Plenice, črni petek in spletni nakupi

Članek slika

Nekaj manj kot pred četrt stoletja je bila Japonska ekonomski čudež, ki mu je zavidal ves svet. Lani pa so tam prvič prodali več plenic za odrasle osebe kot za dojenčke.

Nekaj več kot dve izgubljeni desetletji so bili Japonci deležni padanja cen delnic in nepremičnin. Hitro menjajočim se vladam nikakor ni uspelo obrniti negativnih trendov. Tako imenovane zombi banke še vedno stojijo, mladi so nad državo razočarani, njihove najboljše znamke vsako leto izgubijo del sijaja. Posledično so cene delnic podjetij Sony, Sharp, Panasonic, Canon, in še bi lahko naštevali, na zgodovinsko najnižjih ravneh, kar predstavlja enormni padec. Vedno znova lahko prebiramo, da je dno na japonskem trgu doseženo in da se obetajo boljši časi. Tako je optimizem ponovno vrnil najverjetnejši novi bodoči mandatar, ki želi višjo inflacijo in bo naredil vse, da se to tudi uresniči.

Spletno nakupovanje pridobiva na veljavi

Na drugi strani Pacifiškega oceana pa je največja svetovna ekonomija preživela še en črni petek, ko so kupci dobesedno preplavili nakupovalne centre. Črni petek investitorjem veliko pove o dejanskem stanju ekonomije in razpoloženju potrošnikov. Ocene kažejo, da so kupci porabili 11,2 milijarde dolarjev, kar pomeni padec glede na lansko leto v višini 1,8 odstotka. Delniški trgi podatka niso vzeli niti za slabega niti za pretirano dobrega. Najzanimivejši je podatek, ki govori v prid spletnemu nakupovanju. Kupci so namreč povečali nakupe preko spleta za približno 20 odstotkov. Od tega je rast nakupov preko mobilnih telefonov znašala okoli 70 odstotkov. Spletno nakupovanje preko mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov tako pri potrošnikih pridobiva na veljavi.

Podoben trend je opaziti tudi na Kitajskem

Trend selitve potrošnikov na splet se dogaja tudi na Kitajskem, kjer lahko najdemo zanimivo oceno trenutnega stanja domače potrošnje, če pogledamo skozi zadnja vrata. Tam najdemo podjetje Global Logistic Properties, ki je eno največjih svetovnih podjetij pri izgradnji in upravljanju logistične infrastrukture. Podjetje se je nekaj let nazaj začelo specializirati za Kitajsko. Trenutno so daleč največji ponudnik infrastrukture, njihov največji najemnik na Kitajskem pa je Amazon. Povprečna letna rast spletnega nakupovanja je v zadnjih petih letih znašala skoraj 100 odstotkov, če gledamo glede na vso potrošnjo, pa je internet predstavljal nekaj odstotkov vseh nakupov. Ko se Kitajci dodatno opremijo s pametnimi telefoni in tabličnimi računalniki, lahko pričakujemo pravo eksplozijo spletnih nakupov.

Različne države in podjetja se različno kosajo s krizo

Vidimo, da so se različna področja, države in panoge od krize naprej začele precej bolj razlikovati. Pred krizo je namreč cvetelo praktično vse. Zdaj so časi precej zahtevnejši in vidimo, kako se različne države in podjetja kosajo s krizo: Japonska drvi v neko nepoznano skrajnost. Amerika dela vse, da oživi potrošniški in nepremičninski trg. Kitajska ima svoje težave, a tudi največ področij, kjer je potencial rasti, za te čase, ogromen.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Megatrend prihodnjega desetletja

04.10.2010

D. Zorman

Vpliv višjih cen prehranskih izdelkov na borzne trge

31.01.2011

D. Zorman

Kje lahko pričakujemo kitajske »demografske dividende«?

08.11.2010

D. Zorman