomembno skleniti dogovor med tremi stranmi, Evropsko komisijo, državami članicami EU in Evropskim parlamentom o začetku uporabe Basela 3 v letu 2013. V vsakem primeru, različna regulativa postopoma pride v veljavo do leta 2019.«

Delničar se bo seveda najbolj posvetil drugemu stavku, ki se začne z besedami »v vsakem primeru«. V diplomatskem besednjaku to pomeni, da se je o drugih stvareh moč dogovoriti in prav tako o datumu 1.1.2013.

Podobno pozitivno ozračje je bilo zaslediti nedavno, ko se je sešel Obama s predsednikom kongresne večine Bohnerjem. Tema: fiskalni klif. Resda dogovor o davčnih počitnicah in proračunskih zategovanjih še ni ad acta, vendar je tudi tam bilo mogoče zaslediti diplomatski besednjak, ki nakazuje na, za borze, pozitiven razplet dogajanj.

Obama se je na tem srečanju pošalil s kongresnikom, ki je tiste dni praznoval 63-ti rojstni dan, rekoč: »John, malce sem v precepu. Rad bi ti kupil torto za tvoj rojstni dan, a ne vem koliko si star in koliko sveč naj nanjo postavim.« Bohner ga je, smejoč se, sunil s komolcem, in mu ponudil roko. Tako se dela business po ameriško. In ne z mitingi na ulicah.

Dogodki take vrste odpirajo vrata kompromisom in tečajem delnicam na njihovi poti navzgor. In družbeni koheziji.

Kar se tiče usode Basela 3 v Evropi. Ni znano kdaj ima gospa Konig rojstni dan, bilo bi pa dobro, če bi ga imela prav te dni, ko se odloča o tako pomembnih rečeh.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Svetovne borze: Vse drugo bi bilo presenečenje

08.05.2013

Z. Turkovic